Máte
otázku?

Majetkový opatrovník maloletých detí


Online právna poradňa
Oblasť práva: Dedičské právo, Bratislava

Otázka: Majetkový opatrovník maloletých detí

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať ohľadne nasledujúcej situácie: Mám dcéru, ktorá má dve neplnoleté deti. Ich otec, za ktorého nebola vydatá, ich opustil. Moja dcéra vykonáva veľmi rizikové povolanie a v prípade jej smrti by chcela, aby sa o zdedený majetok (dva byty - jedno trojizbové a jedno dvojizbové), a prípadne o finančnú hotovosť, staral majetkový opatrovník. Kúpu bytov sme financovali my ešte predtým, než sa s ich otcom stretla. Moja dcéra by chcela, aby až do dosiahnutia plnoletosti jej detí sa o zdedený majetok staral jej brat, teda náš syn. Dôvodom je to, že veľmi dobre pozná otca svojich detí, jeho spôsob života a povahové vlastnosti a neverí, že by sa dokázal o ich dedičstvo postarať a obáva sa, že by ho prehral. Moje otázky sú tieto: Bral by súd do úvahy vyhlásenie mojej dcéry? Syn samozrejme s tým súhlasí. Stačí vlastnoručne napísané vyhlásenie, alebo musí byť notársky overené? Existuje nejaká predpísaná forma pre takéto vyhlásenie? Ďakujem.

Odpoveď: Majetkový opatrovník maloletých detí

Dobrý deň, v prípade, ak by Vaša dcéra zomrela, potom by deti boli zverené otcovi. Otec je zároveň aj majetkovým opatrovníkom. Nie je možné pre prípad smrti ustanoviť inú osobu za majetkového opatrovníka, či už by to urobila čestným vyhlásením hoci aj overeným u notára.

Pokiaľ by dcéra zomrela v čase, keď sú deti maloleté a biologický otec chcel s majetkom detí nakladať, musel by mať súhlas súdu. Súd schvaľuje ukony za maloletých. Takže tu je určitá ochrana majetku detí.

Druhá možnosť je, že dcéra nebude mať majetok napísaný na seba do dovŕšenia 18-ky svojich detí.

Trápi vás "Majetkový opatrovník maloletých detí" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Majetkový opatrovník maloletých detí" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.