Máte
otázku?

Majetko-právne právne vyporiadanie a trvalý pobyt


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Trenčín

Otázka: Majetko-právne právne vyporiadanie a trvalý pobyt

Môže bývalý manžel po majetkovoprávnom vysporiadaní pozbaviť bývalú manželku aj s dieťaťom trvalého bývania, ak náhradné bývanie nezabezpečil?

Odpoveď: Majetko-právne právne vyporiadanie a trvalý pobyt

Dobrý deň,

nie sú nám úplne zrejmé okolnosti prípadu, avšak pokiaľ sa manžel po vyporiadaní bezpodielového spoluvlastníctva stal výlučným vlastníkom nehnuteľnosti, môže zrušiť trvalý pobyt osobám, ktoré tam mali pobyt nahlásený a ktoré už k nehnuteľnosti nemajú žiadne práva. 

 

Trápi vás "Majetko-právne právne vyporiadanie a trvalý pobyt" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Majetko-právne právne vyporiadanie a trvalý pobyt (Občianske právo)

Dobrý deň, Môže manželka zrušiť trvalý pobyt aj keď nie sme rozvedení a nehnuteľnosť dostala ako dar po dvoch rokoch manželstva, ktorú sme spoločne prerábali? Ďakujem. Andrej

Odpoveď: Majetko-právne právne vyporiadanie a trvalý pobyt

(odpoveď odoslaná: 22.12.2021)

Dobrý deň, v otázke uvádzate, že k rozvodu zatiaľ nedošlo a nehnutľnosť, v ktorej máte nahlásený trvalý pobyt, je vo vlastníctve manželky, ktorá ju nadobudla darom.

Podľa ust. § 7 zákona o hlásení pobytu občanov SR platí :

"(1) Ohlasovňa záznam o trvalom pobyte zruší
a) na základe oznámenia podľa § 10 písm. d)
b) ak občan zomrel alebo bol vyhlásený za mŕtveho,
c) na základe ohlásenia podľa § 6 ods. 1 a 3,
d) ak prihlásenie bolo vykonané na základe nepravdivých alebo nesprávne uvedených skutočností alebo na základe neplatného, falšovaného, vedome pozmeneného alebo cudzieho dokladu,
e) na návrh občana oprávneného užívať budovu alebo jej časť na základe právoplatného súdneho rozhodnutia o obmedzení alebo zrušení užívacieho práva,5a)
f) na návrh vlastníka alebo všetkých spoluvlastníkov budovy alebo jej časti občanovi, ktorý nemá k budove alebo jej časti žiadne užívacie právo; návrh nemožno podať voči vlastníkovi alebo spoluvlastníkovi budovy alebo jej časti, manželovi alebo nezaopatrenému dieťaťu vlastníka alebo spoluvlastníka budovy alebo jej časti,
g) ak budova zanikla."
 
 
Z uvedeného zák.ustanovenia § 7 ods. 1 písm. f/ cit. zákona vyplýva, že návrh na zrušenie trvalého pobytu Vaša manželka podať nemôže. Uvádzame, že aj keby došlo k rozvodu, nie ste povinný sa z domu vysťahovať. Povinný by ste boli sa z domu vysťahovať len na základe právoplatného rozhodnutia súdu, a ak by ste sa z domu nevysťahovali, potom by manželka mohla podať návrh na vykonanie exekúcie.
 
V prípade potreby kontaktujte našu advokátsku kanceláriu.

4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Majetko-právne právne vyporiadanie a trvalý pobyt (Občianske právo)

Môj problém je taký, že tu mame neželaných nájomníkov, kde začať, naši rodiči nás mali 8deti ja som najmladšia podotýkam, najstarší sú ročník, 62, 63, 64, 65, 67, 69 a ja 77, narodená. Otec pochádza zo 6 súrodencov, bol robotník a ako naochotnejsiemu synovy mu dovolila jeho mama naša babka zo všetkým ako sa sa patrí prístavy sdom aký chcel a na aký mal aj z plánom samozrejme a po babky ej smrti moji rodiča tu zostali žiť samozrejme ako ich deti rástli a do spievali všetci sa pobrali svojou cestou po, že nili sa a vydali sa mali deti vlastne a o našich rodičov už nechceli ani počuť iba ak niečo potrebovali nejakú finančnú hotovosť ale o to teraz nechcem písať. Ostali sme tu žiť sestra z rodinou, bratia a ja, po čase sa brat oženil mladší a ja som sa stala slobodnou mamou. Ale ako roky pribúdali rodiča majú svoje roky a sestra r. 62 ma 6deti nemá kde bývať, ? Ale my ich už nepoznáme lebo mame svoj zaužívaný život vlastný a nieto ešte, aby sa k nám nasťahovali cudzí ľudia v úvodzovkách, ktorí tiež mali svoj život do teraz a my ich nepoznáme. Ale vravy sa, že sestry sú a budú sestrami a blízkymi, čo je prípad 62 a 65 ročník, sa dohodli jedna z druhou a prejdú cez rozum rodičom, aby sa oni nestarali atď, že si ju aj z jej rodinou na sťahujú sem do rodičovského veď prečo nie, ak tu môžu žiť druhý prečo nie ona, logické si poviete, ibaže stalo sa, prišla, postavila, zabývala sa, ale otec bol chorľavý, keď sem prišla žiť ", a po dvoch rokov aj prišiel o nohu amputovali a čas plynul ubiehal mama naša sa oňho starala pomáhala mu otcovi, no a sestra ročník 62 a65, si žili svoj život ďalej v tom istom dvore a aj napriek nesúhlasu našej mami tu žijú do dnes, ibaže sa rozrástli o 2 deti a 2dospelé osoby, ktoré sú tu a komplikujú nám život, lebo ich mama má stále na očiach, ale minie sa viac energií čo do vtedy nebolo a ešte napriek nesúhlasu našej mamy sú stále tu, a chceli aj trvalý pobyt samozrejme pod citovým nátlakom ustúpila, pristúpila pod nátlakom dvoch sestier. Som sama, nemám manžela, chcem vedieť ako zrušiť ich trvalý pobyt?

Odpoveď: Majetko-právne právne vyporiadanie a trvalý pobyt

(odpoveď odoslaná: 10.10.2020)

Dobrý deň,

z otázky predpokladáme, že jediným výlučným vlastníkom nehnuteľnosti RD je Vaša mama.
Trvalý pobyt nechceným užívateľom rodinného domu /RD/ Vaša mama nemôže zrušiť, ibaže by došlo k dohode o zrušení alebo obmedzení užívacieho práva alebo by ste ohlasovni pobytu museli predložiť právoplatné rozhodnutie súdu o zrušení alebo obmedzení užívacieho práva, ak bolo vydané.

Ak je Vaša mama jediným vlastníkom RD, zrejme k podaniu žaloby na súd nedôjde. Riešením by bolo, keby mama Vám darovala RD a Vy by ste ďalej postupovali proti súčasným užívateľom RD. Samotné prihlásenie na trvalý pobyt má v zmysle zákona len evidenčný charakter a nezakladá k domu vlastnícke právo.

Ak by bol dom vo Vašom vlastníctve, prichádza do úvahy riešenie, že by ste vyzvali ostatných užívateľov RD, aby prispievali na úhradu nákladov spojených s bývaním v RD; následne ak by k dohode a plateniu nedošlo, vrátane predchádzajúceho obdobia, podali by ste na súd návrh na vypratanie nehnuteľnosti - RD. Pokiaľ sestry a ich rodiny neuhrádzajú náklady spojené s bývaním v RD /el., plyn, voda a pod./, potom na ich strane vzniká bezdôvodné obohatenie, ktoré musia vydať. Podľa ust. § 113 Obč. zákonníka platí :

"Domácnosť tvoria fyzické osoby, ktoré spolu trvale žijú a spoločne uhradzujú náklady na svoje potreby."

Odporúčame kontaktovať advokáta za účelom dohody a určenia postupu krokov na vyriešenie veci.


Podotázka: Majetko-právne právne vyporiadanie a trvalý pobyt (Občianske právo)

Dobrý deň, som študentkou denného nadstavbového štúdia. Moja mama vlastní byt a našla si priateľa. Mám dojem, že s ňou manipuluje v záujme dosiahnuť, aby ma z bytu vylúčila a odhlásila môj trvalý pobyt. Pravidelne jej platím nájomné. Obávam sa, že jeho zámerom je celý čas získať na mamin byt nárok. Chcela by som sa toho viac dozvedieť a zaujíma ma, či by bolo možné podniknúť nejaké právne kroky. Napríklad, chcela by som sa stať spoluvlastníčkou bytu, aby mamin priateľ nemal na ňom žiadne nároky.

Odpoveď: Majetko-právne právne vyporiadanie a trvalý pobyt

(odpoveď odoslaná: 16.09.2020)

Dobrý deň, predovšetkým treba uviesť, že Vaša mama nie je povinná súhlasiť s prihlásením na trvalý pobyt pre jej priateľa.

Keďže mama je výlučným vlastníkom bytu a máte obavy, zrejme aj dôvodné, že by mohlo dôjsť k manipulácii Vašej matky, odporúčame Vám, aby mama kontaktovala advokáta, aby nedošlo k tomu, že o byt príde. Pre Vás najlepšie by bolo, keby mama za života Vám predmetný byt darovala a to s právom jej dožitia v byte. Žalobu na Vašu mamu s tým, že sa chcete stať spoluvlastníkom bytu, dať nemôžete.

Najlepšie by preto bolo, aby súvislosti Vašej mame vysvetlil advokát.


Trápi vás "Majetko-právne právne vyporiadanie a trvalý pobyt" a chcete pomôcť?

Podotázka: Majetko-právne právne vyporiadanie a trvalý pobyt (Občianske právo)

Dobrý deň, mám záujem o právnu pomoc. Mohlo by sa to uskutočniť 13. alebo 14. marca. Mám súd 31. marca. Rád by som sa stretol na 15 minút a poradil sa. S pozdravom a teším sa na skoré stretnutie.

Odpoveď: Majetko-právne právne vyporiadanie a trvalý pobyt

(odpoveď odoslaná: 07.03.2017)

Dobrý deň, vyplňte prosím formular na našej stránke vpravo hore a dohodneme si stretnutie.


Podotázka: Majetko-právne právne vyporiadanie a trvalý pobyt (Občianske právo)

Bude súd o vyrovnanie BSM. Rozviedol som sa a bývalá manželka už nežije v spoločnom byte. Ja žijem v tomto byte s dospelej dcérou. Mám 61 rokov a za rok idem do dôchodku. Bývala manželka chce odo mňa 80000 Eur. Banka mi už neposkytne úver. Žijeme v starom meste v 4-izbovom byte, ktorý je tehlovou stavbou a pristavil som k nemu ešte jednu izbu. Chcem, aby súd byt rozdelil na dve bytové jednotky. Za tento byt nedostaneme toľko peňazí, aby sme si mohli kúpiť dva jednoizbové byty. Jednoducho nemôžem súhlasiť s predajom tejto nehnuteľnosti. Tento byt platím od roku 1983, bol nájomný a odkúpil som ho v roku 2003 spolu s prístavbou. Akú mám nádej, keď nebudem súhlasiť s predajom? Poradte prosím, čo sa s tým dá robiť.

Odpoveď: Majetko-právne právne vyporiadanie a trvalý pobyt

(odpoveď odoslaná: 01.03.2017)

Dobrý deň, pokiaľ máte 61 rokov a banka Vám už nedá úver, potom môžete toto využiť a žiadať, aby nedošlo k vysporiadaniu BSM. Za určitých okolností je možné žiadať aj to, aby ste manželku nemuseli vyplácať, to by sme však museli vedieť viac o Vašom BSM.

 

Ak máte záujem, môžete si s nami dohodnúť osobné konzultácie, ktoré sú bezplatne v trvaní 15 minút. Pozrieme sa na Váš prípad a skúsime Vám pomôcť. Objednať sa môžete priamo na stránke ficek.sk vpravo hore.

Ešte by som chcel uviesť, že súd nemôže nariadiť predaj nehnuteľnosti v konaní o vysporiadanie BSM. Zákon to vylučuje.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Majetko-právne právne vyporiadanie a trvalý pobyt" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.