Máte
otázku?

Má niekto nárok na súdne trovy ak vezmem návrh späť?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Bratislava

Otázka: Má niekto nárok na súdne trovy ak vezmem návrh späť?

Dobrý deň. Chcela by som sa opýtať, či keď zo súdu stiahnem návrh, má niekto nárok na súdne poplatky. Ďakujem.

Odpoveď: Má niekto nárok na súdne trovy ak vezmem návrh späť?

Dobrý deň,

pokiaľ vezmete návrh späť konanie sa zastaví. V prípade zastavenia konania nemá nárok na náhradu trov konania žiaden účastník, okrem prípadu podľa § 146 ods. 2 Občianskeho súdneho poriadku: Ak niektorý z účastníkov zavinil, že konanie sa muselo zastaviť, je povinný uhradiť jeho trovy. Ak sa však pre správanie odporcu vzal späť návrh, ktorý bol podaný dôvodne, je povinný uhradiť trovy konania odporca. 

Podľa judikatúry sa "zavinením" rozumie procesné zavinenie. Ak napr. navrhovateľ podať návrh a tento potom v celom rozsahu bez udania dôvodu vzal späť, v zmysle vyššie uvedeného ustanovenia, ako aj judikatúry zavinil zastavenie konania, a preto by bol povinný nahradiť trovy konania odporcovi (ak mu nejaké vznikli, napr. ak podal odpor, či sa nechal právne zastúpiť a ak sa výslovne nevzdal nároku na ich náhradu). Ak ste však boli nútená vziať návrh späť z dôvodu konania odporcu, potom je on povinný nahradiť trovy Vám.

Máte samozrejme nárok na vrátenie súdneho poplatku v zmysle § 11 ods.3 a 4 zákona o súdnych poplatkoch:

Poplatok splatný podaním návrhu na začatie konania, podaním odvolania alebo dovolania sa vráti, ak sa konanie zastavilo, ak sa podanie vrátane odvolania a dovolania odmietlo alebo ak sa návrh, odvolanie alebo dovolanie vzali späť pred prvým pojednávaním bez ohľadu na to, či bol vydaný platobný rozkaz alebo rozkaz na plnenie; to neplatí, ak bolo dovolanie odmietnuté z dôvodu, že smeruje proti rozhodnutiu, proti ktorému nie je dovolanie prípustné. Ak sa návrh na začatie konania o rozvode manželstva vzal späť po prvom pojednávaní na príslušnom stupni súdov, vráti sa polovica všetkých zaplatených poplatkov. V konaní o preskúmaní rozhodnutia orgánu verejnej správy sa poplatok vráti, ak sa návrh na začatie konania vzal späť pred prejednaním veci alebo ak bolo konanie zastavené z dôvodu, že účastník nebol v konaní riadne zastúpený.

Okrem poplatku v rozvodovom konaní a poplatku, ktorý sa vracia podľa odseku 1, sa poplatok alebo jeho časť (preplatok) vracia krátený o 1 %, najmenej však 6,70 eura. Ak sa návrh vzal späť pred zaplatením poplatku, poplatok sa nevyrubuje

Pre úplnosť pridávam aj rozhodnutie súdu týkajúce sa tejto otázky:

Všeobecná právna úprava platná pre rozhodovanie o náhrade trov konania v prípade zastavenia konania je ustanovená v § 146 ods. 1 písm. c/ O. s. p. tak, že žiaden z účastníkov konania nemá právo na náhradu trov konania. Ustanovenie § 146 ods. 2 O. s. p. upravuje výnimky zo všeobecnej úpravy obsiahnutej v ustanovení § 146 ods. 1 písm. c/ O. s. p. A to osobitnú úpravu v prípade, ak niektorý z účastníkov zavinil, že sa konanie muselo zastaviť, je povinný zaplatiť trovy účastníka konania. 

Zavinenie zastavenia konania spočíva predovšetkým na procesnom „zavinení“ zastavenia konania, t. j. účastník konania, ktorý podal návrh na začatie konania a bez vecného rozhodnutia súdom zobral svoj návrh na začatie konania späť (napríklad bez udania dôvodu).

Pokiaľ podanie účastníka konania výslovne neobsahuje vzdanie sa práva na náhradu trov konania, nemožno bez ďalšieho usudzovať z prejavu súhlasu so späťvzatím návrhu na začatie konania aj vzdanie sa práva na náhradu trov konania.

(uznesenie Najvyššieho súdu SR zo dňa 28. 10. 2010, sp. zn. 2M Obdo 4/2010)

Trápi vás "Má niekto nárok na súdne trovy ak vezmem návrh späť?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Má niekto nárok na súdne trovy ak vezmem návrh späť? (Rodinné právo)

Dobrý deň, dostala som pokutu za parkovanie v Maďarsku, ale nezaplatila som ju. Po roku som dostala uznesenie od súdu, ktoré ma vyzýva, aby som sa vyjadrila k žalobe - či som ochotná zaplatiť sumu zvýšenej pokuty - 87 € a náhradu nákladov konania. Pokutu, samozrejme, zaplatím, ale koľko môže byť náhrada nákladov konania? Môže byť vyššia suma ako pokuta? Parkovisko bolo zastúpené slovenským advokátom. Prosím Vás, poraďte mi v tejto otázke. S pozdravom, E. B.

Odpoveď: Má niekto nárok na súdne trovy ak vezmem návrh späť?

(odpoveď odoslaná: 24.10.2018)

Dobrý deň,

nepoznáme obsah žaloby, ktorá Vám mala byť doručená súčasne s uznesením súdu, aby ste sa k tejto vyjadrili.

Vo veci vymáhania pokút za nezaplatenie poplatkov za parkovanie, ako aj pokuta za neuhradenie diaľničných známok v Maďarsku je mnoho otázok vo veci ich vymáhania. 

Trovy konania môžu byť podľa ust. vyhlášky č. 655/2004 Z. z. o odmenách a náhradách advokátov za poskytovanie právnych služieb  môže byť za dva úkony po 16.60 €. Podľa ust. citovanej vyhlášky má advokát má popri nároku na odmenu aj nárok na náhradu hotových výdavkov účelne a preukázateľne vynaložených v súvislosti s poskytovaním právnych služieb, najmä na súdne poplatky a iné poplatky, cestovné a telekomunikačné výdavky a výdavky za znalecké posudky, preklady a odpisy, a na náhradu za stratu času.

Nevieme ako znie návrh na súd zo strany advokátskej kancelárie, ale je potrebné uplatniť to, že nesúhlasíte s tým, aby advokátskej kancelárii bola priznaná náhrada trov konania a to z dôvodu, že sa jedná o formulárové žaloby v skutkovo a právne totožných nekomplikovaných veciach, v ktorých nárok na náhradu trov konania tvorí podstatnú alebo aspoň významnú časť predmetu sporu.

Poukážte na ust. § 257 Civilného sporového poriadku /citujeme/ : 

"Výnimočne súd neprizná náhradu trov konania, ak existujú dôvody hodné osobitného zreteľa."

Ak máte záujem pošlite nám uznesenie súdu a žalobu, aby sme sa k týmto kvalifikovane vyjadriť.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Má niekto nárok na súdne trovy ak vezmem návrh späť? (Rodinné právo)

Dobrý deň. Súd zastavil exekúciu na podnet samotného exekútora. Súd však priznal exekútorovi nárok na trovy exekúcie. Musím túto sumu uhradiť? V rozhodnutí je uvedené, že sa proti rozsudku nemôžem odvolať, ale môžem podať sťažnosť do 15 dní. Ako mám postupovať? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Má niekto nárok na súdne trovy ak vezmem návrh späť?

(odpoveď odoslaná: 14.02.2017)

Dobrý deň, exekútor má nárok na náhradu trov, dôležité však je, koľko mu súd priznal ako náhradu, podľa toho sa rozhodnite, či podate odvolanie.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Má niekto nárok na súdne trovy ak vezmem návrh späť?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.