Máte
otázku?

Kto môže byť zástupca žalobcu?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Procesné právo (civilné), Bratislava

Otázka: Kto môže byť zástupca žalobcu?

Dobrý deň, chcem sa opýtať, či ma v konaní pred súdom môže zastupovať môj syn, ktorý má ukončené vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa. Ak áno, aká odmena mu môže byť priznaná? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Kto môže byť zástupca žalobcu?

Dobrý deň, na zastupovanie v súdnom konaní môžete splnomocniť akúkoľvek osobu (ktorá má sama spôsobilosť na právne úkony) podľa ustanovenia § 89 Civilného sporového poriadku. Upozorňujem však na druhý odsek tohto paragrafu, podľa ktorého súd nepripustí takéto zastupovanie v tom prípade, ak zástupca zjavne nie je spôsobilý na riadne zastupovanie alebo ak zástupca vystupuje vo viacerých konaniach. Nakoľko Váš syn nie je advokátom zapísaným v zozname Slovenskej advokátskej komore neuplatní sa v tomto prípade výpočet odmeny právneho zástupcu vyhláška MS SR. Ak si s ním aj dohodnete odmenu za zastupovanie v konaní, súd Vám túto zaplatenú odmenu neprizná ako náhradu trov právneho zastupovania. V konaniach, v ktorých je strana sporu zastúpená občianskym zástupcom sa nepriznáva náhrada trov právneho zastupovania.

Trápi vás "Kto môže byť zástupca žalobcu?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Kto môže byť zástupca žalobcu? (Procesné právo (civilné))

Dobrý deň, Moja matka, ktorá je starším a zdravotne postihnutým človekom, podala žiadosť o výživné pre starostlivosť o svojho druhého syna. Nanešťastie, syn nejaví žiadny záujem o starostlivosť o svoju matku. V rámci tohto procesu bude musieť moja matka absolvovať procesné úkony, akými sú výpovede pred súdom a podobne. Chcel by som sa opýtať, či je možné, aby som ju ako druhý syn zastupoval, aj keď nie som právnik. Je možné to urobiť pomocou splnomocnenia bez notárskeho overenia?

Odpoveď: Kto môže byť zástupca žalobcu?

(odpoveď odoslaná: 26.11.2019)

Dobrý deň,

podľa ust. § 89 Civil. sporového poriadku platí, že "strana sa môže dať v konaní zastupovať zástupcom, ktorého si zvolí. Zvolený zástupca sa nemôže dať zastúpiť, ak osobitný zákon neustanovuje inak."  Zástupca v zmysle cit. zákona musí byť spôsobilý na riadne zastupovanie. 

Zákon nestanovuje povinnosť, aby splnomocnenie bolo úradne overené.

Následne v zmysle ust. § 178 CIvil. sporového poriadku platí, čo by bol aj Váš prípad, že ak je strana zastúpená zástupcom na celé konanie, súd na pojednávanie spravidla predvolá len zástupcu, teda Vás; stranu, teda Vašu mamu, súd predvolá, ak je nevyhnutné vykonať jej výsluch.

V nadväznosti na vyššie uvedené je preto potrebné, aby návrh na súd bol riadne zdôvodnený a podložený aj dôkazmi. 

Poznamenávame, že predvolanie sa doručuje strane alebo jej zástupcovi tak, aby mali dostatok času na prípravu, spravidla najmenej päť dní predo dňom, keď sa má pojednávanie konať.

 


 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Kto môže byť zástupca žalobcu?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.