Máte
otázku?

Kde a ako požiadať o testy DNA


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Žilina

Otázka: Kde a ako požiadať o testy DNA

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať na situáciu, v ktorej sa ocitol môj brat. Má ročné dieťa so svojou partnerkou, ktorá s dieťaťom odišla hneď po pôrode. Teraz podala žiadosť o výživné a je naplánované súdne konanie. Môj brat nie je istý, či je dieťa skutočne jeho a chce si to overiť DNA testom. Chcela by som vedieť, kde a ako má takýto test vyžiadať a či potrebuje na súd aj obhajcu. Bol by som vám vďačná za radu. Ďakujem.

Odpoveď: Kde a ako požiadať o testy DNA

Dobrý deň, nakoľko Váš brat s matkou dieťaťa neboli manželmi, mohol byť ako otec v rodnom liste dieťaťa zapísaný buď na základe súhlasného vyhlásenia Vášho brata a matky dieťaťa pred matričným úradom alebo pred súdom alebo mohol byť ako otec dieťaťa zapísaný na základe rozhodnutia súdu v konaní o určenie otcovstva.

Ak bol ako otec dieťaťa do rodného listu zapísaný na základe súhlasného vyhlásenia rodičov pred matričným úradom, môže Váš brat v lehote troch rokov odo dňa určenia otcovstva súhlasným vyhlásením zaprieť otcovstvo na súde, ak je vylúčené, že by mohol byť otcom dieťaťa. Táto skutočnosť bude musieť byť preukázaná. V konaní o zapretie otcovstva nemusí byť právne zastúpený, ale môže konať sám.

V prípade, ak by bolo otcovstvo Vášho brata určené rozhodnutím súdu, v takom prípade už nemožno otcovstvo zaprieť.

V konaní o výživné Váš brat môže požiadať súd o testy DNA. Je to potrebné povedať na súde alebo napísať súdu list k spisovej značke súdneho konania. V liste alebo osobne na súde uvedie, že žiada vykonať testy DNA. Ak už má predvolanie zo súdu, tak tam bude uvedená aj spisová značka. 

Trápi vás "Kde a ako požiadať o testy DNA" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Kde a ako požiadať o testy DNA (Rodinné právo)

Dobrý deň, potreboval by som urobiť DNA test pre účely súdneho konania, pretože moja bývalá priateľka požaduje od mňa vysoké finančné čiastky a ja nie som si istý, či som otcom dieťaťa. Chcel by som, aby sa otázka otcovstva riešila právne na súde. Môžete mi prosím poradiť, kde si môžem takýto test vykonať? Vopred ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Kde a ako požiadať o testy DNA

(odpoveď odoslaná: 30.04.2024)

Dobrý deň, DNA test si môžete nechať vyhotoviť aj sám v niektorom zo súkromných laboratórií lekárskej genetiky. Niektoré testy vedie odhaliť otcovstvo s pravdeopdobnosťou 99 %. Vzhľadom na to, ak by sa prostredníctvom neho preukázalo, že nie ste otcom dieťaťa, vyhli by ste sa tak prípadnému súdnemu konaniu. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Kde a ako požiadať o testy DNA" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.