POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Schválenie otcovstva súdom


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Banská Bystrica

Otázka: Schválenie otcovstva súdom

Dobrý deň. Mám maloletého syna, ktorý bude mať dva mesiace. Jeho otca som do rodného listu neuviedla, zo závažných dôvodov. Užíval a pravdepodobne aj v súčasnoti užíva drogy, je emočne nestabilný, počas tehotenstva ma fyzicky napadol, správal sa agresívne, prenasledoval ma, slovne napádal a urážal mňa aj moju rodinu. Dokonca sa mi aj vyhrážal, že mi zoberie syna, vraj ho nedokážem vychovať, lebo ja aj moja rodina sme podľa jeho slov spodina a pod. Doma nám kopal do dverí a vulgárne sa vyjadroval na moju osobu ako aj na osobu mojej matky, ktorú sa opovážil opľuť. Vtedy zasahovala aj polícia. Momentálne sa vyhráža súdom, chce si súdne vyžiadať aj DNA testy. Prostredníctvom SMS správy mi oznámil, že si už podal návrh na súd a aj naďalej ma neustále zastrašuje a vyhráža sa. Jednoznačne nesúhlasím a odmietam aby z uvedených a množstva iných dôvodov mal otec môjho dieťaťa právo byť s ním v styku. Mám strach zveriť moje dieťa do rúk takejto osobe. A tak sa pýtam : - môže súd schváliť jeho otcovstvo za takýchto okolností ? - môže mi súd nariadiť aby som otca uviedla do rodného listu dieťaťa ? - môže súd schváliť jeho žiadosť o DNA testy? - ak súd nariadi DNA testy a tie otcovstvo potvrdia, v takom prípade som povinná ich uhradiť ja, alebo otec dieťaťa, ktorý si ich súdom žiada ? - v prípade, ak súd prizná otcovstvo , má otec právo žiadať zmenu priezviska dieťaťa? Ak áno, môže k zmene dôjsť aj bez môjho súhlasu, alebo mi to môže byť prikázané súdnou cestou ? Môžem odmietnuť? Pozn.: Otca môjho maloletého dieťaťa nezapieram, teda netvrdím, že otcom nie je, len som ho ako otca do rodného listu neuviedla z vyššie uvedených dôvodov. Ďakujem za odpoveď. S pozdravom 

Odpoveď: Schválenie otcovstva súdom

Dobrý deň

podľa § 94 zák. č. 36/2005 Z. z.: “ 1) Ak nedošlo k určeniu otcovstva súhlasným vyhlásením rodičov, môže dieťa, matka alebo muž, ktorý tvrdí, že je otcom, navrhnúť, aby otcovstvo určil súd. 2) Za otca sa považuje muž, ktorý s matkou dieťaťa súložil v čase, od ktorého neprešlo do narodenia dieťaťa menej ako stoosemdesiat a viac ako tristo dní, ak jeho otcovstvo nevylučujú závažné okolnosti.” 

V konaní sa rieši problém, či označený muž je alebo nie je otcom dieťaťa. Dôkazom v tomto konaní je test DNA, ktorý nariadi súd. Analýza DNA je finančne náročnejšia. V konaní sa platí preddavok na trovy dôkazu. Pri úvahe, komu uložiť povinnosť zložiť preddavok, môže dôjsť aj k súbehu uvedených dôvodov. V takomto prípade možno zaviazať účastníkov na povinnosť zložiť preddavok pomerne. Povinnosť zložiť preddavok ukladá súd uznesením, proti ktorému je prípustné odvolanie. Uznesením sa ukladá povinnosť zložiť preddavok (povinnosť na plnenie), a  preto je podľa ustanovenia § 171 ods. 1 a 2 Občianskeho súdneho poriadku vykonateľné uplynutím lehoty na plnenie, t. j. spravidla po troch dňoch od doručenia, ak v uznesení nie je uvedená dlhšia lehota. Možno ho nútene vymáhať až po uplynutí tejto lehoty na dobrovoľné plnenie. Trovy v konaní sa uhradzajú podľa úspešnosti účastníkov. Na základe rozhodnutia súdu sa vydá dieťaťu nový rodný list.

 

Trápi vás "Schválenie otcovstva súdom" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Schválenie otcovstva súdom (Rodinné právo)

Dobrý deň, rada by som sa opýtala, kto hradí testy otcovstva, v prípade, že si to vyžiada súd? Chcela by som nahlásiť otca môjho dieťaťa ohľadom výživného. Ďakujem.

Odpoveď: Schválenie otcovstva súdom

(odpoveď odoslaná: 14.07.2023)

Dobrý deň,
takýto test bude predstavovať trovy súdneho konania, konkrétne trovy dôkazu, pričom tieto znášajú strany konania. To v akom pomere budú strany konania trovy znášať, určí súd vo svojom rozhodnutí. V niektorých prípadoch sa tiež stáva, že strany sú povinné zložiť preddavok na vykonanie dôkazu. Ak by napríklad navrhla test otcovstva matka, tak sa môže stať to, že by súd matku vyzval na zloženie preddavku na takýto dôkaz, pričom následne by matke mohla byť priznaná v konečnom rozhodnutí náhrada, ak by bola v konaní úspešná v zmysle ust. § 53 civilného mimosporového poriadku:

V konaní vo veciach určenia rodičovstva a v konaniach vo veciach notárskych úschov môže súd priznať náhradu trov konania účastníkom, ktorí mali vo veci úspech, proti účastníkom, ktorí úspech nemali, ak to možno spravodlivo požadovať.
4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Schválenie otcovstva súdom" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.