Máte
otázku?

Kam sa mam obrátiť, ak mam podozrenie na týranie dieťaťa?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Žilina

Otázka: Kam sa mam obrátiť, ak mam podozrenie na týranie dieťaťa?

Dobrý deň, ku komu sa mám obrátiť, ak mám podozrenie na týranie dieťaťa?

Odpoveď: Kam sa mam obrátiť, ak mam podozrenie na týranie dieťaťa?

Dobrý deň, ak máte podozrenie z týrania dieťaťa môžete túto skutočnosť oznámiť na polícii. V prípade, ak by ste políciu nechceli navštíviť osobne, môžete túto skutočnosť oznámiť i prostredníctvom známych tel. čísiel 112 a 158. V prípade, ak políciu z osobných dôvodov nechcete kontaktovať vôbec, môžete týranie detí nahlásiť i na úrade práce, sociálnych vecí a rodiny. Následne tento orgán vykoná v predmetnej veci potrebné kroky. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny má zriadenú pre tento účel i bezplatnú infolinku, kde sa môžete dozvedieť viac o možnostiach postupu. Tel. číslo je 0800 191 222. Pre účely riadneho a úspešného prešetrenia Vášho podozrenia z týrania dieťaťa je potrebné dieťa čo najpresnejšie identifikovať (meno a priezvisko, bydlisko, dátum narodenia ak viete, mená rodičov).

Trápi vás "Kam sa mam obrátiť, ak mam podozrenie na týranie dieťaťa?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Kam sa mam obrátiť, ak mam podozrenie na týranie dieťaťa? (Rodinné právo)

Dobrý deň, obraciam sa na vás s prosbou o radu. Máme 3-ročnú vnučku, no náš rodinný vzťah s dcérou nie je dobrý. Už sme podali žiadosť o úpravu styku s maloletou. Avšak rodičia neumožňujú nášmu vnúčaťu akýkoľvek kontakt s nami, či už priamy alebo cez sociálne siete s pomocou rodiča. Myslíme si, že naša vnučka prežíva psychické trápenie a táto situácia jej škodí. Rozhovor s dcérou nepomohol. Rodičia vnúčate zakazujú styk s nami a hovoria jej, že už nemá starých rodičov. Vnúčka je k nám citovo veľmi pripútaná, pretože od začiatku svojho života bola s nami. Čo mám robiť? Je nejaký spôsob, ako by sme mohli obnoviť kontakt s vnúčatkom a pomôcť jej v tejto náročnej situácii? Ďakujem za akúkoľvek radu.

Odpoveď: Kam sa mam obrátiť, ak mam podozrenie na týranie dieťaťa?

(odpoveď odoslaná: 03.04.2024)

Dobrý deň, ak ste vo veci podali návrh na súd, potom ste urobili správne. Treba však vedieť, že keďže ide o dieťa teraz vo veku 3 rokov, potom súd v týchto prípadoch určuje stretávanie sa s maloletou len na niekoľko hodín mesačne.


Vašu otázku ste zaradili do hlavnej oblasti zodpovednaých otázok v našej podarni pod názvom : Kam sa mám obrátiť ak mám podozrenie na týranie dieťaťa. Ak by to bolo aj vo vašom prípade, potom odporúčame kontaktovať Ústredie úradu práce, soc,. vecí a rodiny.

 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Kam sa mam obrátiť, ak mam podozrenie na týranie dieťaťa? (Rodinné právo)

Dobrý deň, mám podozrenie, že mama priateľky môjho syna ju psychicky aj fyzicky týra. Dievča momentálne študuje na Vyskej škole a momentálne je u nás. Nevieť, ako postupovať v riešení tejto situácie.

Odpoveď: Kam sa mam obrátiť, ak mam podozrenie na týranie dieťaťa?

(odpoveď odoslaná: 27.06.2023)

Dobrý deň, z otázky vyplýva, že synova priateľka ako študentka VŠ je plnoletá a teda nie je jej právnou povinnosťou bývať so svojou matkou, u ktorej máte podozrenie na týranie rôzneho druhu a charakteru, a jej matka ju k tomu nemôže ani donútiť žiadnymi právnymi prostriedkami.

Odporúčam synovej priateľke preto odsťahovanie od matky a následne podať návrh na súd o určenie výživného od matky. Do úvahy prichádza aj podanie trestného oznámenia na matku a tosamotnou dcérou.


Podotázka: Kam sa mam obrátiť, ak mam podozrenie na týranie dieťaťa? (Rodinné právo)

Dobrý deň, ako môžeme pomôcť dieťaťu, ktoré je zrejme sexuálne zneužívané?

Odpoveď: Kam sa mam obrátiť, ak mam podozrenie na týranie dieťaťa?

(odpoveď odoslaná: 25.08.2022)

Dobrý deň,
v prípade ako uvádzate ide o veľmi vážnu situáciu a je potrebné tieto skutočnosti hneď oznámiť.  Mohlo by ísť hneď o súbeh niekoľkých trestných činov a danému dieťaťu treba čím skôr pomôcť. V danej veci treba podať trestné oznámenie na políciu alebo prokuratúru. Trestné oznámenie podajte buď písomne poštou alebo ústne do zápisnice priamo na polícií. Je pravdou, že vyšetrovanie bude už v rukách orgánov činných v trestnom konaní, ak však máte k uvedeným tvrdeniam aj nejaké dôkazy, uveďte ich v trestnom oznámení, pretože to môže celú situáciu urýchliť. Ak sa dané skutočnosti potvrdia, bude začaté trestné stíhanie a ďalší postup bude závisieť od polície a prokuratúry.

Ďalej oznámte porušovanie práv dieťaťa orgánu sociálno-právnej ochrany detí a sociálnej kurately, ktoré v prípade, ak zistí, že je do práv dieťaťa zasahované bude postupovať v medziach zákona a podľa povahy a závažnosti daných zásahov uplatní niektoré z opatrení podľa zákona o sociálnoprávnej ochrane detí a o sociálnej kuratele.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Kam sa mam obrátiť, ak mam podozrenie na týranie dieťaťa?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.