Máte
otázku?

Je to nebezpečné vyhrážanie?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Nezaradené, Košice

Otázka: Je to nebezpečné vyhrážanie?

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať. Mám spolubývajúcu, s ktorou mám konflikt kvôli neupratovaníu. V podstate sa stalo, že som jej vytkla túto vec a odvtedy sa na mňa naváža takým spôsobom, že mi vyhráža kvapkáním drog do pohárov. Je možné toto nejako riešiť? Momentálne hľadám iný podnájom kvôli takejto situácii, avšak stále som ešte v súčasnom byte. Môže sa to považovať za nebezpečné vyhrážanie?

Odpoveď: Je to nebezpečné vyhrážanie?

Dobrý deň,

Trestného činu Nebezpečného vyhrážania sa v zmysle ustanovenia § 360 dopustí ten, kto sa inému vyhráža smrťou, ťažkou ujmou na zdraví alebo inou ťažkou ujmou takým spôsobom, že to môže vzbudiť dôvodnú obavu.

Pokiaľ vám teda vyhrážanie objektívne spôsobilo dôvodnú obavu o vaše zdravie, máte právo podať trestné oznámenie. Trestné oznámenie môžete podať na príslušnom obvodnom oddelení policajného zboru alebo na príslušnej okresnej prokuratúre.   
Je však možné, že v konečnom dôsledku bude konanie vašej spolubývajúcej posúdené orgánmi činnými v trestnom konaní iba ako priestupok proti občianskemu spolunažívaniu. 

Trápi vás "Je to nebezpečné vyhrážanie?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Je to nebezpečné vyhrážanie? (Nezaradené)

Dobrý deň, chcem sa poradiť v nasledovnej veci: Bývalý partner mi posiela veľké množstvo SMS správ, v ktorých ma hrubo uráža a vyhráža sa mi slovami ako: "Čoskoro zomrieš, zapamätaj si, že zomrieš." Píše tiež nezrozumiteľné správy, v ktorých tvrdí, že príde doba, kedy budú bohatí studení a že si počká na to, kedy zomriem. Dozvedela som sa, že v Nemecku mal priateľku, ktorá musela naňho podať trestné oznámenie, pretože jej rozkopal dvere a tiež tam mal útočiť na kolegu. Všetky tieto skutočnosti vo mne vyvolávajú obavy o môj život. Za deň mi napíše až 30 SMS správ plných urážok a vyhrážok ohľadom mojej smrti. Chcela by som sa spýtať, či sú to vyhrážky. Je možné, aby si naša polícia vyžiadala jeho záznamy z polície v Nemecku?

Odpoveď: Je to nebezpečné vyhrážanie?

(odpoveď odoslaná: 26.02.2020)

Dobrý deň, právna kvalifikácia každému skutku, ktorý má znaky trestného činu, je vo výlučnej kompetencii orgánov činných v trestnom konaní. Vami opísané konanie je možné podľa nášho názoru právne kvalifikovať buď ako nebezpečné vyhrážanie alebo nebezpečné prenasledovanie. Záviselo by to od konkrétnych vyhrážok, jeho doteraz vykonaných činov voči Vašej osobe, času počas ktorého takto koná... Takéto správanie však určite nie je normálne, a v prípade Vášho oznámenia orgánom činným v trestnom konaní, by sa ním zaoberali. Ak im zároveň oznámite, že máte vedomosť o jeho trestnom stíhaní v Nemecku za násilný trestný čin, tieto záznamy vedia vyžiadať, resp. zistiť.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Je to nebezpečné vyhrážanie?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.