Máte
otázku?

Ide o nebezpečné vyhrážanie?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Trestné právo, Banská Bystrica

Otázka: Ide o nebezpečné vyhrážanie?

P. Santo, očakávam, že vyrovnanie za poslednú výplatu bude minimálne 70€. Som veľmi dobre informovaný o tom, ako funguje váš systém, robím to kvôli synovi, nie kvôli sebe. Po podaní výpovedi mám možnosť do dvoch mesiacov podať sťažnosť na Inšpektorát práce. Mám vyfotené situácie, kde podľa mňa hrubo porušujete zákonník práce, preto dúfam, že sa naša situácia vyrieši a nájdeme spoločný pokoj. Ďakujem za pochopenie. Moja otázka znie: Môže byť toto použité ako dôkaz vyhrážania sa? Vopred ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Ide o nebezpečné vyhrážanie?

Dobrý deň

z tohto textu sa nedá veľmi dobre určiť skutkový stav veci. Podľa všetkého pán, ktorý to píše, dostal od Vás výpoveď. Trestný zákon pozná trestný čin nebezpečného vyhrážania (§ 360 TZ), avšak musia tu byť naplnené znaky skutkovej podstaty. Objektívnou stránkou tohto trestného činu je vyhrážanie sa smrťou, ťažkou ujmou na zdraví alebo inou ťažkou ujmou, ktoré je spôsobilé vzbudiť dôvodnú obavu. Je potrebné zhodnotiť závažnosť danej vyhrážky, pretože arogantné, vulgárne alebo agresívne prejavy sú väčšinou kvalifikované iba ako priestupky. Ako dôkaz v trestnom konaní môžte použiť aj listinné a vecné dôkazy, ktoré svojim obsahom dokazujú, alebo vyvracajú skutočnosť vzťahujúcu sa na objasňovaný skutok, na obvineného alebo iné osoby, ktoré majú k veci vzťah. Teda je možné podať trestné oznámenie, avšak ďalší priebeh zavisí od skutočností konkrétneho prípadu.

Trápi vás "Ide o nebezpečné vyhrážanie?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Ide o nebezpečné vyhrážanie? (Trestné právo)

Dobrý deň, mám otázku ohľadom informácií o firmách, ktoré od nás odvážajú odpady. Považujú sa tieto údaje za chránené tajomstvom? Tým mám na mysli, že ak iná firma prejavi záujem o tieto informácie, môžeme jej odpovedať? V našej zmluve, ani vo firemnej politike, nie je špecifikované, že by sme tieto informácie nemohli poskytnúť. Ďakujem.

Odpoveď: Ide o nebezpečné vyhrážanie?

(odpoveď odoslaná: 15.01.2019)

Dobrý deň, 

je na Vašej spoločnosti či inej spoločnosti oznámite, kto pre Vašu spoločnosť zabezpečuje odvoz určitého druhu odpadu. 

Výnimkou je prípad, keď ste povinný na žiadosť príslušného orgánu štátu preukázať ako máte zabezpečený odvoz a likvidáciu odpadu, ako aj plnenie ostatných povinností podľa zákona o odpadoch.

Nepíšete v otázke konkrétnu situáciu o aký druh odpadu sa jedná, odporúčame Vám v prípade nezrovnalostí alebo pochybností obrátiť sa na príslušný ústredný orgán štátnej správy, ktorým je Ministerstvo životného prostredia SR.

 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Ide o nebezpečné vyhrážanie? (Trestné právo)

Dobrý deň, chcel by som sa informovať o nasledujúcej veci: V druhom kvartáli roku 2014 som oslovil potenciálnych dodávateľov náhradných dielov pre autá s úmyslom ich odoberania a predaja koncovému zákazníkovi. Problém nastal s konkrétnou spoločnosťou, respektíve s jej obchodným zástupcom v Čadci. Jasne som ho požiadal, aby informácie o vzájomnej obchodnej spolupráci nikde neprezentoval. Po krátkom čase, zhruba po týždni spolupráce, tento zástupca rozniesol komplexné informácie o mojom pôsobení ešte predtým, ako som stihol obchodovať. O niekoľko dní neskôr som mal od konkurencie kontrolu za kontrolou. Za túto dobu u mňa vznikla významná finančná škoda, ktorú zapríčinil práve tento zástupca. Pri tom som u neho už mal objednaný tovar v hodnote približne 640 €. Informoval som zástupcu o danej situácii, ale vo svetle jeho pochybení som doteraz uvedený tovar nepredal. Požiadal som ho o vysvetlenie súvisiacich udalostí, konkrétne ako je možné, že vyzradil informácie široko-ďaleko, avšak všetko poprel. Napriek tomu existujú desiatky svedkov. Medzitým mi vystavil faktúru na predmetnú sumu s požiadavkou na okamžitú úhradu, na čo som mu odpovedal, že ju bezpochyby uhradím, no zároveň očakávam, že začne riešiť svoje konanie. Následne som zistil, že sa chystá vymôcť si peniaze odo mňa a to na základe informácií z okolia. Mám aj písomné dôkazy, ktoré sú archivované. Jedno ráno som našiel svoje auto poškriabané so škodou presahujúcou 1000 €. V súčasnosti u konkurencie šíri rôznorodé informácie o mne, napríklad koľko mu dlžím, ktorá spoločnosť za to zodpovedá, ohovára ma a podobne. Je, prosím, možné v tejto veci nejako konať?

Odpoveď: Ide o nebezpečné vyhrážanie?

(odpoveď odoslaná: 05.08.2015)

Dobrý deň, konanie obchodného zástupcu spoločnosti jasne poukazuje na porušenie obchodného tajomstva a nielen to. Máte dve možnosti riešenia Vášho problému:

1/ súkromnoprávnu žalobu za porušenie obchodného tajomstva s tým, že v zmysle Obchodného zákonníka máte právo požadovať, aby sa zdržal svojho konania, aby Vám nahradil škodu, ktorá Vám vznikla.

Vzhľadom na rozsah jeho konania by som bolo možné riešiť vec formou trestnoprávného postupu. Všetko je to ale o dôkazoch.

2/ môžete na neho podať trestné oznámenie pre prečin ohrozenia obchodného,... tajomstva podľa § 264 TZ, pre prečin poškodzovania cudzej veci podľa § 245 TZ a tiež pre prečin ohovárania podľa § 373 TZ. V tomto prípade vo veci koná v prípravnom konaní prokurátor, ktorý zhromažďuje dôkazy na základe Vášho oznámenia. Vy si v trestnom konaní môžete v tzv. adhéznom konaní uplatniť škodu, ktorá Vám vznikla v príčinnej súvislosti s konaním obchodného zástupcu.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Ide o nebezpečné vyhrážanie?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.