Máte
otázku?

Vyhrážanie sa cez Facebook


Online právna poradňa
Oblasť práva: Trestné právo, Banská Bystrica

Otázka: Vyhrážanie sa cez Facebook

Dobrý deň, môžem sa sťažnosťou obrátiť na súd na osoby, ktoré ma pomlúvajú, nadávajú a vyhrážajú sa cez Facebook? Mám to skopírované a uložené, aj keď po čase všetko vymazali. Ďakujem.

Odpoveď: Vyhrážanie sa cez Facebook

Dobrý deň

môžte podať trestné oznámenie pre podozrenie zo spáchania trestného činu ohovárania podľa § 373 zák. č. 301/2005 Z. z. Trestný zákon: “1) Kto o inom oznámi nepravdivý údaj, ktorý je spôsobilý značnou mierou ohroziť jeho vážnosť u spoluobčanov, poškodiť ho v zamestnaní, v podnikaní, narušiť jeho rodinné vzťahy alebo spôsobiť mu inú vážnu ujmu, potrestá sa odňatím slobody až na dva roky. 2) Odňatím slobody na jeden rok až päť rokov sa páchateľ potrestá, ak spácha čin uvedený v odseku 1 a) a spôsobí ním značnú škodu, b) z osobitného motívu, c) verejne, alebo d) v podnikaní závažnejším spôsobom konania. 3) Odňatím slobody na tri roky až osem rokov sa páchateľ potrestá, ak spácha čin uvedený v odseku 1 a) a spôsobí ním škodu veľkého rozsahu, alebo b) a spôsobí inému stratu zamestnania, úpadok podniku alebo rozvod manželstva.” Doložiť to môžte spomínanými listinnými dôkazmi.

Taktiež je možné domáhať sa ochrany osobnosti podľa § 11 a nasl. zák. č. 40/1964 Zb. Občianskeho zákoníka, kde môže vzniknúť v určitých prípadoch aj právo na náhradu nemajetkovej ujmy v peniazoch.

Trápi vás "Vyhrážanie sa cez Facebook" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Vyhrážanie sa cez Facebook (Trestné právo)

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať. Jeden mladík mi vyhrožuje cez Facebook. Mám to odfotené pre prípad, že by to chcel odstrániť. Môžem sa s tým obrátiť na políciu alebo ho nahlásiť? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Vyhrážanie sa cez Facebook

(odpoveď odoslaná: 08.12.2021)

Dobrý deň,
ak sa vyhráža spôsobom, že to môže vzbudiť dôvodnú obavu o Vaše zdravie a najmä ak sa jedná o osobu, ktorá tieto vyhrážky myslí vážne a vzhľadom na jeho osobu nie je možné, že by ich naplnil, tak nie je vylúčené, že by toto jeho konanie po právnej stránke kvalifikovali ako trestný čin nebezpečného vyhrážania. Ak by mali za to, že to nebolo takej intenzity, môžu vec kvalifikovať ako priestupok.

Bez ohľadu na to však máte právo kedykoľvek podať oznámenie na polícii aj s príslušnými dôkazmi, že sa Vám táto osoba (alebo aj iná) vyhráža.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Vyhrážanie sa cez Facebook (Trestné právo)

Dobrý deň. Mám problém s jednou ženou, ktorá mi poslala žiadosť na Facebook. Napísali sme si a po chvíli spustila video hovor, začala sa vyzliekať a navedla ma, aby som sa jej ukázal nahý. Lenže ona si to natočila a teraz od mňa za túto nahrávku žiada peniaze. Tvrdí, že som porušil nejaké pravidlá a že moje konanie je nelegálne. Vyhráža sa mi, že moje video zverejní. Prosím o pomoc, ako mám tento problém riešiť. Ďakujem.

Odpoveď: Vyhrážanie sa cez Facebook

(odpoveď odoslaná: 02.09.2017)

Dobrý deň, najlepšie by bolo spolupracovať s políciou. Ak by ste si našli advokáta, tam Vam s tým pomôže a túto osobu chytia. Nie ste určite jediný, komu to urobili a ak im dáte peniaze, budú pýtat ďalšie a čoraz viac.


Podotázka: Vyhrážanie sa cez Facebook (Trestné právo)

Prosím Vás, jeden človek mi vyhráža, že sa nemám vracať do svojho miesta a že ma napadne, keď prídem. Hovorí, že ma udrie, atď. Čo mám robiť? Ako mám postupovať? Tieto vyhrážky mi píše cez Facebook. Facebook mám originálny.

Odpoveď: Vyhrážanie sa cez Facebook

(odpoveď odoslaná: 17.05.2017)

Dobrý deň. 

Máte možnosť obrátiť sa na políciu a podať na neho trestné oznámenie na nebezpečné vyhrážanie. Polícia následne Vami uvedené skutočnosti preverí a na základe zistení buď začne vo veci trestné stíhanie alebo postúpi vec na priestupkové konanie. Môže tiež Vaše podanie odmietnuť, ak zistí, že konanie nenapĺňa znaky trestného činu alebo priestupku. 


Trápi vás "Vyhrážanie sa cez Facebook" a chcete pomôcť?

Podotázka: Vyhrážanie sa cez Facebook (Trestné právo)

Dobrý večer, mám taký problém, že som poslala jednejmu chalanovi fotku na sociálnu sieť a on mi začal vyhrážať, že by som si mala dať pozor, aby ju nezverejnil.

Odpoveď: Vyhrážanie sa cez Facebook

(odpoveď odoslaná: 27.03.2017)

Dobrý deň, odosielanie fotiek iným osobám je vždy spojené s rizikom, že dôjde k zverejneniu. Je veľmi ťažké preukazovať kto fotografiu zverejnil. Pokiaľ by bola niekde zverejnená Vaša fotografia bez Vášho súhlasu, môžete žiadať vlastníka stránky o jej stiahnutie.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Vyhrážanie sa cez Facebook" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.