Máte
otázku?

Je možné zabrániť dražbe nehnuteľnosti kvôli dlžobe?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Vymáhanie pohľadávok, Trenčín

Otázka: Je možné zabrániť dražbe nehnuteľnosti kvôli dlžobe?

Dobrý deň, rád by som sa opýtal, či je veriteľ oprávnený uvaliť dražbu na nehnuteľnosť v nasledujúcom prípade: Pohľadávku od banky odkúpil - ide o hypotekárnu pohľadávku po spoplatnení. Aktuálna výška pohľadávky je približne 4 000 EUR (z pôvodných cca 15 000 EUR). Za pohľadávku ručí nehnuteľnosť vo vlastníctve rodičov dlžníka. Hodnota tejto nehnuteľnosti je približne 25 000 EUR. Zaujíma ma hlavne, či môže veriteľ dražiť nehnuteľnosť v prípade takého veľkého nepomeru medzi výškou pohľadávky a hodnotou nehnuteľnosti. Dlžník má záujem dohodnúť splátkový kalendár, avšak veriteľ o takúto dohodu nemá záujem. Ďakujem. S pozdravom.

Odpoveď: Je možné zabrániť dražbe nehnuteľnosti kvôli dlžobe?

Dobrý deň, aj pri tomto pomere je možné dražiť nehnuteľnosť.

Trápi vás "Je možné zabrániť dražbe nehnuteľnosti kvôli dlžobe?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Je možné zabrániť dražbe nehnuteľnosti kvôli dlžobe? (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň, môj byt bol zaradený do dražby. Banke dlžím približne 20 000 eur. Ak by som túto sumu vyplatil ešte pred dražbou, došlo by aj tak k dražbe? Ďakujem.

Odpoveď: Je možné zabrániť dražbe nehnuteľnosti kvôli dlžobe?

(odpoveď odoslaná: 18.02.2024)

Dobrý deň, vo vami uvedneom prípade platí ust. § 19 ods. 1 písm. k/ zákona o dobrovoľných dražbách /citujeme/ :

"Dražobník je povinný upustiť od dražby najneskôr do jej začatia ....

k/ ak je navrhovateľom dražby záložný veriteľ a dlžník alebo vlastník predmetu dražby pred dražbou zloží dražobníkovi na účely splnenia dlhu sumu rovnajúcu sa pohľadávke s príslušenstvom vrátane nákladov dražby v rozsahu, v akom je povinný ich znášať; dražobník je oprávnený prijať plnenie popri veriteľovi."

 

Z uvedeného zák.ustanovenia vyplýva, že budete musieť uhradiť nielen istinu s príslušenstvom, ale aj náklady dražby.

 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Je možné zabrániť dražbe nehnuteľnosti kvôli dlžobe? (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň, vlastním nebytový priestor v objekte, ktorý sa nachádza v bytovom dome. Mám dlh na správcovských poplatkoch v hodnote približne 8000 eur. Môže správca bytového domu resp. spoločenstvo vlastníkov bytového domu zaradiť moje priestory do dražby? Je k tomu potrebný súd? Sú dražba a exekúcia na seba naviazané? Rád by som sa vyhol exekúcii. Ďakujem.

Odpoveď: Je možné zabrániť dražbe nehnuteľnosti kvôli dlžobe?

(odpoveď odoslaná: 28.12.2022)

Dobrý deň,

v zmysle ust. § 15 zákona o vlastníctve bytov a nebytových priestorov: "Na zabezpečenie pohľadávok, ktoré vznikli alebo vzniknú v budúcnosti z právnych úkonov týkajúcich sa domu, spoločných častí domu, spoločných zariadení domu a príslušenstva a na zabezpečenie pohľadávok, ktoré vznikli alebo vzniknú v budúcnosti z právnych úkonov týkajúcich sa bytu alebo nebytového priestoru v dome, ktoré urobil vlastník bytu alebo nebytového priestoru v dome, vzniká zo zákona k bytu alebo k nebytovému priestoru v dome záložné právo v prospech ostatných vlastníkov bytov a nebytových priestorov. Existencia záložného práva sa zapíše do katastra nehnuteľností a nemožno ho vymazať počas existencie predmetu záložného práva."

Vzhľadom na uvedené spoločenstvo vlastníkov bytov a nebytových priestorov môže na schôdzi prijať rozhodnutie o podaní návrhu na vykonanie dobrovoľnej dražby na váš nebytový priestor aj bez súdneho rozhodnutia, nakoľko tento je zaťažený zákonným záložným právom existujúcim za účelom zabezpečenia pohľadávok vzniknutých napr. aj neplatením zálohových platieb. 

Zákon ďalej v ust. § 14b ods. 1 hovorí, že vlastníci prijímajú aj takéto rozhodnutie nadpolovičnou väčšinou hlasov všetkých vlastníkov bytov a nebytových priestorov v dome. Ak by takéto rozhodnutie prijali, do 30 dní od jeho oznámenia (toto sa má vykonať do siedmich dní od konania schôdze vlastníkov alebo od skončenia písomného hlasovania spôsobom v dome obvyklým; oznámenie o výsledku hlasovania musí obsahovať dátum jeho zverejnenia) sa môžete obrátiť na súd, aby o veci tento rozhodol, inak vám toto právo zaniká, to znamená, že ak túto lehotu zmeškáte, už žalobu nemôžete podať.

V takomto prípade potom, ak by vlastníci podali návrh na vykonanie dobrovoľnej dražby, tejto viete predísť zaplatením dlhu alebo až po vykonaní dražby sa môžete domáhať žalobou, aby súd vyslovil, že dražba bola neplatná.

Pokiaľ ide o exekúcie, spoločenstvo vlastníkov bytov a nebytových priestorov môže rozhodnúť o podaní návrhu na exekúciu len za predpokladu, že voči vlastníkovi disponuje exekučným titulom, to znamená, že najprv by voči vám muselo byť vedené civilné konanie na podklade žaloby o zaplatenie. Ak toto bolo vedené a následne ak by vlastníci rozhodli o podaní návrhu na vykonanie exekúcie, v takomto exekučnom konaní,  môžete podať návrh na jej zastavenie, ktorému súd môže aj nemusí vyhovieť. 

Čiže vzhľadom na uvedené, súd je potrebný k prijatiu vyššie uvedeného rozhodnutia len v prípade, ak by sa ostatní vlastníci rozhodli viesť voči vám ako neplatiacemu vlastníkovi exekučné konanie. Toto je však viacmenej zbytočné, nakoľko vlastníci, ako sme už vyššie uviedli, disponujú efektnejším a rýchlejším prostriedkom nápravy, ktorý im zabezpečuje práve zákonné záložné právo. 


Podotázka: Je možné zabrániť dražbe nehnuteľnosti kvôli dlžobe? (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň, v dôsledku vážnych rodinných problémov (ťažko chorá mama a sestra), ako aj kvôli koronakríze (od marca sme úplne bez príjmu), sa nachádzame v zúfalej finančnej situácii. Sme v boji s existenčnými problémami a dlh za platby za byt narástol na viac ako 2000 €. Správca oznámil konanie schôdze dňa 7.10.2020, na ktorej chce predložiť návrh na dobrovoľnú dražbu. Môžem tomu nejak zabrániť? Na internete som čítala, že je potrebné podať žiadosť o splátkový kalendár. Ak ju podám správcovi (o tejto možnosti ma bohužiaľ neinformoval), zabránim tým hlasovaniu o dobrovoľnej dražbe na schôdzi vlastníkov bytov? Alebo existuje nejaký iný spôsob, ako zabrániť odhlasovaniu dobrovoľnej dražby? V budúcnosti budem disponovať finančnými prostriedkami, ale určite nie do budúceho týždňa. Veľmi pekne ďakujem za skorú odpoveď. S pozdravom, Eva.

Odpoveď: Je možné zabrániť dražbe nehnuteľnosti kvôli dlžobe?

(odpoveď odoslaná: 01.10.2020)

Dobrý deň,
podľa ust. § 14b/ zákona o vlastníctve bytov a nebytových priestorov platí, že vlastníci bytov a nebytových priestorov v dome prijímajú rozhodnutia nadpolovičnou väčšinou hlasov všetkých vlastníkov bytov a nebytových priestorov v dome, ak hlasujú,okrem iných o podaní návrhu na exekučné konanie alebo návrhu na vykonanie dobrovoľnej dražby bytu alebo nebytového priestoru v dome.

Podľa cit. zákona o vlastníctve bytov termín, miesto a program schôdze vlastníkov alebo termín, miesto a otázky písomného hlasovania musia byť vlastníkom bytov a nebytových priestorov v dome oznámené najneskôr sedem dní vopred. Oznámenie o schôdzi vlastníkov alebo oznámenie o písomnom hlasovaní musí byť v listinnej podobe doručené každému vlastníkovi bytu alebo nebytového priestoru v dome, ak zmluva o spoločenstve alebo zmluva o výkone správy neurčí iný spôsob doručenia

Otázkou v súčasnej situácii je, či sa bude konať zhromaždenie vlastníkov bytov, keďže aj v týchto prípadoch musia byť zabezepčené hyg. opatrenia.

Zápisnica a výsledok hlasovania sa musia zverejniť v lehote do siedmich dní od konania schôdze vlastníkov alebo od skončenia písomného hlasovania spôsobom v dome obvyklým; oznámenie o výsledku hlasovania musí obsahovať dátum jeho zverejnenia. Vy sa budete môcť obrýátiť na súd v lehote do 30 dní od oznámenia výsledku hlasovania na súd, aby vo veci rozhodol, inak jeho právo zaniká.

Ak by sa konanie zhromaždenie vlastníkov bytov, odporúčame tam zdôvodniť Vašu situáciu a požiadať o splátkový kalendár.

V otázke uvádzate, že ide o sumu nad 2000 € a spomínate splátkový kalendár, ale pojem splátkový kalendár v súvislosti s predajom nehnuteľností a pohľadávkou 2000 € spomína exekučný poriadok. Nie je vylúžené, aby Vám žiadosť o splátkový kalendár vzhľadom na súč. situáciu bola schválená, hlavne v prípade, ak ste doteraz riadne platili na byt správcovi BD a aj uhradíte aspoň časť dlhu.

Ak by aj dobrovoľná dražba bola odsúhlasená, samotná realizácia dražby nie je jednoduchá a vyžaduje pomerne dlhý časový úsek, pričom obranou vo Vašom prípade by bolo podanie na súd o neplatnosť dražby.

Odporúčame v každom prípade komunikovať so správcom BD.

 

 


Trápi vás "Je možné zabrániť dražbe nehnuteľnosti kvôli dlžobe?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Je možné zabrániť dražbe nehnuteľnosti kvôli dlžobe? (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň, je možné ešte po vyhlásení splatnosti úveru zabrániť dražbe?

Odpoveď: Je možné zabrániť dražbe nehnuteľnosti kvôli dlžobe?

(odpoveď odoslaná: 19.07.2019)

Dobrý deň,

predísť dražbe je možné, avšak prostredníctvom vyplatenia splatného úveru. Banka má na nehnuteľnosti záložné právo, a teda môže predmetnú nehnuteľnosť predať prostredníctvom dražby. Suma, za ktorú banka vydraží nehnuteľnosť, a ak táto bude prevyšovať splatný úver, musí byť vydaná po dražbe dlžníkovi.


Podotázka: Je možné zabrániť dražbe nehnuteľnosti kvôli dlžobe? (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň, dnes nám prišli tri listy; jeden od Konsolidačnej spol. s.r.o. a druhý od Somlex Businex s.r.o., ktorý sa týka vykonania dražby. Neviem ako postupovať, keďže ani jeden z nich neuvádza dlžnú čiastku. Máme hypotéku v OTP Banke, ktorá ju postúpila postupníkovi. Aktuálne sme v omeškaní štyri mesiace po 127 eur, celková dlžná suma je 9661 eur. Rada by som sa spýtala, či by bolo možné zastaviť dražbu v prípade, že by bola dlžná suma uhradená do termínu dražby. Na jednom z papierov je uvedený dátum dražby na 12.1.2016 a dátum vystěhování na rovnaký dátum. Uvedomujem si, že sme sa sami dostali do tejto situácie a chcela by som ju napraviť, avšak neviem ako. Ďakujem za radu.

Odpoveď: Je možné zabrániť dražbe nehnuteľnosti kvôli dlžobe?

(odpoveď odoslaná: 28.12.2015)

Dobrý deň, ak zaplatíte do termínu dražby dlžnú sumu, potom dražbu zastavíte. Sumu si môžete vypočítať aj sami. Ak to neviete, obráťte sa na advokáta, ten Vám to vypočíta.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Je možné zabrániť dražbe nehnuteľnosti kvôli dlžobe?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.