POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Investícia do cudzej nehnuteľnosti - riešenie ?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Košice

Otázka: Investícia do cudzej nehnuteľnosti - riešenie ?

Dobrý deň, chcel by som vám položiť nasledovnú otázku: Bol uzatvorený nájomná zmluva, ktorej predmetom bol prenájom nebytových priestorov, pričom účelom nájmu bolo vytvorenie podmienok pre podnikateľskú činnosť nájomcu. Po určitom čase (približne 6 mesiacov) od účinnosti zmluvy sa však ukázalo, že predmetný priestor bol prenajímateľom prenechaný v stave nespôsobilom na takéto užívanie. Nájomca preto využil možnosť od zmluvy odstúpiť podľa § 679 ods. 1 Občianskeho zákonníka. Predtým, než k tomu došlo, nájomca so súhlasom prenajímateľa vykonal na priestore nevyhnutné úpravy - bolo potrebné ho pretvoriť na zubnú ambulanciu. Až do odstúpenia od zmluvy zároveň riadne platil nájomné. Moja otázka preto spočíva v tom, ako má prebehnúť vzájomné vypořiádanie v dôsledku zrušenia zmluvy takýmto odstúpením. Predpokladám, že nájomcovi vznikne nárok na vrátenie zaplateného nájomného. Ako je to však s nárokom prenajímateľa? Logicky usudzujem, že mu patrí nárok na vrátenie prenajatého priestoru. Ako však treba zohľadniť vykonanú rekonštrukciu? Patrí nájomcovi náhrada vynaložených nákladov?

Odpoveď: Investícia do cudzej nehnuteľnosti - riešenie ?

 

Dobrý deň,

ďakujeme za otázku.

Náš právny názor na Vami uvedený problém je nasledovný :

I. PRÁVNA ÚPRAVA

1./ Základná právna úprava je obsiahnutá v ust. Obč. zákonníka a zákone č. 116/1990 Zb. o nájme a podnájme nebytových priestorov, ktorý sa vzťahuje na

a) na nebytové priestory, ktorými sú miestnosti alebo súbory miestností, ktoré podľa rozhodnutia stavebného úradu sú určené na iné účely ako na bývanie; nebytovými priestormi nie sú príslušenstvo bytu ani spoločné priestory domu;

b) na byty, pri ktorých bol udelený súhlas na ich užívanie na nebytové účely.

Prenajímateľ môže nebytový priestor prenechať na užívanie inému zmluvou o nájme a to  na účely, na ktoré sú stavebne určené.  

2./ Zmluva musí mať písomnú formu a musí obsahovať predmet a účel nájmu, výšku a splatnosť nájomného a spôsob jeho platenia, a ak nejde o nájom na neurčitý čas, čas, na ktorý sa nájom uzaviera. Ak zmluva neobsahuje náležitosti podľa uvedeného je neplatná.

3./ Ak nie je dohodnuté inak, prenajímateľ je povinný odovzdať nebytový priestor nájomcovi v stave spôsobilom na dohovorené alebo obvyklé užívanie, v tomto stave ho na svoje náklady udržiavať a zabezpečovať riadne plnenie služieb, ktorých poskytovanie je s užívaním nebytového priestoru spojené.

Nájomca je oprávnený užívať nebytový priestor v rozsahu dohodnutom v zmluve, je povinný uhrádzať náklady spojené s obvyklým udržiavaním, je povinný bez zbytočného odkladu oznámiť prenajímateľovi potrebu opráv, ktoré má prenajímateľ urobiť, a umožniť vykonanie týchto i iných nevyhnutných opráv; inak nájomca zodpovedá za škodu, ktorá nesplnením povinnosti vznikla.

4./ Nájom dojednaný na určitý čas sa skončí uplynutím času, na ktorý bol dojednaný.

Nájomca môže písomne vypovedať zmluvu uzavretú na určitý čas pred uplynutím dojednaného času, ak /okrem iných/ 

b) nebytový priestor sa stane bez zavinenia nájomcu nespôsobilý na dohovorené užívanie;

c) prenajímateľ hrubo porušuje svoje povinnosti vyplývajúce z § 5 ods. 1./t.j. :  Ak nie je dohodnuté inak, prenajímateľ je povinný odovzdať nebytový priestor nájomcovi v stave spôsobilom na dohovorené alebo obvyklé užívanie, v tomto stave ho na svoje náklady udržiavať a zabezpečovať riadne plnenie služieb, ktorých poskytovanie je s užívaním nebytového priestoru spojené."/

5./ Ak sa nájom uzavrie na neurčitý čas, sú prenajímateľ i nájomca oprávnení vypovedať zmluvu písomne bez udania dôvodu,  s trojmesačnou výpovednou lehotou ak nie je  dohodnuté inak.

6./ V zmysle ust.  § 13 citov. zákona ak nebolo dohodnuté inak, je v prípade skončenia nájmu nájomca povinný vrátiť nebytový priestor v stave, v akom ho prevzal, s prihliadnutím na obvyklé opotrebenie.

Z hľadiska riešenia investícií do cudzej nehnuteľnosti je podstatné aj ust . § 667 Obč. zákonníka, ktoré platí aj v prípade nájmu podľa ust. zákona č. 116/1990 Zb., nakoľko citovaný zákon neobsahuje špeciálnu úpravu :

"Zmeny na veci je nájomca oprávnený vykonávať len so súhlasom prenajímateľa. Úhradu nákladov s tým spojených môže nájomca požadovať len v prípade, že sa na to prenajímateľ zaviazal. Ak zmluva neurčuje inak, je oprávnený požadovať úhradu nákladov až po ukončení nájmu po odpočítaní znehodnotenia zmien, ku ktorému v medziobdobí došlo v dôsledku užívania veci. Ak prenajímateľ dal súhlas so zmenou, ale nezaviazal sa na úhradu nákladov, môže nájomca požadovať po skončení nájmu protihodnotu toho, o čo sa zvýšila hodnota veci. Ak nájomca vykoná zmeny na veci bez súhlasu prenajímateľa, je povinný po skončení nájmu uviesť vec na svoje náklady do pôvodného stavu. Ak v dôsledku vykonávaných zmien hrozí na veci prenajímateľovi značná škoda, je prenajímateľ oprávnený odstúpiť od zmluvy."

 

II. RIEŠENIE  VYPORIADANIA ÚPRAV V PRENAJATEJ NEHNUTEĽNOSTI

Zo zákonných ustanovení vyplývajú podľa nás nasledovné možnosti a ich riešenie, nakoľko v otázke píšete, že priestory boli prerobené so súhlasom prenajímateľa bez bližšej špecifikácie formy udeleného súhlasu :

1./ Zmeny na prenajatej veci je nájomca oprávnený vykonávať len so súhlasom prenajímateľa. Zákon neuvádza, či súhlas musí byť písomný. Ak žiaden súhlas delený nebol /písomný ani ústny/ potom v zmysle § 13 zákona platí, že nájomca je v prípade skončenia nájmu nájomca povinný vrátiť nebytový priestor v stave, v akom ho prevzal, s prihliadnutím na obvyklé opotrebenie. Teda veci, ktoré patria nájomcovi a ktoré je možné oddeliť si nájomca môže zobrať do svojej dispozície.

2./ Súhlas prenajímateľa bol udelený /ústne alebo konkludentne= mlčky/ , ale prenajímateľ sa nezaviazal na úhradu nákladov :  Nájomca má nárok na protihodnotu toho, o čo sa zvýšila hodnota prenajatých priestorov . Tu poukazujeme na bod III.  tejto odpovede.   

3./ Súhlas prenajímateľa udelený bol a prenajímateľ sa zaviazal na úhradu nákladov : To je najlepšia možnosť a právne najčistejšia, kedy prenajímateľ je povinný uhradiť náhradu za preukázané investície podľa dohody zmluvných strán.

 

III. ROZHODNUTIA SÚDOV

1./ NS ČR : 26 Odo 419/2006 : Z dikce § 667 odst. 1 věty čtvrté obč. zák. plyne, že dal-li pronajímatel souhlas se změnou pronajaté věci, ale nezavázal-li se k úhradě nákladů, může nájemce požadovat po skončení nájmu protihodnotu toho, o co se zvýšila hodnota změněné věci. Vznik nároku na poskytnutí protihodnoty je tak vázán (není-li jiné dohody) až na zánik oprávnění nájemce předmět nájmu nadále užívat a tedy na obnovení dispozičního práva pronajímatele k předmětu nájmu.

2./ NS SR 2 Cdo 21/2007 26. februára 2008 :

Neobstojí preto tvrdenie žalobkýň, že výška bezdôvodného obohatenia by mala byť vyčíslená ako všeobecná trhová hodnota, ktorá predstavuje vzťah ponuky a dopytu k danej veci v danom čase a že jedine takúto aplikáciu práva je možné považovať za zákonnú a spravodlivú. Základom rozhodnutia v posudzovanej veci totiž nie je zistenie tržnej ceny nehnuteľnosti, ale zistenie majetkového prospechu tvoriaceho bezdôvodné obohatenie.

3./ OS Prešov 9Cb 16/2013 z 19.12.2013 :

Dôležité je to, že v prejednávanej veci súhlasy prenajímateľa na vykonanie stavebných úprav preukázané neboli. Súhrne zároveň platí, že žalobca vôbec vykonanie akýchkoľvek stavebných úprav nepreukázal a to napríklad len fotografiami prevádzok pred a po týchto úpravách a za dôkaz vykonania týchto úprav nemožno považovať ním uvedené čísla tvrdených vynaložených nákladov v prílohách k návrhu.

 

IV. RIEŠENIE A MOŽNÉ RIZIKÁ

1./ V otázke píšete, že účelom nájmu bolo vytvorenie podmienok pre podnikateľskú činnosť nájomcu. Takáto formulácia dáva možnosť viacerých výkladov. Zákon o nájme hovorí, že nebytové priestory sa prenajímajú na účely, na ktoré sú stavebne určené. Predpokladáme, že v zmluve je uvedené, že priestory budete využívať ako zubnú ambulanciu, ktorá je dosť špecifickým priestorom. Nebytový priestor v čase keď ho nájomca prevzal musel poznať a teda vedieť zhodnotiť, či budú tieto priestory vhodné na  zubnú ambulanciu, prípadne aj po ich čiast. úprave /obklady, sanita a pod./ Tu možno vzniknú rozpory vo výklade zmluvy.

2./ Píšete, že ste odstúpili po čase od zmluvy z dôvodu nespôsobilosti priestorov na užívanie /zubná ambulancia/. Ak ste vychádzali z textu Vami uzatvorenej zmluvy, kde máte dojednanú možnosť odstúpenia od zmluvy tak je to v poriadku. Otázkou je len to, prečo ste tak urobili až po cca 6 mesiacoch, keď pri prevzatí priestorov ste poznali ich stav, pričom ste najprv vykonali nevyhnutné úpravy na zubnú ambulanciu a až následne ste od zmluvy odstúpili podľa ust. § 679 Obč. zákonníka. Tu vidíme možnosť nezrovnalostí s prenajímateľom.  

3./ Chýba  nám  zmienka o tom, akým spôsobom bolo dohodnuté to, že nájomca je oprávnený investovať do prenajatých priestorov a v akom rozsahu, preto odkazujeme na bod II. tejto odpovede.

4./ Vrátenie nájomného : Podľa § 673 a nasl. Obč. zákonníka platí, že nájomca nie je povinný platiť nájomné, pokiaľ pre vady veci, ktoré nespôsobil, nemohol prenajatú vec užívať dohodnutým spôsobom alebo ak sa spôsob užívania nedohodol primerane povahe a určeniu veci. Ak nájomca môže užívať prenajatú vec z dôvodov uvedených v § 673 iba obmedzene, má nájomca nárok na primeranú zľavu z nájomného. Prenajímateľ si však musí započítať náklady, ktoré ušetril, a cenu výhod, ktoré mal z toho, že nájomca užíval vec len obmedzene. Právo na odpustenie alebo na poskytnutie zľavy z nájomného sa musí uplatniť u prenajímateľa bez zbytočného odkladu. Právo zanikne, ak sa neuplatní do šiestich mesiacov odo dňa, keď došlo ku skutočnostiam toto právo zakladajúcim.

5./ Priestory po ukončení nájmu musíte  vrátiť prenajímateľovi.

6./ Možným riešením Vami vykonaných investícií a zaplateného nájomného  by bolo tzv. urovnanie v zmysle ust. § 585 Obč. zákonníka a súčasne započítanie nájmu a vykonaných úprav v zmysle ust. 580 Obč. zákonníka.

 

V. ZÁVER  

Nakoľko otázka a jej riešenie natíska viacero alternatív, odporúčame poslať zmluvu na posúdenie. Môžte sa obrátiť aj našu advokátsku kanceláriu.

Trápi vás "Investícia do cudzej nehnuteľnosti - riešenie ?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Investícia do cudzej nehnuteľnosti - riešenie ? (Občianske právo)

Dobrý deň, vlastním rozostavaný rodinný dom, ktorý som získal ešte pred naším zoznámením a do štádia hrubej stavby som ho financoval z vlastných zdrojov. Avšak, na jeho dokončenie bolo nutné zobrať si úver, ktorý vzala na seba moja priateľka. Teraz požaduje polovičný podiel na vlastníctve celého majetku. Aké riešenie by ste odporúčali? Ďakujem.

Odpoveď: Investícia do cudzej nehnuteľnosti - riešenie ?

(odpoveď odoslaná: 19.11.2023)

Dobrý deň, z otázky vyplýva, že ste vlastníkom rozostavanej stavby, pričom na dokončenie domu do štádia kolaudácie bol braný úver vašou priateľkou, ktorá teraz žiada, aby ste na ňu previedli jednu polovicu domu.
Pri zodpovedaní otázky vychádzame z toho, že splátky úveru platí vaša priateľka.

Ak je to tak, potom vzhľadom na okolnosť, že vy ste vlastníkom rozostavanej stavby, vaša priateľka nemá právny nárok na to, aby ste na ňu previedli podiel na dome, ktorý je vo vašom vlastníctve, i keď ide z jej strany v podstate o investíciu do cudzej nehnuteľnosti /priateľský vzťah nie je právnym vzťahom, lebo nie ste manželia/, pričom na vašej strane z hľadiska práva ide o bezdôvodné obohatenie.

Nevieme z otázky, či vec chcete riešiť tak ako navrhuje priateľka, ale odporúčam maximálne previesť na ňu podiel, ktorý sa dosiahne uhradením splátok úveru z jej strany na rozostavanej stavbe do štádia kolaudačného rozhodnutia, lebo aj rozostavaná stavba má svoju nemalú hodnotu, ktorá je vo vašom vlastníctve. Podiel priateľky na dome by bol len v rozsahu uhradených splátok úveru s príslušenstvom.

Odporúčam na vyporiadanie kontaktovať advokáta.

 

 

 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Investícia do cudzej nehnuteľnosti - riešenie ? (Občianske právo)

Dobrý deň, chcem sa opýtať. Spolubývame s priateľkou v jednom mestskom byte, zmluva je na ňu. Celý byt som prerobil na vlastné náklady a teraz ma chce z neho odstrániť. Ako mám postupovať? Môžem podať trestné oznámenie, že som byt prerobil a mám za to aj faktúry? Môžem od nej nárokovať vrátenie peňazí, keď ona tam ostáva bývať ďalej? Ďakujem za pochopenie a prajem pekný deň.

Odpoveď: Investícia do cudzej nehnuteľnosti - riešenie ?

(odpoveď odoslaná: 20.10.2023)

Dobrý deň, vo veci nie je dôvod na podanie trestného oznámenia, lebo finančné prostriedky ste investovali dobrovoľne a nateraz vám priateľka nič nedlhuje, lebo nie je spísaná žiadna dohoda o uznaní dlhu prípadne vo veci nie je žiadny rozsudok, z ktorého by vyplývala jej povinnosť uhradiť vám dlžnú sumu. Ide o občiansko právny spor.

Ak ste do nehnuteľnosti investovali vlastné finančné prostriedky, ktoré viete aj preukázať, od priateľky treba žiadať ich vrátenie vo vami uvedenej lehote. Ak k prípadnej dohode o vrátení finančných prostriedkov nedôjde, vo veci budete musieť podať žalobu na súd.

Odporúčam konzultáciu u advokáta.

Vo veci môžete kontaktovať aj našu advokátsku kanceláriu.


Podotázka: Investícia do cudzej nehnuteľnosti - riešenie ? (Občianske právo)

Dobrý deň, momentálne bývame u matky môjho priateľa. Ja som tu už 5 rokov a môj priateľ tu býva od narodenia. Za tú dobu sme veľa vecí porobili a prerobili - od fasády až po vnútro domu sme skoro všetko zrenovovali. "Ako si urobíte, tak budete mať," hovorievala. Teraz však zrazu musíme odísť. Môže nás takto jednoducho vyhodiť alebo ako by sme mali pokračovať?

Odpoveď: Investícia do cudzej nehnuteľnosti - riešenie ?

(odpoveď odoslaná: 15.10.2023)

Dobrý deň, na vami položenú otázku uvádzame, že vy spolu s priateľom /napriek tomu, že ide o syna vlastníka nehnuteľnosti/ ste investovali do cudzej nehnuteľnosti.

Riešenie je také, že ak sa s priateľom a jeho matkou nedohodnete na tom, aby vám darovala podiel na nehnuteľnosti, prípadne celú nehnuteľnosť, investície do nehnuteľnosti si budete musieť uplatniť na súde samostatnou žalobou. Právny nárok na darovanie nehnuteľnosti resp. podielu na nej nie je.

Pokiaľ ide o vyhodenie z domu, tu uvádzame, že vlastník nehnuteľnosti vás z domu vypratať nemôže. Vypratania nehnuteľností by sa musel vlastník nehnuteľnosti domáhať cestou súdu.

Odporúčam vo veci kontaktovať advokáta.


Trápi vás "Investícia do cudzej nehnuteľnosti - riešenie ?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Investícia do cudzej nehnuteľnosti - riešenie ? (Občianske právo)

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať na podiel vlastníctva domu, ktorý plánujem darovať svojej partnerke. Dom bol ohodnotený na 108 000 eur, keď sme sa rozhodli pristaviť prístavbu, do ktorej investovala 60 000 eur. Partnerka požaduje polovicu hodnoty a nechce o ničom inom diskutovať, avšak ja sa domnievam, že ma nárok len na jednu tretinu, teda 34 percent. Mohli by ste mi, prosím, poradiť, kto má pravdu?

Odpoveď: Investícia do cudzej nehnuteľnosti - riešenie ?

(odpoveď odoslaná: 10.10.2022)

Dobrý deň,
z otázky vyplýva, že ste výlučným vlastníkom domu, ktorého hodnota podľa zrejme znaleckého posudku bola 108000 €. Partnerka investovala svoje finančné prostriedky do prístavby predmetného domu vo výške 60000 € a z tohto dôvodu chce, aby ste jej darovali podiel na dome vo výške 1/2. Ak by ste partnerke darovali podiel na dome, bola by podielovým spoluvlastníkom domu. O pozemku sa v otázke nezmieňujete či je súčasťou hodnoty 108000 €, čo je dosť podstatné vzhľadom na ceny pozemkov v súčasnosti.

Ak by sme vychádzali z prísnejšieho posúdenia veci a teda toho, že ste vopred nespísali žiadnu zmluvu o budúcej darovacej zmluve pred investovaním 60000€ do vašej nehnuteľností, v podstate má nárok na uvedenú sumu, aby ste jej ju vrátili, ale z právneho hľadiska vás nemôže donútiť, aby ste jej darovali podiel na nehnuteľnosti.

Hodnota nehnuteľnosti 108000 € pred investovaním sumy 60000 € ešte neznamená, že hodnota nehnuteľnosti stúpla o rovnakú sumu. Ak by sme vychádzali z jednoduchého finančného výpočtu podľa znenia otázky suma 60000 € k hodnote nehnuteľnosti 108000 € predstavuje 35,71 percent.

Odporúčam konzultáciu u advokáta, vrátane spísania darovacej zmluvy. Podiel na pozemku nie ste povinný partnerke darovať, lebo hodnota pozemku zrejme nie je zahrnutá v sume 108000 €.

Vo veci môžete kontaktovať aj našu advokátsku kanceláriu.


Podotázka: Investícia do cudzej nehnuteľnosti - riešenie ? (Občianske právo)

Dobrý deň, po rozvode sme s bývalým manželom predali byt, ktorý bol nadobudnutý už pred manželstvom. Spoločne sme ho užívali 14 rokov, pričom počas tej doby sme úver prefinancovali asi trikrát. Chcem sa opýtať, či mám nejaký nárok na niečo, keď sme spolu mali hypotéku, v ktorej som bola vedená ako spoludlžníčka. S pozdravom, Daniela

Odpoveď: Investícia do cudzej nehnuteľnosti - riešenie ?

(odpoveď odoslaná: 02.06.2022)

Dobrý deň, z otázky vyplýva, že rozsudok o rozvode manželstva nadobudol právoplatnosť a následne po rozvode manžel predal byt, ktorý nadobudol pred uzatvorením manželstva. Počas trvania manželstva ste do bytu investovlai finančné prostriedky zrejme na jeho rekonštrukciu a modernizáciu. Aj keď ste vy ako manželka boli spoludlžníkom na úveroch, v podstate pri splátkach úveru zo spoločných finančných prostriedkov počas trvania manželstva, ktoré patria do bezpodielového spoluvlastníctva, ste vy ako manželka investovali do cudzej nehnuteľnosti, aj keď išlo o manžela. Ide o to, že byt, v ktorom ste bývali spoločne, nepatril do bezpodielového spoluvlastníctva manželov a ani do podielového spoluvlastníctva vás ako manželov. Vy ako manželka ste na byte nemali podiel.

V otázke neuvádzate kedy nadobudol právoplatnosť rozsudok o rozvode manželstva. Ak to bolo pred menej ako 3 rokmi, odporúčam kontaktovať advokáta na vyporiadanie vložených fin. prostriedkov do úverov, keďže úvery boli splácané počas trvania manželstva a teda aj z vášho príjmu, ako aj z príjmu manžela. Nie je podstatný vlastník bankového účtu, z ktorého boli platené splátky úverov. Vy ako bývalá manželka máte v zmysle ust. § 150 Obč. zákonníka právny nárok na vrátenie jednej polovice uhradených splátok s príslušenstvom počas trvania manželstva. Citujeme ust. § 150 Obč. zákonníka :

"Pri vyporiadaní sa vychádza z toho, že podiely oboch manželov sú rovnaké. Každý z manželov je oprávnený požadovať, aby sa mu uhradilo, čo zo svojho vynaložil na spoločný majetok, a je povinný nahradiť, čo sa zo spoločného majetku vynaložilo na jeho ostatný majetok. Ďalej sa prihliadne predovšetkým na potreby maloletých detí, na to, ako sa každý z manželov staral o rodinu, a na to, ako sa zaslúžil o nadobudnutie a udržanie spoločných vecí. Pri určení miery pričinenia treba vziať tiež zreteľ na starostlivosť o deti a na obstarávanie spoločnej domácnosti."
 
Vo veci môžete kontaktovať aj našu advokátsku kanceláriu.
 

V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Investícia do cudzej nehnuteľnosti - riešenie ? (Občianske právo)

Dobrý deň, chcem sa opýtať. Som vydatá 26 rokov a chcem sa rozviesť. So manželom žijeme v nehnuteľnosti, ktorú mi darovali moji rodičia počas manželstva. Manžel prispel počas manželstva finančnou čiastkou na rekonštrukciu nehnuteľnosti. Chcem vedieť, ako sa budem musieť majetkovo s ním vysporiadať. Ďakujem za radu a pomoc. S pozdravom, Zuzana.

Odpoveď: Investícia do cudzej nehnuteľnosti - riešenie ?

(odpoveď odoslaná: 07.05.2021)

Dobrý deň, ak je nehnuteľnosť vo vašom výlučnom vlastníctve, rozvod nijako neovplyvní právny stav na liste vlastníctva.

Uvádzate, že manžel počas trvania manželstva  prispel fin. čiastkou na rekonštrukciu nehnuteľnosti. Neuvádzate však pôvod fin. prospriedkov, teda či fin.prostriedky na rekonštrukciu manžel nadobudol napr. dedením, darom, alebo išlo o úspory zo mzdy.

Ak by išlo o finančné prostriedky z vyplatenej mzdy, vyplatená mzda v zmysle ust. Obč. zákonníka patrí do BSM a preto v prípade rozvodu by mal manžel nárok na vyplatenie jednej polovice vložených fin. prostriedkov v zmysle ust. § 150 Obč. zákonníka :

"Pri vyporiadaní sa vychádza z toho, že podiely oboch manželov sú rovnaké. Každý z manželov je oprávnený požadovať, aby sa mu uhradilo, čo zo svojho vynaložil na spoločný majetok, a je povinný nahradiť, čo sa zo spoločného majetku vynaložilo na jeho ostatný majetok. Ďalej sa prihliadne predovšetkým na potreby maloletých detí, na to, ako sa každý z manželov staral o rodinu, a na to, ako sa zaslúžil o nadobudnutie a udržanie spoločných vecí. Pri určení miery pričinenia treba vziať tiež zreteľ na starostlivosť o deti a na obstarávanie spoločnej domácnosti."

Ak by však išlo o fin. prostriedky, ktoré manžel nadobudol napr. dedením alebo darom v jeho prospech, a potom by tieto fin. prostriedky investoval do rekonštrukcie nehnuteľnosti, potom by ste museli vrátiť tieto fin. prostriedky v celosti.


Trápi vás "Investícia do cudzej nehnuteľnosti - riešenie ?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Investícia do cudzej nehnuteľnosti - riešenie ? (Občianske právo)

Dobrý deň, Predtým, ako som spoznala môjho priateľa, dala som si postaviť dom. Keď bol už hotový, nasťahoval sa ku mne. Náklady na dom mám v priemere 620 eur. Okrem toho som do domu investovala približne o 30000 eur viac, než bola výška pôvodnej hypotéky. Priateľ vlastní byt, ktorý však nechce prenajímať, aby z neho profitoval, alebo aby aspoň nemusel pokrývať jeho náklady, ktoré sú približne 120 eur. Chcela by som sa opýtať, ako by sme mali spravodlivo rozdeliť finančné záväzky spojené s domom. Nezdá sa mi logické, aby platil polovicu nákladov na dom, ale zároveň nevidím dôvod, prečo by nemal. Predsa len, nájom bytu je výrazne vyšší než naše spoločné náklady vo výške 310 eur (ak by sme boli napríklad v podnájme). Taktiež sa pýtam, ako by sme mali postupovať v prípade potreby opráv domu, upravenia pozemku, prístrešku, dlažby v exteriéri a podobne. Mám naozaj všetky tieto náklady financovať sama? Rovnako by som chcela zdôrazniť, že nemám v budúcnosti v pláne prepisovať dom na nikoho iného. Do neho som investovala veľké množstvo peňazí, ktoré som dlhodobo šetrila a už ich nemusím splácať. Vopred ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Investícia do cudzej nehnuteľnosti - riešenie ?

(odpoveď odoslaná: 11.09.2020)

Dobrý deň,
pokiaľ ide o odpoveď na otázku prenájmu bytu, ktorý je vlastníctvom Vášho priateľa, nemôžete ho donútiť, aby byt prenajal.

V otázke uvádzate, že mesačné náklady na dom predstavujú sumu 610 €, vzhľadom na výšku sumy predpokladáme, že v uvedenej sume sú okrem vody, el., plynu, poplatkov za odvoz odpadu, aj splátky pôžičky resp. úveru. Ak by Váš priateľ sa podieľal aj na úhrade pôžičky resp. úveru, v podstate by financoval cudziu nehnuteľnosť, keďže nie je jej podielovým spoluvlastníkom a na Vašej strane by vzniklo bezôdvodné obohatenie v zmysle ust. § 451 a nasl. Obč. zákonníka. Uvedené sa týka v podstate aj ostatných prípadných budúcich investícii /prístrešok, dlažba a podobne/.

Pokiaľ ide o ostatné náklady na užívanie domu /voda, el., plyn a pod/, ako aj o možnosť samotného užívania domu, platí ust. § 115 Obč. zákonníka :

"Domácnosť tvoria fyzické osoby, ktoré spolu trvale žijú a spoločne uhradzujú náklady na svoje potreby."

Je na Vašej dohode, najlepšie písomnej dohode, ako usporiadate predmetné náklady užívanie domu.

 


Podotázka: Investícia do cudzej nehnuteľnosti - riešenie ? (Občianske právo)

Dobrý deň, mám otázku. Je možné prenajať priestor inému nájomcovi, pokiaľ nie je doriešená (vyplatená) investícia bývalého nájomcu? Ten v súlade so zmluvou a s písomným súhlasom prenajímateľa investoval značnú sumu do predtým nepoužiteľného priestoru (podľa vyjadrenia statika). Ďakujem za odpoveď, Monika Horváthová.

Odpoveď: Investícia do cudzej nehnuteľnosti - riešenie ?

(odpoveď odoslaná: 07.05.2019)

Dobrý deň,

predpokladáme, že nájomný vzťah bol riadne ukončený, nie je doriešená z finančného hľadiska úhrada prenajímateľa v prospech nájomcu, ktorý do priestorov investoval. 

Uzatvorenie ďalšej zmluvy o nájme je možné; z dôvodu právnej istoty odporúčame zdokumentovať stav nehnuteľnosti v samotnej zmluve resp. jej prílohách - opisom ako aj fotografiami.

 



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Investícia do cudzej nehnuteľnosti - riešenie ?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.