Si advokát? Chceš napredovať v kariére? Nezmeškaj príležitosť stať sa súčasťou prestížnej advokátskej kancelárie!
Klikni sem pre viac informácií.
Máte
otázku?

Nechce vrátiť auto. Čo mám robiť?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Košice

Otázka: Nechce vrátiť auto. Čo mám robiť?

Dobrý deň. Chcela by som sa opýtať, ako mám postupovať, keď som dala opraviť výfuk na svojom aute kamarátovi na základe ústnej dohody a keď som ho po pol roku žiadala späť, nechcel mi ho vrátiť. Navyše ho už niekde odtiahol a neviem, kde ho ukryl. Podala som na neho trestné oznámenie za neoprávnené používanie cudzej veci, ale to zamietli. Vôbec sa s ním nedá dohodnúť a auto mi veľmi chýba na cestovanie z domu z Gelnice do Košíc do práce. Neviem, ako vyriešiť túto situáciu.

Odpoveď: Nechce vrátiť auto. Čo mám robiť?

Dobrý deň,

podľa toho, čo uvádzate ide o zásah do Vášho vlastníckeho práva. Ak ignoruje Vaše výzvy na vrátenie auta, môžete naňho podať žalobu na vydanie veci. V návrhu podrobne opíšte, celú situáciu a priložte aj dôkazy (napr. aj trestné oznámenie, či výpis SMS), alebo navrhnite svedkov. 

Trápi vás "Nechce vrátiť auto. Čo mám robiť?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Nechce vrátiť auto. Čo mám robiť? (Občianske právo)

Dobrý deň,
poskytol som auto na opravu v dobrej viere. Bolo to auto z dovozu, ktoré som chcel uviesť do poriadku. Uplatnil som zálohu na náhradné diely, ktoré som z časti už aj zakúpil. Mechanik však auto len čiastočne rozebral a opravu nevykonal. Takže teraz nemám ani auto ani náhradné diely, ktoré mi sú bezcenné.
Chcel by som podotknúť, že auto je už rok a pol v tomto stave a neviem, ako mám postupovať.

Odpoveď: Nechce vrátiť auto. Čo mám robiť?

(odpoveď odoslaná: 08.02.2023)

Dobrý deň,
na uvedený prípad by sa dalo aplikovať ust. § 642 ods. 2 Občianskeho zákonníka:

Objednávateľ je oprávnený odstúpiť od zmluvy aj vtedy, ak je zrejmé, že dielo nebude včas hotové alebo nebude vykonané riadne, a ak zhotoviteľ neurobí nápravu ani v poskytnutej primeranej lehote.

Poskytnite zhotoviteľovi primeranú lehotu na nápravu a v prípade, že Vaše auto ani následne neopraví, tak odstúpte od zmluvy. Požadujte naspäť vrátenie vozidla v pôvodnom stave a vrátenie zaplatenej zálohy.

 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Nechce vrátiť auto. Čo mám robiť? (Občianske právo)

Dobrý deň, sme Autopožičovňa, kde sme na základe zmluvy požičali auto a klient nám ho nevrátil. Polícia s tým, podľa ich slov, nemôže nič robiť. Podali sme to na políciu, avšak uviedli, že do mesiaca prípad aj tak uzavrú, keďže sa s tým nedá nič robiť.

Odpoveď: Nechce vrátiť auto. Čo mám robiť?

(odpoveď odoslaná: 18.12.2020)

Dobrý deň,
áno, na polícii Vám uviedli správne, že zatiaľ nevedia nič spraviť. Ide totiž o civilný spor a prostriedky trestného práva sa majú aplikovať ako posledná možnosť nápravy protiprávneho stavu. Ak teda došlo k zániku nájomnej zmluvy uplynutím doby, nájomcovi vznikla zmluvná povinnosť vrátiť Vám prenajatú vec. Ak tak nespravil, má vec u seba bez právneho titulu. Môžete ho preto na súde zažalovať na vydanie veci, ktorá je v jeho moci bez právneho titulu. Následne keď Vám ju vydá, alebo aj skôr budete môcť od neho ešte žiadať aj plnenie vo výške bežného nájomného za podobné motorové vozidlo. To, že užíva Vašu vec bez právneho titulu znamená, že sa zároveň na Váš úkor bezdôvodne obohacuje.


Podotázka: Nechce vrátiť auto. Čo mám robiť? (Občianske právo)

Pekný večer prajem. Prosím vás o radu ohľadne motorového vozidla, ktoré vlastním, ale používa ho iný človek bez môjho súhlasu. Ide o to, že som podala aj trestné oznámenie, ale zrejme som nemala byť pri výpovedi taká ohľaduplná. Trestné oznámenie bolo pre nepovolené používanie cudzieho majetku. Mala som takú menšiu autonehodu, žiaľ, diely na BMW sú drahé, no i tak som auto dala dokopy, okrem airbagov. Po čase mi však prestalo ísť a nevedela som, čo s ním je. Tak som sa pýtala rôznych známych, či nevedia nejakú lacnejšiu možnosť opravy. V tom mi pán Andrej ponúkol pomoc, keď som zvažovala predaj auta. Tento pán Andrej mi navrhol, že auto spojazdní na vlastné náklady a potom sa predá, pretože sa bude oveľa lepšie predávať ako nepojazdné. Podotýkam, že nikto nevedel, prečo auto z ničoho nič zablokovalo volant. Aj keď veľmi nerada, povedala som si, že snáď, keď sa auto čím skôr predá, bude to lepšie. A tak som mu chcela sprístupniť obhliadku vozidla v servise, kde som ho mala odstavené. Pán Andrej mal námietky, že on musí auto vidieť u seba na zdviháku, takže musí ho odtiahnuť. Nemala som skúsenosti so servisom, súhlasila som, ale rázne som mu viackrát opakovala, aby našu dohodu bral za platnú až po tom, čo zistí, aká je chyba, čo bude stáť oprava, a aká bude konečná suma po predaji, aby som vedela, čo by bol konečný zisk pre mňa. Auto som kúpila za 7 500 € v bazáre AAA a nebolo tomu tuším ani rok, čo som riešila túto situáciu. Vravel som pánovi Andrejovi, že ak by som mala dostať výslednú sumu menšiu ako 5 000 alebo 4 000 €, radšej si auto nechám a postupne ho spojazdním, nakoľko som do neho už dala ďalších 2 000 € na opravy a lakovanie. Po týždni som mu volala, ako auto na tom je, či už vie, aká je chyba a čo bude stáť oprava. Tvrdil, že nemal čas a bavil sa so mnou štýlom, že čo ho otravujem a že mám byť rada, že sa na to vôbec pozrie. Potom odišiel niekam na dovolenku a ja som márne volala. Nakoniec som sa od tretej osoby dozvedela, že auto je pojazdné a pán Andrej ho normálne užíva. Sama som videla, ako na mojom aute prišiel jeho kamarát, hudba hrala na maximum a ja som tam došla pešo aj s malým dieťaťom. Veci z kufra mi vyhodil, že vraj boli plesnivé. Na moje otázky, čo to má znamenať, keď som chcela vedieť najprv cenu opravy, aby som sa rozhodla, či do toho vôbec ísť, ma zahriakol, že sme sa predsa dohodli. Na moje šťastie auto blokuje exekútor, čo som ani nevedela, ale pán Andrej to už stihol zistiť. Povedal, že buď mu dám 1 000 €, alebo nič. Do dnešného dňa auto nemám. Nemám s ním žiadnu zmluvu, najhoršie na tom je, že na polícii mi povedali, že mám podať akési predbežné opatrenie. Videla som, ako priviezol také isté auto, ale rozbité. Vtedy som bežala za jedným známym, aby mi požičal peniaze, ktoré ani nechcel dať na faktúru. Ja som odkázaná na auto, žijem v Maďarsku a stratila som prácu kvôli tomu. Nedokážem sa postara

Odpoveď: Nechce vrátiť auto. Čo mám robiť?

(odpoveď odoslaná: 09.04.2019)

Dobrý deň, v otázke uvádzate, že motorové vozidlo je v exekúcii.

Nepíšete aká je výška dlhu v exekučnom konaní.

Vzhľadom na okolnosť, že Vy nemôžete týmto MV disponovať a auto je zatiaľ na Vám známom mieste, odporúčame písomne kontaktovať súdneho exekútora o Vami uvedených skutočnostiach.

Podľa ust. § 121 exek. poriadku platí :

"Ak je obava, že by mohlo dôjsť k odstráneniu, poškodeniu alebo zničeniu hnuteľných vecí pojatých do súpisu, exekútor sa postará o ich vhodné zabezpečenie na trovy povinného. Vhodným zabezpečením hnuteľných vecí sa rozumie ich označenie pečatidlom alebo pečiatkou exekútora alebo ich úschova v priestoroch označených exekútorom. Iný spôsob zabezpečenia hnuteľných vecí nie je prípustný."

Ďalšou možnosťou je podať žalobu o vydanie veci.


Trápi vás "Nechce vrátiť auto. Čo mám robiť?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Nechce vrátiť auto. Čo mám robiť? (Občianske právo)

Dobrý deň, záložila som auto do záložne, no majiteľ záložne mi momentálne odmieta vydať motorové vozidlo. Túto situáciu sme už 10-krát zažili. Podali sme trestné oznámenie a auto je momentálne zaistené. Najnovšie majiteľ záložne tvrdí, že sme si neželali ani predĺžiť kontrakt, ani vybrať auto, a to aj napriek tomu, že máme na to dvoch svedkov, s ktorými nás nevia príbuzenské väzby. S postojom policajta, ktorý sa touto situáciou zaoberá, sme nespokojní. Prosim vás o radu.

Odpoveď: Nechce vrátiť auto. Čo mám robiť?

(odpoveď odoslaná: 27.05.2018)

Dobrý deň, okrem toho urobte ešte to, že napíšte majiteľovi záložne doporučený list, v ktorom mu napíšte, že vám odmietol vydať vozidlo napriek tomu, že ste od neho žiadali toto vozidlo 10x. Aby potom tiež nepopieral, že ste ho od neho nežiadali. Policajné vyšetrovanie môže skončiť aj zastavením stíhania.    



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Nechce vrátiť auto. Čo mám robiť?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.