Máte
otázku?

Doručovanie osvedčenia o dedičstve v prípade splnomocnenia


Online právna poradňa
Oblasť práva: Dedičské právo, Žilina

Otázka: Doručovanie osvedčenia o dedičstve v prípade splnomocnenia

Dobrý deň, pred tromi rokmi zomrela svokra. Jedna z dcér si od ostatných súrodencov vypýtala plnú moc ohľadom dedičského konania, a tak v podstate vybavovala dedičstvo podľa svojich predstáv (jednalo sa hlavne o pozemky). Situácia je však taká, že doteraz žiadny z ostatných dedičov neobdržal právoplatné Osvedčenie o dedičstve, a preto sa nikto nemohol odvolať. Môžem vás poprosiť o radu, aký je postup, ak chceme zistiť, či už bolo Osvedčenie vydané a aký je proces, ak sa chceme odvolať proti nedodanému Osvedčeniu? Ďakujem.

Odpoveď: Doručovanie osvedčenia o dedičstve v prípade splnomocnenia

Dobrý deň,

ak ostatní súrodenci splnomocnili svoju sestru na celé dedičské konanie, tak v danom prípade sa osvedčenie o dedičstve, ako aj všetky iné písomnosti v danom konaní doručujú len splnomocnenému zástupcovi daného účastníka - v tomto prípade ich sestre. Táto úprava vyplýva z § 49 ods. 1 Občianskeho súdneho poriadku, podľa ktorého: Ak má účastník zástupcu s plnomocenstvom pre celé konanie, doručuje sa písomnosť len tomuto zástupcovi.

Z uvedeného vyplýva, že notár bol povinný doručiť osvedčenie o dedičstve len zástupcom jednotlivých účastníkov - teda sestre ostatných súrodencov. Tým účastníkom dedičského konania, ktorý sa dali zastúpiť, nebol notár povinný osvedčenie o dedičstve doručovať.

Čo sa týka odvolania, opravným prostriedkom proti osvedčeniu o dedičstve je žiadosť o pokračovanie v konaní o dedičstve, ktorú môže účastník podať do 15 dní od prevzatia osvedčenia o dedičstve príslušnému súdu. Ak tak neurobí do tejto zákonom stanovenej lehoty, Osvedčenie o dedičstve nadobudne právoplatnosť a účinky právoplatného uznesenia súdu.

V zmysle vyššie uvedeného sa táto lehota začína počítať odo dňa doručenia osvedčenia o dedičstve splnomocnenému zástupcovi účastníka dedičského konania.

Ak splnomocnená zástupkyňa nevydala ostatným účastníkom dedičského konania, ktorí ju splnomocnili, osvedčenie o dedičstve, môžete si vyžiadať u príslušného notára, ktorý dedičské konanie viedol, odpis osvedčenia o dedičstve.

Trápi vás "Doručovanie osvedčenia o dedičstve v prípade splnomocnenia" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Doručovanie osvedčenia o dedičstve v prípade splnomocnenia" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.