Máte
otázku?

Doklad o predkupnom práve


Online právna poradňa
Oblasť práva: Iné oblasti práva, Košice

Otázka: Doklad o predkupnom práve

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať, či je potrebné mať pri prevode časti podielu nehnuteľnosti na inú osobu nejaký doklad od člena rodiny o predkupnom práve. Konkrétne ma zaujíma situácia, keď sa tento člen rodiny nechce vyjadriť, či si uplatňuje predkupné právo, resp. nemá záujem odkúpiť časť pozemku. S predajom, resp. prevodom nehnuteľnosti na inú osobu súhlasia dvaja spoluvlastníci a tretí mlčí. Taktiež treť osooba, spoluvlastník, bol vyrozumený telefonicky aj písomne, pričom mal určitú dobu na to, aby náš podiel odkúpil a aby sa vyjadril. Znamená to, že v tomto prípade mu predkupné právo zaniká, ak sa napríklad nevyjadrí do 10 dní, ak bol takto informovaný? Máme tiež záhradu. Druhá spoluvlastníčka predala svoj podiel bez toho, že by mala nejaký doklad alebo potvrdenie o súhlase s prevodom na inú osobu. Na katastri som sa potom len dozvedel, že svoj podiel predala a nemala žiadny písomný doklad o tom, že svoj podiel môže previesť na inú osobu. Stačil jej len dôkaz o tom, že nás ústne informovala? Za skorú odpoveď vopred ďakujem.

Odpoveď: Doklad o predkupnom práve

Dobrý deň, aby ste boli úplne chránený, že ste neporušili predkupné právo spoluvlastníka, najlepšie je poslať doporučený list, s tým, že ak do 60 dní nedostanete odpoveď, znamená to, že sa vzdáva predkupného práva a podiel môžete predať inej osobe. V prípade, že si list ani neprevezme budete mať doklad z pošty, že list si neprevzal, resp. odmietal prevziať. V iných prípadoch stačí aj ústny súhlas, ale samozrejme stále je lepšie mať písomne potvrdenie od spoluvlastníka, že mu spoluvlastnícky podiel bol ponúknutý na odkúpenie, on ho odkúpiť nechce a súhlasí s predajom 3 osobe.

Trápi vás "Doklad o predkupnom práve" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Doklad o predkupnom práve (Iné oblasti práva)

Dobrý deň, v stručnosti: Som spoluvlastníčka nehnuteľnosti a mám kontakt so spoluvlastníkom, ktorý má záujem odkúpiť môj podiel. Avšak, toto odkladá, tak sa informujem, aké by boli ďalšie kroky v prípade, že mu pošlem písomné predkupné právo a on by aj naďalej odkladal. Ďakujem, D. Mám ešte jednu otázku - vedeli by ste mi pomôcť s dokumentom o predkupnom práve? Ďakujem.

Odpoveď: Doklad o predkupnom práve

(odpoveď odoslaná: 06.11.2022)

Dobrý deň, na Vami položenú otázku uvádzame, že ak je nehnuteľnosť v podielovom spoluvlastníctve, a spoluvlastník chce od Vás odkúpiť Váš podiel, potom je potrebné spísať zmluvu o zrušení a vyporiadaní podiel. spoluvlastníctva v zmysle ust. § 141 Obč. zákonníka a túto zavkladovať do katastra nehnuteľností. Ak spoluvlastník riešenie spoluvlastníctva odkladá a Vy máte kupujúceho na svoj podiel, pričom ide o cudziu osobu, potom platí  ust. § 140 Obč. zákonníka a spoluvlastníkovi musíte ponúknuť svoj podiel na predaj v zmysle jeho predkupného práva :

"Ak sa spoluvlastnícky podiel prevádza, majú spoluvlastníci predkupné právo, ibaže ide o prevod blízkej osobe (§ 116, 117). Ak sa spoluvlastníci nedohodnú o výkone predkupného práva, majú právo vykúpiť podiel pomerne podľa veľkosti podielov."

Spoluvlastník musí uhradiť ponúkanú cenu inou osobou v lehote do dvoch mesiacov od vykonania ponuky v zmysle ust. § 605 Obč. zákonníka. Ak spoluvlastník na túto ponuku na využitie predkupného práva nebude reagovať a kúpnu cenu neuhradí v lehote do 2 mesiacov, svoj podiel môžete predať inej - tretej osobe.

Na riešenie veci a vyporiadanie nehnuteľnosti v podielovom spoluvlastníctve odporúčam kontaktovať advokáta.

Môžete kontaktovať aj našu advokátsku kanceláriu, lebo Vás vo veci vieme pomôcť.

 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Doklad o predkupnom práve" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.