Máte
otázku?

Dedič v spoločnej domácnosti


Online právna poradňa
Oblasť práva: Dedičské právo, Bratislava

Otázka: Dedič v spoločnej domácnosti

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať na dedičstvo po smrti svokry v spoločnej domácnosti. Od roku 1982 som žil so svojou manželkou a jej rodičmi v spoločnej domácnosti. Svokra ovdovela v roku 1986 a odvtedy sme žili spoločne až do roku 2017, kedy moja manželka zomrela. Potom som so svokrou žil spoločne až do roku 2020, kedy som sa odsťahoval do bytu. Boli sme bezdetné manželstvo a svokra má po druhej dcéri dvoch vnukov. V júli tohto roku svokra zomrela. Chcem sa opýtať, či mám nárok na časť dedičstva po svokre spolu s vnukmi, keď som s ňou žil od roku 2017 až do roku 2020 v jednej domácnosti? Miro

Odpoveď: Dedič v spoločnej domácnosti

Dobrý deň, z vami uvedenej otázky vyplýva, že zo svokrou, ktorá zomrela v 07/2022 ste žili počas trvania manželstva s manželkou, a následne po úmrtí manželky ešte v rokoch 2017 až 2020. Uvádzate, že svokra má dcéry, ktoré majú deti /nevieme z otázky či dcéry vašej nebohej svokry žijú/.

Z hľadiska dedenia je podstatné to, že vaša svokra má prípadne mala dcéry, ktoré majú deti - vnukovia vašej svokry. Ak je to tak a deti vašej svokry žijú resp. ich potomkovia, potom dedičmi po svokre budú len deti vašej nebohej svokry resp. ich potomkovia /vnuci/, čo vyplýva z ust. § 473 Obč. zákonníka :

"(1) V prvej skupine dedia poručiteľove deti a manžel, každý z nich rovnakým dielom.
(2) Ak nededí niektoré dieťa, nadobúdajú jeho dedičský podiel rovnakým dielom jeho deti. Ak nededia ani tieto deti alebo niektoré z nich, dedia rovnakým dielom ich potomci."

Vy ako dedič neprichádzate do úvahy, lebo nie ste jej potomkom svokry a spolužitie pred úmrtím svokry viac ako 2 roky je preto podstatné, lebo svokra mala resp. má dcéry, ktoré majú deti.

 

Trápi vás "Dedič v spoločnej domácnosti" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Dedič v spoločnej domácnosti (Dedičské právo)

Dobrý deň, chcel by som sa informovať o dedičstve po zosnulom bratovi. Môj brat bol slobodný a bezdetný a mal vo výlučnom vlastníctve byt. Máme ešte jedného súrodenca. Brat žil pred smrťou niekoľko rokov so svojou priateľkou, ktorá odmietla brata pochovať. Ihneď po smrti sa odsťahovala z bytu a odmieta zaplatiť výdavky za nájom a podobne, ako aj sa starať o uvedený byt. Všetky výdavky spojené s pohrebom a starostlivosťou o byt hradím ja. Ako sa bude postupovať pri dedení po bratovi? Môže sa priateľka vylúčiť z dedičstva tým, že odmietla starostlivosť o byt a pohreb? Môžem si uplatniť vynaložené výdavky v dedičskom konaní? Ďakujem.

Odpoveď: Dedič v spoločnej domácnosti

(odpoveď odoslaná: 16.10.2023)

Dobrý deň, na vašu otázku uvádzame, že samotné odmietnutie platenie úhrad spojených s bytom, ako aj neochota uhradiť pohrebné náklady spojené s úmrtím poručiteľa nie sú okolnosťou, aby družka vášho brata bola vylúčená z dedenia o poručiteľovi.

Vy ako sestra si môžete uplatniť v dedičskom konaní primerané náklady spojené s pohrebom poručiteľa, kde následne platí ust. § 470 ods. 1 Občianskeho zákonníka :

"Dedič zodpovedá do výšky ceny nadobudnutého dedičstva za primerané náklady spojené s pohrebom poručiteľa a za poručiteľove dlhy, ktoré na neho prešli poručiteľovou smrťou."

 

Pokiaľ ide o samotné dedenie po vašom bratovi, tu platí ust. § 475 ods. 1 Občianskeho zákonníka :

"Ak nededí manžel ani žiadny z rodičov, dedia v tretej skupine rovnakým dielom poručiteľovi súrodenci a tí, ktorí žili s poručiteľom najmenej po dobu jedného roku pred jeho smrťou v spoločnej domácnosti a ktorí sa z toho dôvodu starali o spoločnú domácnosť alebo boli odkázaní výživou na poručiteľa."

Výdavky spojené s bývaním predmetom dedenia nebudú, tieto bude potrebné riešiť po právoplatnom skončení dedič. konania so spoluvlastníkmi resp. vlastníkom bytu, ktorý ho nadobudne na základe dedičského konania.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Dedič v spoločnej domácnosti" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:
  • Dedenie v tretej skupine

    Ak by súrodenec žil s poručiteľom v spoločnej domácnosti a mal by právo dediť aj ako spolužijúca osba, nepripadajú naňho dva dedičské podiely , ale dedí iba ...

  • Dedičské skupiny

    Občiansky zákonník stanovuje štyri skupiny dedičov, pričom každá nasledujúca skupina ... existencia minimálnej dĺžky spolužitia v spoločnej domácnosti, ...

  • Dedenie druha alebo družky

    Podotázka: Dedenie druha alebo družky (Dedičské právo). Dobrý deň, Sme druh a družka. ... žili sme s partnerom 27 rokov v spoločnej domácnosti.

  • Kto bude dediť po bezdetnom bratovi?

    ... spoločnej domácnosti a ktorí sa z tohto dôvodu starali o spoločnú domácnosť alebo boli odkázaní výživou na poručiteľa. Vám tak dedičské právo po bratovi ...

  • Kto je dedič?

    Dedičmi v prvej dedičskej skupine sú: manžel a deti poručiteľa. ... pred jeho smrťou v spoločnej domácnosti a ktorí sa z tohto dôvodu starali o spoločnú ...

  • Dedičské právo nevlastných detí

    Nepíšete v otázke podrobnosti /či máte s manželom deti, či jeho deti žijú s vami v spoločnej domácnosti/, keďže v prípade, že by ste nemali spoločné deti s ...

  • Ako to je s dedením po dieťati?

    Oblasť práva: Dedičské právo, Žilina ... Pritom je ďalej treba rozumieť pod pojmom spoločnej domácnosti skutočné a trvalé spolužitie dvoch alebo viacerých ...




najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.