Máte
otázku?

Cena za dielo platená v splátkach


Online právna poradňa
Oblasť práva: Obchodné právo, Žilina

Otázka: Cena za dielo platená v splátkach

Dobrý deň, pán advokát, chcel by som Vás pekne požiadať o pomoc. Rád by som začal tvoriť webové stránky, ktoré by som následne chcel ponúkať aj na splátky. Chcem sa však nejakým spôsobom poistiť a vytvoriť zmluvu o splátkach. Nevlastním však dostatočné právne vedomosti a neviem, ktoré zákony, alebo paragrafy by bolo vhodné uviesť v takejto zmluve o dielo na splátky. Boli by ste ochotný mi poradiť? Ďakujem Vám veľmi pekne. Príjemný zvyšok dňa prajem.

Odpoveď: Cena za dielo platená v splátkach

Dobrý deň,

pri tvorbe zmluvy o dielo je predovšetkým rozlišovať to, či bude uzatváraná podľa Občianskeho zákonníka (tzv. neobchodná zmluva o dielo) alebo Obchodného zákonníka (tzv. obchodná zmluva o dielo).

O obchodnú zmluvu o dielo ide jednak vtedy, ak záväzkový právny vzťah možno subsumovať pod ustanovenie § 261 ods. 1 alebo 2 Obchodného zákonníka. Pôjde o tie situácie, keď je zmluva uzatváraná medzi podnikateľmi, pričom pri vzniku tohto záväzku je zrejmé, že sa týka podnikateľskej činnosti zmluvných strán. Rovnako o obchodnú zmluvu o dielo pôjde aj vtedy, ak sa podľa § 262 Obchodného zákonníka zmluvné strany dohodnú, že ich právny vzťah sa bude spravovať Obchodným zákonníkom - teda v zmluve o dielo si zvolia režim Obchodného zákonníka. Právna úprava obchodnej zmluvy o dielo je upravená v § 536 až 565 Obchodného zákonníka.

V ostatných prípadoch sa zmluva o dielo bude spravovať právnou úpravou obsiahnutou v Občianskom zákonníku. Neobchodná zmluva o dielo je upravená v § 631 až 656 Občianskeho zákonníka.

Pri zmluve o dielo (spravujúcej sa režimom tak Občianskeho zákonníka ako aj Obchodného zákonníka) v zásade platí, že platobné podmienky ako aj splatnosť ceny za vykonanie diela si zmluvné strany môžu dohodnúť voľne v samotnej zmluve. Úprava v Občianskom zákonníku, resp. Obchodnom zákonníku by sa použila len v tých prípadoch, ak by si zmluvné strany v zmluve nedohodli pre ich vzťah vlastnú úpravu splatnosti či platobných podmienok. Žiadne ustanovenie príslušných právnych predpisov nebráni zmluvným stranám, aby si dohodli splatnosť ceny za vykonanie diela v splátkach. Je ale dôležité presne určiť termíny splatnosti ako aj výšky jednotlivých splátok. Taktiež bude dôležité uviesť, či bude druhá zmluvná strana povinná zaplatiť niektoré splátky už pred riadnym dokončením diela alebo sa so splácaním začne až po dokončení diela.

K zmluve, v ktorej bude plnenie poskytované v splátkach možno taktiež uviesť, že zmluvné strany si môžu podľa § 565 Občianskeho zákonníka dojednať klauzulu o splatnosti celého dlhu pre nezaplatenie čo i len jednej splátky. V dôsledku existencie takéhoto dojednania bude môcť veriteľ v prípade omeškania dlžníka s jednou splátkou požadovať zaplatenie celého dlhu. Ak pôjde o obchodnú zmluvu o dielo, hoci v Obchodnom zákonníku nie je osobitne upravené splnenie dlhu v splátkach, ani zánik výhody splátok, účastníkom obchodných záväzkových vzťahov nič nebráni v uzavretí takejto dohody.

Vo vzťahu k Vašej otázke je taktiež ešte dôležité upozorniť na skutočnosť, že vytvorenie webovej stránky je sčasti špecifickým dielom. Špecifikum spočíva v tom, že vytvorená webová stránka bude chránená autorským právom. Právna úprava autorského práva je predmetom zákona č. 185/2015 Z. z. Autorský zákon. Pre Vás budú relevantné najmä ustanovenia § 91 ods. 1 a ods. 2 Autorského zákona, ktoré upravujú dielo na objednávku. Bude len na Vás a Vašom zmluvnom partnerovi, či si dohodnete inú úpravu alebo sa Váš vzťah bude vo veciach súvisiacich s autorským právom diela spravovať zákonnou úpravou obsiahnutou v uvedených ustanoveniach Autorského zákona.

Trápi vás "Cena za dielo platená v splátkach" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Cena za dielo platená v splátkach" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.