POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Bol postup policajta pri riešení nehody správny?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Správne právo, Nitra

Otázka: Bol postup policajta pri riešení nehody správny?

Dobrý večer, mám jednu otázku. Stala sa mi taká situácia - cúvala som s autom z parkoviska. Mám cuvacie senzory, a keď mi zapípali, zaradila som rýchlosť a odišla. O pět hodín neskôr mi volá polícia, oznámila, že som pri cúvaní poškodila auto. Na mieste bol jeden pán, ktorý zaznamenal moju evidenčnú značku a vložil lístok za stierač. Ja som nič nepocítila a na nárazníku nemám žiadne poškodenie. Bola som na polícii vysvetliť, že si nepamätám žiadne zrážky, nič som nepočula a keby som niečo pocítila, určite by som to riešila na mieste a nenechala by som to tak. Škoda na aute bola opravená v značkovom servise, náklady činily 66 eur. Avšak, policajtka mi za to zobrala vodičský preukaz na 12 mesiacov a dala mi pokutu vo výške 300 eur. Je to možné? Prosím Vás, poraďte mi, cítim sa zúfalo. Ďakujem.

Odpoveď: Bol postup policajta pri riešení nehody správny?

Dobrý deň, podľa § 22 ods. 1 pís. b) zákona o priestupkoch, priestupku proti bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky sa dopustí ten, kto ako vodič vozidla, ktorý sa zúčastnil na dopravnej nehode, bezodkladne nezastavil vozidlo, nezdržal sa požitia alkoholu alebo inej návykovej látky po nehode v čase, keď by to bolo na ujmu zistenia, či pred jazdou alebo počas jazdy požil alkohol alebo inú návykovú látku, alebo nezotrval na mieste dopravnej nehody až do príchodu policajta alebo sa na toto miesto bezodkladne nevrátil po poskytnutí alebo privolaní pomoci, alebo po ohlásení dopravnej nehody. Za tento priestupok môže byť páchateľovi pokuta od 300 eur do 1 300 eur a zákaz činnosti od jedného roku do piatich rokov. Bola Vám teda uložená sankcia v dolnej hranici trestnej sadzby. Priestupkom je pritom zavinené konanie, ktoré porušuje alebo ohrozuje záujem spoločnosti a je za priestupok výslovne označené v tomto alebo v inom zákone, ak nejde o iný správny delikt postihnuteľný podľa osobitných právnych predpisov, alebo o trestný čin. Zároveň platí, že na zodpovednosť za priestupok stačí zavinenie z nedbanlivosti, ak zákon výslovne neustanoví, že je potrebné úmyselné zavinenie. To znamená, že za poškodenie auta ste zodpovedná ako aj za to, že ste nezotrvali na mieste nehody, nakoľko ste ako priemerný vodič vozidla vzhľadom na okolnosti a na svoje osobné pomery o náraze do auta vedieť mali a mohli. Nič Vám však nebráni, aby ste proti rozhodnutiu o priestupku podali odvolanie a poukazovali na skutočnosti, ktoré Vás zbavujú viny.

Trápi vás "Bol postup policajta pri riešení nehody správny?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Bol postup policajta pri riešení nehody správny?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.