Máte
otázku?

Bojím sa manžela, čo mám robiť?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rozvod, Nitra

Otázka: Bojím sa manžela, čo mám robiť?

Dobrý deň. Som na materskej dovolenke a môj manžel si našiel mimomanželský vzťah a začal užívať drogy. Začal predávať naše veci, ktoré sme nadobudli počas manželstva. Vyhráža sa mi, napadol ma. Súčasťou riešenia bola aj polícia, avšak bez viditeľných výsledkov. Bojím sa o svoj život a životy našich detí. Prosím o radu, čo mám robiť. Ďakujem za prečítanie.

Odpoveď: Bojím sa manžela, čo mám robiť?

Dobrý deň, vzhľadom na správanie sa Vášho manžela a jeho vyhrážanie je možné vo Vašej právnej veci podať žalobu na obmedzenie alebo zakázanie užívacieho práva manžela k bytu. V tomto smere je však potrebné, aby tento byt bol buď vo Vašom výlučnom vlastníctve alebo vo vašom bezpodielovom spoluvlastníctve. Spolu s touto žalobou je možné zároveň podať aj návrh na nariadenie neodkladného opatrenia, o ktorom musí súd rozhodnúť v skrátenej lehote, a ktoré platí až do rozhodnutia vo veci samej. Zároveň by som Vám odporúčal podať aj návrh na rozvod manželstva, ktorým by bol upravený aj výkon rodičovských práv a povinností na čas po rozvode k maloletým deťom. Vzhľadom na jeho súčasnú situáciu mám za to, že by neprichádzalo do úvahy iné zverenie maloletých detí, než do Vašej osobnej starostlivosti. Otázne by bolo, či by bol otec vôbec schopný platiť výživné na Vaše maloleté deti, nakoľko všetky svoje peniaze očividne minie na iné. 

Trápi vás "Bojím sa manžela, čo mám robiť?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Bojím sa manžela, čo mám robiť? (Rozvod)

Dobrý deň. Ak máme spoločný dom, môžem aj vtedy podať na súd, aby sa k nám nemohol priblížiť a vstúpiť do domu? Ďakujem.

Odpoveď: Bojím sa manžela, čo mám robiť?

(odpoveď odoslaná: 08.09.2016)

Dobrý deň, áno aj pri nehnuteľnosti, ktorú vlastníte v BSM môžete Vášmu manželovi zabrániť v užívaní tejto nehnuteľnosti. Takúto možnosť upravuje ustanovenie § 146 ods. 2 Občianskeho zákonníka:

Ak sa z dôvodu fyzického alebo psychického násilia alebo hrozby takého násilia vo vzťahu k manželovi alebo k blízkej osobe, ktorá býva v spoločnom dome alebo byte, stalo ďalšie spolužitie neznesiteľným, môže súd na návrh jedného z manželov obmedziť užívacie právo druhého manžela k domu alebo bytu patriacemu do bezpodielového spoluvlastníctva, prípadne ho z jeho užívania úplne vylúčiť.

4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Bojím sa manžela, čo mám robiť?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.