POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Ako zabrániť vstupu na pozemok a do domu?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Prešov

Otázka: Ako zabrániť vstupu na pozemok a do domu?

Dobrý deň, pred dvoma rokmi sme zdedili dom po dedovi. Konkrétne ja, môj brat a dve maloleté sestry sme sa stali spoluvlastníkmi, každý v pomere 1/4. Môj brat žije v Prahe, sestry bývajú pri matke v byte a ja sám obývam dedov dom a platím všetky náklady s tým spojené. S matkou sa nezhodneme kvôli dedičstvu. Ona nie je vlastníčkou ani pozemku, ani domu, no neustále mi vyhráža, že na mňa zavolá políciu, alebo ma pošle na psychiatriu, pretože si praje bývať v tomto dome. Mohol by som požiadať o zákaz vstupu pre moju matku? Nechcem, aby sa pohybovala po pozemku ani v dome, v čase keď som v práci. Vopred vám ďakujem.

Odpoveď: Ako zabrániť vstupu na pozemok a do domu?

Dobrý deň, Vaša matka nemá k zdedenému domu a k pozemku žiadne užívacie právo. Bez Vášho súhlasu nemôže teda Vaša matka svojvoľne vstupovať na predmetné nehnuteľnosti. Vzhľadom na existenciu spoluvlastníckeho vzťahu, ste však povinný rešpektovať aj práva ostatných spoluvlastníkov, pokiaľ sa s nimi nedohodnete v spôsobe ich výkonu inak, napr. v otázke užívania veci. Neoprávnený vstup do obydlia resp. neoprávnené zotrvanie v obydlí, môže zakladať trestnoprávnu zodpovednosť za trestný čin Porušovania domovej slobody podľa § 194 Trestného zákona. Nie je vylúčené ani spáchanie trestného činu Neoprávneného zásahu do práva k domu, bytu alebo k nebytovému priestoru podľa § 218 Trestného zákona. Ochrana Vašich práv je možná aj súdnymi žalobami určenými na ochranu vlastníckych práv.

Trápi vás "Ako zabrániť vstupu na pozemok a do domu?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Ako zabrániť vstupu na pozemok a do domu? (Občianske právo)

Dobrý deň, vlastním nehnuteľnosť v pomere 1/1 – dom spolu s pozemkom. V zmluve má predchádzajúci majiteľ zabezpečené doživotné právo užívania a bývania. Avšak tento pán už nejaký čas neprebýva v mojej nehnuteľnosti, nakoľko žije v domove dôchodcov. Problémom je, že jeho syn mi do nehnuteľnosti pravidelne chodí, manipuluje tam s vecami a zanecháva neporiadok. Mám právo mu zakázať vstup na pozemok a do domu?

Odpoveď: Ako zabrániť vstupu na pozemok a do domu?

(odpoveď odoslaná: 28.03.2024)

Dobrý deň, právo doživotného bývania a užívania nehnuteľnosti alebo jej časti predstavuje vecné bremeno. Toto bremeno sa zvyčajne zriaďuje v súvislosti s uzavretím zmluvy o prevode nehnuteľnosti, a obe tieto zmluvy sú často spísané na jednej listine. Jasná a podrobná formulácia práv a povinností účastníkov v zmluve je kľúčová na predchádzanie nedorozumení a sporov v budúcnosti. Vecné právo užívania nehnuteľnosti vám teda dáva možnosť definovať, ktoré miestnosti v domoch a ktoré pozemky môžu byť užívané doživotne, vrátane rozsahu tohto užívania. Pokiaľ zmluva obsahuje explicitné ustanovenia o prístupových právach alebo práve na užívanie určených priestorov či pozemkov, musia sa tieto dodržiavať. V prípade, že syn predchádzajúceho majiteľa nemá na základe zmluvy právo na prístup alebo užívanie nehnuteľnosti, je možné mu vstup zakázať. Dôležité je však podrobne preskúmať zmluvný zápis o vecnom bremeni a zistiť, či z nej nevyplýva implicitne alebo explicitne právo syna užívať nehnuteľnosť alebo pristupovať k nej. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Ako zabrániť vstupu na pozemok a do domu? (Občianske právo)

Dobrý deň, prosím o Vašu radu. Vlastníme odkúpené byty v bytovke, no nevlastníme pozemok, na ktorom bytovka stojí. Vlastníme len pozemok pod bytovkou. Môže nám majiteľ pozemku zabrániť vstupu do bytov?

Odpoveď: Ako zabrániť vstupu na pozemok a do domu?

(odpoveď odoslaná: 09.09.2022)

Dobrý deň,
treba skúmať ako nastala takáto situácia. Následne je možné uvažovať o niekoľkých riešeniach.  Brániť vstupe do bytovky Vám však nemôže, nakoľko tam máte obydlie...

Najčastejšie sa takéto prípady riešia cez ustanovenie § 151o ods. 3 Občianskeho zákonníka.

Ak nie je vlastník stavby zároveň vlastníkom priľahlého pozemku a prístup vlastníka k stavbe nemožno zabezpečiť inak, súd môže na návrh vlastníka stavby zriadiť vecné bremeno v prospech vlastníka stavby spočívajúce v práve cesty cez priľahlý pozemok.


Podotázka: Ako zabrániť vstupu na pozemok a do domu? (Občianske právo)

Dobrý deň, môj priateľ a ja žijeme spoločne v jeho rodinnom dome. Dal zákaz vstupu svojej bývalej svokre. Pred pár dňami bol v práci a ona aj tak prišla do domu. Môže ísť na políciu a udiať ju?

Odpoveď: Ako zabrániť vstupu na pozemok a do domu?

(odpoveď odoslaná: 25.07.2022)

Dobrý deň, riešenie vami uvedneého problému je jednoduché :

Z otázky usudzujeme, že bývalá svokra vášho priateľa má kľúče od domu a od bráničky, ktorou sa vstupuje na pozemok, na ktorom sa nachádza dom. Zákaz vstupu bol bývalej svokre priateľa daný zrejme ústne.

Uvedené jej treba oznámiť písomne a žiadať vrátiť všetky kľúče od domu a brány, ktorou sa na pozemok k domu vstupuje, prípadne vymeniť zámky.


Trápi vás "Ako zabrániť vstupu na pozemok a do domu?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Ako zabrániť vstupu na pozemok a do domu? (Občianske právo)

Dobrý deň, JUDr. Ficek, obraciam sa na Vás s otázkou ohľadom vstupu na cudzí pozemok s účelom prevzatia hnuteľných vecí, a to bez vedomia vlastníka pozemku. Pokusom o podvod som prišiel o pozemok s hnuteľnými vecami, ktoré by som si rád prevzal. Predával som určité parcely a dohodli sme sa. Videli sme podklad, avšak vo finálnej kúpnej zmluve bola úmyselne pridaná parcela, na ktorej sme sa nesprávne dohodli. Kupujúcemu som dôveroval, mali sme dobré vzťahy a vzájomnú dôveru, a tak som zmluvu podpísal. Až neskôr som si všimol, že bola pridaná konkrétna parcela. Podal som trestné oznámenie a pripravujem aj súd. Zámky na pozemku sú stále nevymenené a je nemožné skontaktovať sa s novým vlastníkom alebo sa s ním dohodnúť. Môžem bez potrestania vstúpiť na pozemok a prevziať si hnuteľné veci? Za odpoveď vopred ďakujem. S pozdravom a úctou, Tomáš

Odpoveď: Ako zabrániť vstupu na pozemok a do domu?

(odpoveď odoslaná: 13.03.2020)

Dobrý deň,
v otázke neuvádzate o aké hnuteľné veci na pozemku kupujúceho ako nového vlastníka nehnuteľnosti ide a z akého dôvodu je pozemok oplotený, teda ide napr. o nejakú spoločnosť, ktorá na predmetnom pozemku má svoju prevádzkovú budovu a na prislúchajúcom pozemku sú umiestnené Vaše veci, ktoré nešpecifikujete, resp. či máte o uvedených Vašich veciach nejakú písomnú dokumentáciu, prípadne aj fotodokumentáciu a či ste vlastníka pozemku vyzvali na ich vrátenie Vám.

Z otázky vyplýva, že ste predali pozemok a nepredali ste hnuteľné veci umiestnené na ňom, potom Vaše vlastnícke právo k uvedeným veciam Vám prináleží.


Podľa ust. § 126 Obč. zákonníka platí :
"(1) Vlastník má právo na ochranu proti tomu, kto do jeho vlastníckeho práva neoprávnene zasahuje; najmä sa môže domáhať vydania veci od toho, kto mu ju neprávom zadržuje.
(2) Obdobné právo na ochranu má aj ten, kto je oprávnený mať vec u seba."

Uvádzame všeobecnú informáciu, keďže nevieme o aké veci ide.

Ak by išlo napr. o motorové vozidlo, toto si môžete zobrať.

Odporúčame písomne prípadne emailom vyzvať vlastníka pozemku, aby Vám udelil súhlas na vstup na pozemok s tým, že si chcete zobrať svoje veci, ktoré súčasne vymenujete, prípadne splnomocnil inú osobu, ktorá pri vzatí veci z pozemku s Vami bude, možnosťou je obrátiť sa priamo na obec  prípadne políciu, ktorá bude s Vami pri vstupe na pozemok. Keďže nevieme o aké veci ide, požiadajte, aby vlastník pozemku s týmito vecami nenakladal. Upozornite vlastníka pozemku, že pokiaľ Vašej žiadosti nevyhovie, nesie zodpovednosť za tieto veci. V prípade, že k vydaniu vecí nedôjde, budete musieť podať žalobu na súd, tu však budete musieť vedieť preukázať, že ste vlastníkom veci.

Možnosťou je obrátiť sa priamo na obec prípadne políciu, za asistencie ktorých dôjde k prevzatiu vecí.

Citujeme ust. Občianskeho zákonníka :

"§ 5 : Ak došlo k zrejmému zásahu do pokojného stavu, možno sa domáhať ochrany na obci. Obec môže predbežne zásah zakázať alebo uložiť, aby bol obnovený predošlý stav. Tým nie je dotknuté právo domáhať sa ochrany na súde.

§ 6 : Ak hrozí neoprávnený zásah do práva bezprostredne, môže ten, kto je takto ohrozený, primeraným spôsobom zásah sám odvrátiť."

Možnosťou pre Vás je aj podanie návrhu na vydanie neodkladného opatrenia podľa ust. § 325 Civil. spor. poriadku.


Podotázka: Ako zabrániť vstupu na pozemok a do domu? (Občianske právo)

Dobrý deň, rada by som sa opýtala. Moji rodičia dostali darom pozemok od otcovho otca a postavili si tu dom, ktorého výstavbu riadil on. Po rokoch urážok a hádok sa nepohovárajú a občas prichádza, aby sa hádal a vyhrážal našej rodine. Neviem, čo mám robiť.

Odpoveď: Ako zabrániť vstupu na pozemok a do domu?

(odpoveď odoslaná: 02.06.2018)

Dobrý deň, 

na Vašu otázku uvádzame nasledovnú odpoveď :

1./ Z ust. § 123 a nasl. Občianskeho zákonníka platí : Vlastník je v medziach zákona oprávnený predmet svojho vlastníctva držať, užívať, požívať jeho plody a úžitky a nakladať s ním. Vlastník má právo na ochranu proti tomu, kto do jeho vlastníckeho práva neoprávnene zasahuje; najmä sa môže domáhať vydania veci od toho, kto mu ju neprávom zadržuje.

2./ V žiadnom ustanovené Obč. zákonníka nie je ustanovené, aby Vy ako vlastník by  ste mali povinnosť umožniť vstup na pozemok a do rodinného domu nevlastníkovi predmetných nehnuteľnosti. Z Vašej strany je potrebné urobiť len opatrenia /oplotenie so zámkom/, aby ste zamedzili vstup tejto osobe. 

3./ Pokiaľ sa jedná o vyhrážky a nadávanie, vec riešiť dohovorom, prípadne  v uvedenej veci sa môžete obrátiť na obec podaním návrhu na priestupkové konanie podľa ust. § 49 zákona o priestupkoch - priestupky proti občianskemu spolunažívaniu :

Priestupku sa dopustí ten, kto /okrem iných/

d) úmyselne naruší občianske spolunažívanie vyhrážaním ujmou na zdraví, drobným ublížením na zdraví, nepravdivým obvinením z priestupku, schválnosťami alebo iným hrubým správaním."

Za tento priestupok je možné uložiť pokutu až 99 €.

 

 


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Ako zabrániť vstupu na pozemok a do domu?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.