Máte
otázku?

Ako máme zrušiť družstvo?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Obchodné právo, Banská Bystrica

Otázka: Ako máme zrušiť družstvo?

Máme založené družstvo, ktoré sme zorganizovali na báze svojpomoci. Obhospodarujeme 17 hektárov pôdy. Dosťali sme sa do bodu, kedy máme problém túto pôdu obrábať. Dôvody sú hlavne staroba a rozličné choroby. Preto by sme chceli našu činnosť ukončiť. Chceli by sme vedieť, čo je potrebné urobiť, aby bolo naše družstvo zrušené a vymazané z obchodného registra. Rád by som podotkol, že nemáme žiadne dlhy. Vopred ďakujem za odpoveď a prosím o úctu.

Odpoveď: Ako máme zrušiť družstvo?

Dobrý deň

družstvo sa zrušuje výmazom z obchodného registra. Podľa § 254 ods. 2 ObZ: ”Družstvo sa zrušuje: a) uznesením členskej schôdze, ak ide o zrušenie družstva s likvidáciou alebo o zrušenie družstva bez likvidácie s právnym nástupcom (§ 255), b) zrušením konkurzu po splnení rozvrhového uznesenia alebo zrušením konkurzu z dôvodu, že majetok úpadcu nepostačuje na úhradu výdavkov a odmeny správcu konkurznej podstaty, alebo zamietnutím návrhu na vyhlásenie konkurzu pre nedostatok majetku alebo zastavením konkurzného konania pre nedostatok majetku alebo zrušením konkurzu pre nedostatok majetku, alebo zrušením konkurzu po splnení konečného rozvrhu výťažku, c) rozhodnutím súdu, d) uplynutím doby, na ktorú bolo družstvo zriadené, e) dosiahnutím účelu, na ktorý bolo družstvo zriadené.” 

Pokiaľ o zrušení rozhodne členská schôdza je potrebná notárska zápisnica.

Ďalej sa postupuje podľa § 259 ObZ: 1)Ak zákon neustanovuje inak, vstupuje zrušené družstvo do likvidácie. Likvidátori sú vymenovaní spôsobom uvedeným v stanovách družstva, inak ich vymenúva členská schôdza. 

2) Likvidátori sú povinní vypracovať pred rozdelením likvidačného zostatku návrh na jeho rozdelenie, ktorý prerokúva členská schôdza. Návrh na rozdelenie sa musí na požiadanie predložiť každému členovi družstva.

3) Likvidačný zostatok sa rozdelí medzi členov spôsobom určeným v stanovách. Ak stanovy neurčia inak, vyplatí sa členom splatená časť ich členského vkladu. Zvyšok likvidačného zostatku sa rozdelí medzi členov, ktorých členstvo ku dňu zrušenia družstva trvalo aspoň jeden rok. Ak stanovy neurčujú inak, rozdelí sa zvyšok likvidačného zostatku medzi týchto členov podľa rozsahu, v akom sa podieľajú na základnom imaní družstva. Na vracanie nepeňažných vkladov sa použije primerane ustanovenie § 234 ods. 1. 

4) Každý člen družstva alebo iná oprávnená osoba môže do troch mesiacov odo dňa konania členskej schôdze navrhnúť, aby súd vyhlásil uznesenie členskej schôdze o rozdelení likvidačného zostatku za neplatné pre rozpor s právnymi predpismi alebo stanovami. Ak súd návrhu vyhovie, rozhodne zároveň o rozdelení likvidačného zostatku. Do uplynutia lehoty troch mesiacov alebo do právoplatného rozhodnutia súdu nesmie sa likvidačný zostatok rozdeliť.

 

Trápi vás "Ako máme zrušiť družstvo?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Ako máme zrušiť družstvo?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.