Máte
otázku?

Ako mám napísať návrh na zrušenie otcovstva?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Banská Bystrica

Otázka: Ako mám napísať návrh na zrušenie otcovstva?

Chcel by som sa opýtať, ako mám správne napísať návrh na zrušenie otcovstva a ako sa môžem obrátiť na súd ohľadom krvnej skúšky.

Odpoveď: Ako mám napísať návrh na zrušenie otcovstva?

Dobrý deň,  

zaprieť otcovstvo môže buď manžel matky dieťaťa alebo muž, ktorého otcovstvo bolo určené súhlasným vyhlásením rodičov. 

 

Podľa § 88 ods. 1 zák. č. 36/2005 Z. z. o rodine: 

“1) Manžel má právo zaprieť otcovstvo voči dieťaťu a matke, ak sú obidvaja nažive, a ak nežije jeden z nich, voči druhému. Ak nežije ani dieťa, ani matka, toto právo manžel nemá.”

Podľa § 93 ods. 1 zák. č. 36/2005 Z. z. o rodine:

“1) Muž, ktorého otcovstvo bolo určené súhlasným vyhlásením rodičov, môže otcovstvo pred súdom zaprieť do troch rokov odo dňa jeho určenia, len ak je vylúčené, že by mohol byť otcom dieťaťa; táto lehota sa neskončí pred uplynutím troch rokov od narodenia dieťaťa.” 

 

Lehota na zapretie otcovstva sú 3 roky. Muž, ktorý bol určený za otca súhlasným vyhlásením môže otcovstvo zaprieť pred súdom, len ak je vylúčené, že by mohol byť otcom dieťaťa.

Návrh na zapretie otcovstva sa podáva na príslušný súd a je potrebné, aby mal všetky všeobecné náležitosti ako: osobné údaje navrhovateľa, odporcu a mal. dieťaťa, z návrhu musí byť zrejmé čoho sa domáhate, musí byť podpísaný a datovaný. K návrhu pripojte dôkazy ako aj rodný list mal. dieťaťa. 

 

Súd po vypočutí účastníkov konania vo veci spravidla ustanoví znalca z odboru genetiky.

Trápi vás "Ako mám napísať návrh na zrušenie otcovstva?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Ako mám napísať návrh na zrušenie otcovstva? (Rodinné právo)

Chcela by som sa opýtať, či ja, ako plnoletá osoba (mám 21 rokov), môžem požiadať o zrušenie otcovstva na základe toho, že: - dotyčný nie je môj biologický otec – neviem, prečo je uvedený na mojom rodnom liste, - už viac než 7 rokov s ním nemám absolútne žiaden kontakt ani styk, a osobne mi je tento človek nepríjemný, - je biologickým otcom mojej mladšej sestry, ktorá s ním žije, avšak ani s ňou, ani so žiadnou ďalšou časťou rodiny spätou s týmto človekom (a nosiacou rovnaké priezvisko) nemám kontakt. Nedávno som úspešne požiadala o zmenu priezviska, pretože som nechcela nosiť to jeho. Mám teraz nový rodný list a cítim sa ako nový človek... ale nechcem, aby ma čokoľvek – nielen na rodném liste, ale aj na úradoch – spájalo s tým človekom. Nejde mi ani tak o alimenty, ktoré som nikdy nedostávala, to je už vedľajšia záležitosť.

Odpoveď: Ako mám napísať návrh na zrušenie otcovstva?

(odpoveď odoslaná: 21.12.2023)

Dobrý deň,

ako dieťa môžete podať návrh na zapretie otcovstva. Konanie je však dvojfázové. Najprv bude súd skúmať, či povolí konanie o zapretí otcovstva vzhľadom na dobu, ktorá uplynula od určenia otcovstva, najmä to, že či by bolo zapretie vo vašom záujme. Ak súd usúdi, že by to bolo vo vašom záujme, návrhu na povolenie konania o zapretí otcovstva vyhovie. Podľa toho, čo uvádzate, by súd mal povoliť konanie o zapretí, nakoľko je zrejmé, že s otcom nemáte vybudovaný žiaden bližší vzťah. Následne potom, čo súd návrhu právoplatne vyhovel, môžete podať návrh na zapretie otcovstva. 

Ak by ste s uvedeným potrebovali pomôcť, neváhajte sa obrátiť na ktoréhokoľvek advokáta. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Ako mám napísať návrh na zrušenie otcovstva? (Rodinné právo)

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať na situáciu týkajúcu sa môjho dieťaťa, ktoré mám so svojím bývalým priateľom. Po narodení nášho syna sme spolu žili tri mesiace, avšak odvtedy svojho syna on už ani raz nestretol. Ničím nepreukázal záujem o nášho syna, a to už malíček má 7 rokov. Už celý rok žijeme so synom v zahraničí. V rodnom liste je napísaný ako otec, ale ja by som si želala, po šiedmich rokoch, keď môj syn svojho otca ani nepozná, aby tam bol napísané moje meno. Nechcem, aby môj syn nosil meno človeka, ktorý o neho neprejavuje záujem. Mám tú možnosť to zmeniť? Bude nám to súd schvaľovať? Ďakujem vám za odpoveď.

Odpoveď: Ako mám napísať návrh na zrušenie otcovstva?

(odpoveď odoslaná: 24.11.2022)

Dobrý deň, už raz určené otcovstvo k dieťaťu nie je možné len tak zrušiť. Je možné otcovstvo zaprieť, ak skutočnosti nasvedčujú tomu, že ten, kto bol ako otec zapísaný do rodného listu dieťaťa, v skutočnosti nie je jeho otcom. Vychádza sa z princípu, že každé dieťa má právo poznať svojich rodičov a svoje korene. To znamená, že len samotný nezáujem rodiča o svoje dieťa neodôvodňuje zrušenie jeho otcovstva. 

Čo sa týka samotného priezviska maloletého, toto by bolo možné zmeniť, avšak len so súhlasom otca maloletého. To platí podľa slovenských predpisov. Ak by súhlas nedal, potom je možné zmeniť priezvisko len z dôvodov, ak by bolo hanlivé alebo z dôvodov hodných osobitného zreteľa, takýmto dôvodom by teoreticky mohol byť aj nezáujem otca mal. o svoje dieťa. Avšak aj v tomto prípade, by ste museli požiadať súd o nahradenie prejavu vôle otca s tým, že by ste súdu museli preukázať, že skutočne je priezvisko otca buď hanlivé alebo tu existujú iné dôvody hodné osobitného zreteľa, pre ktoré by maloletý toto priezvisko nemal nosiť. Potom, čo by súd prejav vôle otca v časti súhlasu so zmenou priezviska nahradil, mohli by ste o povolenie zmeny priezviska požiadať okresný úrad. Ak by tento zmenu povolil, matrika by zapísala vášmu synovi nové priezvisko. Ak žijete v zahraničí, budú sa na dieťa vzťahovať ohľadom úpravy práv a povinností predpisy cudzieho štátu. 



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Ako mám napísať návrh na zrušenie otcovstva?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.