Máte
otázku?

Zamestnávateľ neposiela zrazené zrážky výživné


Online právna poradňa
Oblasť práva: Trestné právo, Bratislava

Otázka: Zamestnávateľ neposiela zrazené zrážky výživné

Dobrý deň, mojemu bývalému partnerovi pravidelne zrážajú výživné zo mzdy na základe exekúcie. Účtovníčka tvrdí, že zrážky zo mzdy už urobila. Exekútor nalieha na zamestnávateľa, aby pravidelne posiela zrážky, čo sa ale nenapĺňa. Ako dôsledok, peniaze sa neposielajú, ak zamestnávateľ nepodpíše platobný príkaz. Už som tri mesiace nedostala výživné. Nemožno podať trestné oznámenie, pretože exekúcia na výživné je do budúcna. Rada by som vedela, na koho sa mám obrátiť alebo na koho podať sťažnosť na zamestnávateľa do odboru sociálne veci a rodiny. Zamestnávateľ nedodržuje tento zákon: 2.) Povinnosť vyplácať zrážky v zmysle § 67 ods. 3 Exekučného poriadku: „Platiteľ mzdy je povinný odo dňa doručenia exekučného príkazu vyplácať oprávnenému sumy zrazené zo mzdy povinného.“ Podľa tohto ustanovenia, zamestnávateľ je povinný vyplácať oprávnenému, resp. súdnemu exekútorovi všetky vykonané zrážky, ktoré urobil na základe doručeného príkazu na začatie exekúcie, a následne pravidelne mesačne vykonávať a vyplácať zrážky z mzdy podľa príslušných ustanovení exekučného poriadku, ak takáto zrážka z mzdy zamestnanca vznikne. Zdenka.

Odpoveď: Zamestnávateľ neposiela zrazené zrážky výživné

Dobrý deň, presne tak ako píšete, zamestnávateľ je povinný vykonávať zrážky. Neposkytnutie súčinnosti zo strany zamestnávateľa exekútorovi môže viesť až k trestnému stíhaniu zamestnávateľa. Pokiaľ sa to bude opakovať podajte trestné oznámenie na zamestnávateľa, dajte si však pozor na to, aby Vaše informácie boli pravdivé, aby ste si nepriniesli trestné stíhanie voči svojej osobe.

Trápi vás "Zamestnávateľ neposiela zrazené zrážky výživné" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Zamestnávateľ neposiela zrazené zrážky výživné (Trestné právo)

Dobrý deň, mám doplnenie k otázke: 7. 7. 2017 účtovníčka vo firme, kde majú robiť zrážky, odpovedala exekútorovi, že zamestnávateľ za mesiac jún 2017 ešte nevykonal zrážku, nakoľko spracovanie miezd za mesiac jún trvá do konca nasledujúceho mesiaca, teda do konca júla. Z toho dôvodu som bola v očakávaní a nevedela, či je to správne, resp. či by zrážka za mesiac jún už nemala byť zaslaná na účet exekútora v júli. Dňa 11. 8. 2017 mi exekútor oznámil, že zamestnávateľ ani externá účtovná spoločnosť zatiaľ nereagovali na jeho telefonáty. Problémom však nie je ani tak účtovníčka, ale samotný zamestnávateľ. V minulosti sme vždy mali potvrdené vykonanie zrážky, avšak vždy chýbalo jej zaslanie na účet súdneho exekútora. Je možné podať trestné oznámenie na zamestnávateľa?

Odpoveď: Zamestnávateľ neposiela zrazené zrážky výživné

(odpoveď odoslaná: 23.08.2017)

Dobrý deň, pokiaľ zamestnávateľ nerešpektuje príkaz exekútora, môže ísť o trestný čin. Zamestnávateľ si nesmie dovoliť nezraziť exekútorom požadovanú sumu. Môžete podať trestné oznámenie.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Zamestnávateľ neposiela zrazené zrážky výživné" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.