Máte
otázku?

Trest za marihuanu


Online právna poradňa
Oblasť práva: Trestné právo,

Otázka: Trest za marihuanu

Dobrý deň, chcel by som sa spýtať, aký trest mi hrozí za marihuanu. Včera večer som s kamarátom navštívil jeden podnik. Je to veľmi rušný podnik a občas sa tam objavia policajti, pretože tam chodia niekedy aj maloletí. Zhodou okolností prišli aj včera a našli u mňa malé množstvo marihuany, zhruba na jedného "jointa". Policajt u mňa vypýtal občiansky preukaz a marihuanu mi zobral. Nemal som ani čas ju nejako vyhodiť, všetko sa odohralo veľmi rýchlo a ja som bol opitý. Predviedli ma na stanicu, kde ma po vytriezvení vypočuli a dali mi do ruky papier o začatí trestného stíhania. Aký trest môžem podľa Vás dostať za marihuanu? Ďakujem.

Odpoveď: Trest za marihuanu

Dobrý deň, 

trest za marihuanu upravuje Trestný zákon. Marihuana je rastlinou rodu Cannabis (konopa) a v zmysle zákona č. 139/1998 Z.z. o omamných látkach, psychotropných látkach a prípravkoch v znení neskorších predpisov je zaradená do I. skupiny omamných látok a tetrahydrokanabinol je v zmysle zákona č. 139/1998 Z. z. o omanmných látkach, psychotropných látkach a prípravkoch v znení neskorších predpisov zaradený do I. skupiny psychotropných látok. 

 

Z pohľadu práva ste teda neoprávnene prechovával pre vlastnú potrebu omamnú a psychotropnú látku a na základe toho Vás môže súd odsúdiť za  prečin nedovolenej výroby omamných a psychotropných látok, jedov alebo prekurzorov, ich držania a obchodovania s nimi podľa § 171 ods. 1 Tr. zák. až na 3 roky. Trest za marihuanu je teda pomerne prísny. Neznamená to však, že súd pri treste za marihuanu rozhoduje na hornej hranici trestnej sadzby a ukladá 3 ročné tresty.

 

Súd samozrejme po dôkladnom prešetrení a zvážení všetkých dôkazov môže rozhodnúť, že výkon trestu sa podmienečne odloží (to znamená, že nenastúpite do výkonu trestu), alebo môžete dostať trest povinnej práce podľa § 54 a 55 Tr. zák.,ktorú ste povinný vykonať vo svojom voľnom čase bez nároku na odmenu. Prípadne môžete dostať ako trest za marihuanu aj peňažný trest.

 

Všetko závisí na tom, aké je Vaše správanie, Váš postup pred príslušníkmi policajného zbor a najmä na súde (pamätajte si, že súd je orgán, ktorý rozhoduje o treste, nie je to policajt). Často sa môžeme stretnúť s tým, že policajti nútia obvinené osoby, aby sa priznali, hoci dôkazy nemuia byť až tak jednoznačné. Policajti argumentujú vysokými trestami za marihuanu a neskúsenú osobu prinútia sa priznať. To však neznamená, že Vám odporúčam zatĺkať skutok, ktorý je jasne preukázaný dôkazmi. Preto odporúčam sa poradiť s advokátom, ktorý Vám presne povie, či môžete byť na základe predložených dôkazov odsúdený alebo nie. Často ide o prípady odhodenej marihuany po tom, ako prídu policajti. Ak páchateľa nikto nevidel, že odhodil marihuanu a na vrecúšku marihuany nie sú odtlačky prstov, potom páchateľovi nedokážu, že sa trestného činu dopustil. Ak by sa však páchateľ priznal, trest za marihuanu ho neminie.

 

Pri učovaní výške trestu a druhu trestu je tiež dôležité o aký druh a množstvo omamnej alebo psychotropnej látky išlo, či ste túto látku držali len pre vlastnú potrebu, alebo ste ju mali za účelom jej ďalšej distribúcie, či ste už v minulosti spáchali trestný čin. Nemenej dôležitá je závislosť od marihuany. Paradoxne práve závislosť páchateľa od marihuany mu môže pomôcť (ak bolo preukázané, že mal marihuanu v držbe) k nižšiemu trestu za marihuanu. Je tomu tak z dôvodu, že jednorázová dávka je vyššia pri závislých osobách ako pri osobách, ktoré marihuanu nefajčia. Preto je potrebné veľmi dobre si premyslieť, čo poviete na polícii ohľadom závislosti. 

 

Ak by Vás súd uznal vinným za spáchanie prečinu nedovolenej výroby omamných a psychotropných látok, jedov alebo prekurzorov, ich držania a obchodovania s nimi, je vo Vašom prípade veľmi pravdepodobné, že by Vám podľa § 49 ods. 1 písm. a/Tr. zák., § 50 ods. 1 Tr. výkon trestu odňatia slobody podmienečne odložil alebo Vám podľa § 54 a 55 Tr. zák uložil alternatívny trest. 

 

 

Trápi vás "Trest za marihuanu" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Trest za marihuanu (Trestné právo)

Dobrý deň, môj kamarát bol povolaný na svedectvo v prípade sexuálneho zneužitia. Počas toho incidentu tam bola využívaná marihuana, z ktorej si aj on raz potiahol. Túto drogu však on nenechal ani ju nikdy nemal pri sebe. Sexuálneho zneužitia sa nezúčastnil a vtedy už odišiel preč. Počas toho mal 14 rokov. Budú mať jeho rodičia nejaký problém kvôli tej marihuane?

Odpoveď: Trest za marihuanu

(odpoveď odoslaná: 30.06.2023)

Dobrý deň,
konanie Vášho kamaráta, ktoré spočívalo v tom, že v malej dávke užil marihuanu nie je v právnom prostredí slovenskej republiky trestným činom. Trestnými činmi sú prechovávanie, distribúcia, prípadne iné. Presný výpočet nájdete v ust. § 171 a nasl. Trestného zákona. Rodičia Vášho kamaráta by taktiež nemali mať z vyššie uvedeného konania problém, pokiaľ by sa sami nedopustili konaní v predmetnom paragrafe. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Trest za marihuanu (Trestné právo)

Dobrý deň, prišlo mi domov uznesenie o tom, že bolo začaté stíhanie za prečin nedovolenej výroby omamných látok, jedov alebo prekurzorov, ich držania a obchodovania s nimi podľa § 171 odseku 1 Trestného zákona. Podľa znaleckého posudku malo ísť o 0,132g v množstve minimálne 10mg, čo zodpovedá minimálne jednej bežnej jednotlivej dávke. Na výsluchu som uviedol, že som si to zakúpil pre vlastnú potrebu asi pred 3 dňami od neznámej osoby, na nezistenom mieste. Chcel by som Vás poprosiť, čo bude nasledovať a aký trest mi v tomto prípade hrozí. Za odpoveď vopred ďakujem.

Odpoveď: Trest za marihuanu

(odpoveď odoslaná: 09.03.2021)

Dobrý deň,
v predmetnej veci vykonajú orgány činné v trestnom konaní dokazovanie, následne Vás zrejme aj obvinia (podľa ustanovenia § 206 Trestného poriadku, proti rozhodnutiu je možné podať sťažnosť). To, ako skončí táto vec je však veľmi ťažké predpovedať. Nemusí to vôbec skončiť tým, že proti Vám podajú obžalobu. Trestné stíhanie môže byť aj podmienečne zastavené. Rovnako je možné uzatvoriť aj dohodu o vine a treste. Pri všetkých týchto úkonoch sa prihliada aj na Vašu osobu, či ste boli v minulosti odsúdený alebo inak prejednávaný pre takýto čin...


Podotázka: Trest za marihuanu (Trestné právo)

Dobrý deň, chcel by som sa informovať ohľadom môjho prípadu. Jeden pekný deň ma zastavili policajti. Všetko bolo v poriadku až na to, že si policajti všimli, že mám červenú tvár. Odhalili, že som pod vplyvom marihuany - tú fajčím viacmenej na potlačenie stresu. V sebe som mal asi štyri šľuky (vodné), čo robí asi 0,5-0,7. Spolupracoval som normálne a komunikoval ako človek, ktorý trávu nikdy nevidel. Ešte aj policajti mali super chovanie a hneď ma zobrali na testy. Prvý test hneď vyšiel pozitívne (len na THC). Druhý odišiel na širšie testovanie, ktoré sa týka množstva. Nikdy som nemal žiadne napomenutie ani vážnu pokutu, maximálne jednu pokutu za svetlá. Pravdepodobne som vyzeral dôveryhodne, keďže mi ešte dovolili odviezť auto domov. Chcel by som sa oboznámiť s tímt, aký najpravdepodobnejší verdikt by mohol byť. Vodičský preukaz mi na mieste zobrali a dali mi papier, myslím, že o zákaze vedenia vozidla. Ďakujem za informácie.

Odpoveď: Trest za marihuanu

(odpoveď odoslaná: 22.10.2020)

Dobrý deň,

 

pokiaľ ide o sankciu, ktorá Vám hrozí, tá sa dá len odhadnúť. Osobne to ale vidím tak na 12 až 18 mesiacov zákazu činnosti viesť motorové vozidlá akéhokoľvek druhu v cestnej premávke.


Trápi vás "Trest za marihuanu" a chcete pomôcť?

Podotázka: Trest za marihuanu (Trestné právo)

Dobrý deň, Na ceste do práce som bol v aute s kolegom a policajti si všimli, že nemám pas. Z toho dôvodu nás zastavili a zacítili marihuanu, ktorú som mal u seba v aute. Priznal som sa, že som mal v kapsičke väčší sáčok s hmotnosťou približne 18 gramov, dve drtičky na marihuanu a papieriky na balenie. Marihuana bola celkom silná a celá jej zásoba bola určená pre moju vlastnú spotrebu. Predtým som bol užívateľom tejto substancie, ale už som s tým skončil, pretože si uvedomujem, že mi to nestojí za moju slobodu. Vodením auta som sa zaoberal ja, takže ma odviedli na testy. Výsledky z moču boli pozitívne a teraz čakám na výsledky z krvi. Po prehliadke doktorka konštatovala, že som v poriadku, bez príznakov zdrogovania. Celý incident sa stal v Bratislave. Dôvodom prečo som mal drogy v aute je to, že doma mám rodinu a malé deti a nechcel som, aby s tým prišli do styku. Policajti mi zadržali vodičský preukaz. V papieroch, ktoré mi predali, je však chyba. Miesto zadržania je uvedené ako Senec, namiesto seneckej cesty v Bratislave. Veľmi ľutujem celú situáciu a s políciou som spolupracoval. Potrebujem pomoc a budem vďačný za každú radu. Už uplynul týždeň a zatiaľ ma nikto nekontaktoval. Ďakujem.

Odpoveď: Trest za marihuanu

(odpoveď odoslaná: 25.07.2019)

Dobrý deň,

V zmysle ustanovenia § 171 a § 173 Trestného zákona ste sa svojím konaním dopustili trestného činu Nedovolenej výroby omamných a psychotropných látok, jedov alebo prekurzorov, ich držanie a obchodovanie s nimi. V prípade dokázania viny Vám hrozí trest odňatia slobody až na tri roky. 

Je dôležité poznamenať, že výška trestnej sadzby sa bude v konečnom dôsledku odvíjať od množstva obvyklej jednorázovej dávky drogy, ktorú ste mali pri sebe. Nakoľko ste mali pri sebe až 18 g. drogy, pravdepodobne pôjde o väčší rozsah a bude Vám pričítaný jeden z kvalifikačných znakov skutkovej podstaty predmetného trestného činu. V takomto prípade Vám môže hroziť trest odňatia slobody až na päť rokov. 

Skutočnosť, či ste mali predmetnú drogu iba na osobnú spotrebu a koľko obvyklej jednorázovej dávky ste mali v danom čase pri sebe, bude v konečnom dôsledku závisieť od výsledku analýzy kriminalistického ústavu.

Často sa však v praxi môžeme stretnúť s tým, že policajti nútia obvinené osoby, aby sa priznali, hoci dôkazy nemusia byť až tak jednoznačné. Preto vám iba odporúčam sa poradiť s advokátom, ktorý Vám presne povie, či môžete byť na základe predložených dôkazov odsúdený alebo nie.

V prípade potreby nás neváhajte kontaktovať a môžeme sa dohodnúť na osobnej konzultácii. Obhajca vám v trestnom konaní zabezpečí právne kvalifikovanú obhajobu.

Nižšie vám v prípade záujmu zasielam link:
https://ficek.sk/termin-konzultacie.html


Podotázka: Trest za marihuanu (Trestné právo)

Dobrý večer, dnes zadržali známeho s väčším množstvom marihuany, približne 300 gramov. Je mu 22 rokov, je bezúhonný. Je možné, že unikne s podmienkou? Ďakujem.

Odpoveď: Trest za marihuanu

(odpoveď odoslaná: 20.05.2018)

Dobrý deň, závažnosť skutku je rozhodujúca pri určovaní výšky trestu. To znamená, že čím viac drogy u páchateľa nájdu, tým vyšší je trest.

V jeho prípade môže do úvahy pripadať aj podmienka, mal by sa však poradiť s advokátom, čo má povedať a urobiť. Ak bude chcieť vieme ho usmerniť, čo má robiť a povedať.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Trest za marihuanu (Trestné právo)

Dobrý deň, rád by som sa informoval o zastúpení v súvislosti s marihuanou v súdnom konaní a na polícii. Bol som vypočúvaný na polícii, kde mi našli dve cigarety marihuany, ale následne to vyhodnotili ako osem dávok. Zaoberáte sa zastupovaním v prípadoch týkajúcich sa marihuany pred súdom? Ak áno, koľko by takéto zastúpenie stálo?

Odpoveď: Trest za marihuanu

(odpoveď odoslaná: 26.11.2013)

Dobrý deň,

áno, zastupovanie ohľadom marihuany v trestnom (prípravnom ako aj súdnom) konaní robíme. Dôležité je vedieť, v akom štádiu je Vaša vec v súčanosti a koľkokrát ste už boli vypovedať na polícii, či Vám bolo vznesené obvinenie a aké úkony policajt vykonal.

 

 

V určitých prípadoch sa dá zvrátiť to, aby ste boli odsúdený, prípadne znížiť počet jednorázových dávok. Tých 8 dávok, ktoré Vám napočítali ešte nemusí byť reálny počet dávok vo Vašom prípade. Na to, aby súd znížil počet dávok je niekedy potrebné vypočuť aj znalca, ktorý robil posudok. Je potrebné zistiť, či robil prepočet priamo na Vašu osobu alebo len všeobecne. Obyčajne sú tieto posudky robené len všeobecne a nezohľadňujú osobu páchateľa, čo nie je správne. A tu je cesta pre obhajobu.

 

Navrhujem Vám osobne stretnutie, pozriem sa na Váš prípad. Zastupovanie ohľadom marihuany v prípravnom ako aj súdnom konaní je spoplatnené. Výšku odmeny určíme po osobnej konzultácií, nakoľko táto závisí od zložitosti prípadu. Ak súhlasíte so stretnutím ohľadom zastupovania resp. konzultácii napíšte nám na mail: advokat@ficek.sk zavolajte na tel.číslo uvedené v kontaktoch. 

 



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Trest za marihuanu" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.