Máte
otázku?

Vznesenie obvinenia


Online právna poradňa
Oblasť práva: Trestné právo, Trnava

Otázka: Vznesenie obvinenia

Dobrý deň, v minulom roku som spôsobila dopravnú nehodu. Jeden z účastníkov utrpel vážne poranenia a bol práceneschopný viac ako 42 dní. Preto je voči mne vedené trestné stíhanie. Dnes mi bol doručený list od Okresného riaditeľstva Policajného zboru, v ktorom je uvedené, že som stíhaná ako obvinená pre prečin ublíženia na zdraví podľa paragrafu 157 ods. 1, ods. 2 písm. A) Trestného zákona s odkazom na paragraf 138 písm. H) Trestného zákona a prečin ublíženia na zdraví podľa paragrafu 158 Trestného zákona. Rada by som sa informovala, ako mám ďalej postupovať. Do troch dní môžem podať sťažnosť. Je potrebné si najať právneho zástupcu? Aký by mal byť môj ďalší postup? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Vznesenie obvinenia

Dobrý deň. Po doručení uznesenia o vznesení obvinenia máte 3 dni na to, aby ste podali proti tomuto rozhodnutiu sťažnosť. Spomenutá lehota Vám začína plynúť od nasledujúceho dňa po doručení a pokiaľ koniec lehoty pripadne na deň pracovného pokoja alebo pracovného voľna, tak sa koniec lehoty posúva na najbližší nasledujúci pracovný deň (k tomu bližšie v § 63 Trestného poriadku).
Nie je vylúčené, aby sme podali sťažnosť proti uzneseniu o vznesení obvinenia aj sama, v takom prípade je však vhodné minimálne si preštudovať § §185 a nasl. Trestného poriadku, kde je upravený inštitút sťažnosti.
Trestné konanie však nemožno podceňovať, a preto je vhodné, ak sa obvinený nechá zastúpiť právnym zástupcom z radov advokátov. Obvinený tak môže zvýšiť svoje šance na priaznivý výsledok trestného konania (napr. nižší trest).

Trápi vás "Vznesenie obvinenia" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Vznesenie obvinenia (Trestné právo)

Dobrý deň. Som obvinený z prečinu krádeže, avšak poškodenému sa do týždňa od spáchania skutku vrátili všetky veci. Napriek tomu mi dnes prišlo uznesenie, v ktorom som obvinený z krádeže. Urobil som všetko pre to, aby som danú situáciu vyriešil. Mohli by ste mi prosím poradiť, čo ďalej?

Odpoveď: Vznesenie obvinenia

(odpoveď odoslaná: 27.12.2018)

Dobrý deň, samotná skutočnosť, že ste vrátili veci neznamená, že zanikla trestnosť činu, nie je vylúčené, že by ste boli odsúdený za krádež. Je však tiež možné, že to bude skončené ešte v prípravnom konaní (napríklad podmienečným zastavením alebo zmierom), teda, že by ste nemali potom v trestnom registri zápis o odsúdení. Voči uzneseniu o vznesení obvinenia podajte sťažnosť. V prípade, ak budete chcieť s tým pomôcť, ozvite sa nám.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Vznesenie obvinenia (Trestné právo)

Dobrý deň. Dostal som uznesenie zo dňa 20.12.2015 o vznesení obvinenia pre prečin ublíženia na zdraví podľa par. 156/1 a vytržníctva podľa par. 364/1a TZ. Avšak v uznesení je uvedené, že stíhanie bolo zahájené dňa 20.01.2015 iba pre ublíženie na zdraví. Nemalo by v tom uznesení byť zahájené stíhanie súčasne pre vytržníctvo a vznesené obvinenie pre ublíženie na zdraví a vytržníctvo? Chcem podať sťažnosť, že uznesenie nie je v súlade so zákonom. Ďakujem za vaše rady. Martin

Odpoveď: Vznesenie obvinenia

(odpoveď odoslaná: 03.12.2016)

 Dobrý deň, vzniesť obvinenie je možné aj súčasne so začatím trestného stíhania podľa Trestného poriadku. Musí to ale v uznesení byť uvedené, inak ide o nezákonné uznesenie.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Vznesenie obvinenia" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.