Máte
otázku?

Zneužitie osobných údajov


Online právna poradňa
Oblasť práva: Nezaradené, Prešov

Otázka: Zneužitie osobných údajov

Dobrý večer, na uvedenie do deja uvádzam už predtým u Vás riešený problém: MOJA OTÁZKA Dobrý deň, p. Ficek, našiel som Vás, že radite online a momentálne nemám čas behať osobne za právnikmi, tak by som Vás chcel poprosiť poradiť s týmto problémom. - Mám 25, rodičia sú dlho rozvedení, mám niečo cez mesiac po svadbe. Problém je s otcom, nekontaktuje sa, nebol na svadbe, platí výživné. Dnes som však od neho dostal správu, aby som mu zaslal okopírovaný sobášny list a údaje o tom, kde a odkedy je zamestnaná moja manželka( práve ukončila vysokú školu). Ja som ešte študent a dva roky budem. Zo skúsenosti viem, že niečo zamýšľa. Myslíte, že sa chce zbaviť výživného? Viete mi napísať, čo asi plánuje? Otec je právne vzdelaný a čisté svedomie voči svojim deťom vôbec nemá. Ďakujem veľmi pekne za Vašu odpoveď. S pozdravom, J. VAŠA ODPOVEĎ Oblasť práva: Rodinné právo Kraj: Prešovský Odpoveď: Dobrý deň, na Vašu otázku uvádzame, že podľa úst. § 71 zákona o rodine majú manželia voči sebe vzájomnú vyživovaciu povinnosť. To, že ste uzatvorili manželstvo nie ste povinný svojmu rodičovi oznamovať, ako ani to, či manželka pracuje. Z uvedeného dôvodu - vzájomná vyživovacia povinnosť medzi manežlmi, Vás otec poda prípadne už podal návrh na súd na zrušenie prípadne zníženie výživ. Povinnosti. Súd bude oprávnený tieto doklady resp. údaje vyžiadať v konaní. V rámci rodinnoprávnych vzťahov odporúčame uvedenú informáciu - dátum uzatvorenia manželstva /nie sobášny list/, ako aj poskytnúť informáciu o tom, či Vaša manželka pracuje. Zamestnávateľa neuvádzajte, uveďte len informáciu o tom, že Vaša manželka pracuje alebo nepracuje, teda nie zamestnávateľa/. NOVÁ OTÁZKA Rodič si vyžiadal sobášny list na matrike a sobášny list zneužil a doložil ho súdu ako dôkaz, že som ženatý študent. Návrh na zrušenie vyživovacej povinnosti už podal. Chcel by som vedieť, či nedošlo k porušeniu zákona o ochrane o osobných údajov zo strany pracovníčky matričného úrady, prípadne zneužitia dokumentu mojim otcom. Ďakujem.

Odpoveď: Zneužitie osobných údajov

Dobrý deň, 

podľa § 18 zákona o matrikách platí :

"Matričný úrad vyhotoví úradný výpis alebo umožní v prítomnosti matrikára nazrieť do matriky a robiť z nej výpisy

a) osobe, ktorej sa zápis týka, alebo členom jej rodiny," Atď.

Odpoveď :

Nedošlo k porušeniu zákona zo strany zamestnanca matriky. Naviac súd v konaní si môže vyžiadať doslovný výpis z matriky.

 

Trápi vás "Zneužitie osobných údajov" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Zneužitie osobných údajov (Nezaradené)

Dobrý deň, čo mám urobiť, ak budú moje osobné doklady zneužité cez internet?

Odpoveď: Zneužitie osobných údajov

(odpoveď odoslaná: 12.08.2023)

Dobrý deň, chápem vašu obavu. Ak máte podozrenie, že niekto zneužíva vaše osobné dokumenty na internete, jedným z prvých krokov by malo byť podanie trestného oznámenia na polícii. Pokiaľ je to možné, snažte sa zhromaždiť akékoľvek dôkazy o možnom zneužití, napríklad obrazovky alebo maily. Je dôležité rýchlo reagovať a informovať príslušné úrady a tiež svoju banku, poistenie a iné relevantné inštitúcie, v prípade akéhokoľvek finančného zneužitia. Pre budúcnosť vždy dbajte na to, aby ste neposkytovali vaše osobné informácie neznámym online. 

 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Zneužitie osobných údajov (Nezaradené)

Dobrý deň, Chcel by som sa opýtať, ako môže niekto zneužiť ukradnutý vodičský preukaz alebo cestovný pas. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Zneužitie osobných údajov

(odpoveď odoslaná: 26.11.2022)

Dobrý deň,
pokiaľ Vám bol ukradnutý vodičský preukaz alebo cestovný pas, je treba to nahlásiť na polícii a vybaviť si nové doklady.

 


Podotázka: Zneužitie osobných údajov (Nezaradené)

V roku 2016 boli zneužité moje osobné údaje z občianskeho preukazu na spáchanie podvodu prostredníctvom podpisu zmluvy na telefón a telefónne služby so spoločnosťou O2. Na zmluve sa nachádza aj údaj o platnosti občianskeho preukazu, ktorý nesúhlasí s údajom na preukaze, čo nasvedčuje, že môj občiansky preukaz sa pri podpise zmluvy nenachádzal. Všetky podpisy na zmluve sú dostatočne čitateľné na to, aby bolo jasné, že priezvisko podpísanej osoby nesúhlasí s priezviskom uvedeným na zmluve. Podala som preto trestné oznámenie. Odpoveď k nemu bola odmietavá, pretože škoda bola nižšia ako 266 eur, takže sa neuskutočnilo žiadne vyšetrovanie. Po komunikácii so spoločnosťou O2 sa mi daná spoločnosť vyjadrila tak, že nevie objektívne zhodnotiť túto situáciu a mám preto zaplatiť polovicu dlhu voči nim. Odmietla som a môj dlh postúpili spoločnosti EOS, ktorá od mňa vymáha peniaze. Znovu som však zdokladala všetky dokumenty s tým súvisiace a jasne som sa vyjadrila, že daný dlh nezaplatím, pretože nie je môj. Dohodli sme sa, že to podajú súdnou cestou. Bohužiaľ, spoločnosť EOS ma začala opäť kontaktovať a vymáhať zaplatenie dlhu a v prípade, že nechcem, mám si to na súd podať sama. Prosím o radu, ako mám pokračovať, aby som konečne došla k spravodlivosti. Som zúfalá. Obetovala som tomu množstvo času a peňazí. Už neviem, ako ďalej postupovať. Vopred vám ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Zneužitie osobných údajov

(odpoveď odoslaná: 06.02.2019)

Dobrý deň, 
na Vašu otázku predkladáme nasledovnú odpoveď :
Zrejme u spoločnosti predmetný zákazník, ktorý zneužil Váš občiansky preukaz a osobné údaje, neuhradil poplatky za poskytnuté služby.

V otázke neuvádzate, či v danom čase - rok 2016, ste  na základe zrejme kontaktovania uvedenou spoločnosťou urobili nejaké kroky k tomu, aby služby ďalej neboli poskytované, teda dlh aspoň nenarástal.
Podľa ust. zákona o elektronických komunikáciách a všeob. obchodných podmienok spoločnosti 02 bolo jej povinnosťou 02 zistiť totožnosť osoby, ktorá zmluvu podpisuje a pokiaľ podoba tejto osoby, vrátane jej podpisu nezodpovedala údajom a Vašej podobe na OP, nemala pristúpiť k uzatvoreniu zmluvy.
V otázke uvádzate, že spoločnosť EOS od Vás žiada uhradiť aspoň polovicu dlhu.

Sme názoru, že dôvod tejto požiadavky zo strany spoločnosti EOS je zrejmý, nakoľko pozná okolnosti uzatvorenia zmluvy a teda že Vy nie ste skutočným dlžníkom.
Pokiaľ  je situácia tá, že Vy ste zmluvu nepodpísali, odporúčame sumu, ktorú od Vás požaduje spoločnosť  EOS neuhradzovať a to ani v polovičnej sume, ani akékoľvek splátky.
Je na spoločnosti EOS, aby v súdnom konaní preukázala, že je to Váš dlh voči spoločnsoti 02. 
V prípade, že by Vás spoločnosť kontaktovala telefonicky, požiadajte ich, aby požiadavku voči Vašej osobe vzniesli v písomnej forme vrátane predloženia dokladov, na základe ktorých od Vás požadujú uhradu  dotknutej sumy.
Následne im môžete odpovedať, že pohľadávku neuhradzujete, keďže boli zneužité Vašej doklady, čo ste nahlásili na polícii, uviesť, že v prípadnom súdnom konaní budete žiadať znalecké dokazovanie z oblasti grafológie, vrátane predvolania svedkov. Vo Váš prospech je to, že spoločnosť 02 dlh nevymáhala napriek tomu, že tento vznikol v roku 2016 a teda aj z jej argumentácie, že nevie k veci zaujať jasný postoj, je dôkazom toho, že neexistujú dôkazy o tom, že ste zmluvu podpísali. Keďže ste zmluvu nepodpísali, nemôžete za dlh zodpovedať, a teda nie je Vašou povinnosťou ho uhradzovať.

Dajte nám vedieť ako ste dopadli.
 



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Zneužitie osobných údajov" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.