POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Opravný prostriedok proti vzneseniu obvinenia


Online právna poradňa
Oblasť práva: Trestné právo, Žilina

Otázka: Opravný prostriedok proti vzneseniu obvinenia

Chcel by som sa opýtať, ako sa mám odvolať, keď mi prišlo obvinenie, ktoré nezodpovedá skutočnej udalosti?

Odpoveď: Opravný prostriedok proti vzneseniu obvinenia

Dobrý deň,

z Vašej otázky nevyplýva, či ide vo Vašom prípade o obvinenie z priestupku alebo z trestného činu.

Ak bolo voči Vám uznesením vznesené obvinenie, máte právo voči takémuto uzneseniu podľa § 185 Trestného poriadku podať sťažnosť. Takúto sťažnosť je potrebné podľa § 187 Trestného poriadku podať do 3 dní od kedy Vám bolo uznesenie o vznesení obvinenia oznámené (vo Vašom prípade Vám podľa Vašej otázky bolo oznámené jeho doručením). 

V prípade, ak ste boli správnym orgánom obvinený z priestupku, v danom prípade nie je možné proti samotnému obvineniu podať žiadny opravný prostriedok. Osoba obvinená z priestupku je ale oprávnená využívať svoje právo, ktoré jej prislúchajú podľa § 73 zákona o priestupkoch, vyjadrovať sa ku všetkým skutočnostiam, ktoré sa jej kladú za vinu a k dôkazom o nich, uplatňovať skutočnosti a dôkazy na svoju obhajobu, podávať návrhy a opravné prostriedky. Ak ste preto boli obvineným z priestupku, ktorý ste nespáchali, máte právo využiť vyššie uvedené oprávnenia na preukázanie toho, že obvinenie sa nezakladá na pravde. Avšak, aj v prípade, ak by ste tieto oprávnenia nevyužili, správny orgán by vás nemohol uznať vinným zo spáchania priestupku dovtedy, pokým by sám nepreukázal Vašu vinu zo skutočne spáchaného priestupku.

Trápi vás "Opravný prostriedok proti vzneseniu obvinenia" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Opravný prostriedok proti vzneseniu obvinenia" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.