Máte
otázku?

Výstavba vedľa bytového domu


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Žilina

Otázka: Výstavba vedľa bytového domu

Dobrý deň, v našej obci máme dvojpodlažný bytový dom s 12 bytovými jednotkami. Z jednej strany domu vede cesta, ktorá sa pri pozemku ohýba doprava a pokračuje ďalej. Za bytovým domom sa nachádza pole, ktoré jeho majiteľ plánuje premeniť na stavebný pozemok a rozdeliť na parcele. Má v pláne postaviť tam päť domov a cestu stavať vedľa bytového domu. Náš pozemok je od bytového domu po pole vzdialený približne 1,5 metra a cesta by mala začínať o ďalšie 2 metre ďalej. Na strane orientovanej k poľu máme v bytoch loggie a v prízemí obyvatelia zvyknú sušiť prádlo. Jeden z obyvateľov je nevidiaci. Chceli by sme sa spýtať, či je možné v rámci stavebného konania zabrániť tomu, aby bola cesta postavená tak blízko k bytovému domu a aby počas stavby jazdila stavebná technika tak blízko nášho domu. Existuje nejaký minimálny odstup, do akého je možné cestu posunúť? Je vôbec prípustné, aby bol bytový dom na dedine obklopený cestou z troch strán?

Odpoveď: Výstavba vedľa bytového domu

Dobrý deň. 

Na to, aby sa mohlo na Vami uvádzanom pozemku stavať, bude potrebné zmeniť územný plán obce a vydať v tomto ohľade územné rozhodnutie. Územné rozhodnutie sa vydáva v územnom konaní, o ktorom by ste mali byť informovaní ako účastníci konania, keďže sa jedná o susediaci pozemok. Ako účastníci konania môžete v tomto územnom konaní podávať námietky a pripomienky k tomuto konania, pričom by sa malo konať aj ústne pojednávanie. Ak sa však územné konanie týka väčšieho počtu účastníkov, stavebný úrad účastníkom územného konania oznámi začatie územného konania verejnou vyhláškou. 

Preto odporúčam informovať sa na obci, či už v tejto veci sa začalo územné konania a následne podať všetky Vaše námietky a pripomienky k danej stavbe. Všetky Vaše námietky musí posúdiť stavebný úrad, ktorý Vám musí zaujať aj stanovisko, ako aj k možnosti posunutia cesty.  

Trápi vás "Výstavba vedľa bytového domu" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Výstavba vedľa bytového domu (Občianske právo)

Dobrý deň, chcela by som vedieť, či má podnikateľ právo stavať domy a tiež cestu k novostavbe vedľa nášho domu bez opýtania sa susedov. Alžbeta

Odpoveď: Výstavba vedľa bytového domu

(odpoveď odoslaná: 21.08.2021)

Dobrý deň,
podnikateľ potrebuje rovnako ako občan fyzická osoba - nepodnikateľ v tomto prípade stavebné povolenie v zmysle ust. §  58 a nasl. stave. poriadku.

Súčasne platí, že Vy ako vlastník stavby na pozemku postavenej v susedstve ste mali byť účastníkom stavebného konania  v zmysle ust. § 59 stav. poriadku :

"Účastníci stavebného konania
(1) Účastníkmi stavebného konania sú:
a) stavebník,
b) osoby, ktoré majú vlastnícke alebo iné práva k pozemkom a stavbám na nich vrátane susediacich pozemkov a stavieb, ak ich vlastnícke alebo iné práva k týmto pozemkom a stavbám môžu byť stavebným povolením priamo dotknuté,
c) ďalšie osoby, ktorým toto postavenie vyplýva z osobitného predpisu,1g)
d) stavebný dozor alebo kvalifikovaná osoba,
e) projektant v časti, ktorá sa týka projektu stavby.
(2) Účastníkmi stavebného konania podľa odseku 1 písm. b) nie sú nájomcovia bytov a nebytových priestorov."


Odporúčam zistiť na internetovej stránke obce stav veci, a teda či bolo vydané stav. povolenie. Ak nie, treba oznámiť obci stavbu bez stav. povolenia.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Výstavba vedľa bytového domu" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.