Si advokát? Chceš napredovať v kariére? Nezmeškaj príležitosť stať sa súčasťou prestížnej advokátskej kancelárie!
Klikni sem pre viac informácií.
Máte
otázku?

Vysporiadanie majetku po rozvode


Online právna poradňa
Oblasť práva: Bratislava

Otázka: Vysporiadanie majetku po rozvode

Dobrý deň, potreboval by som poradiť. Po rozvode s manželkou som sa odsťahoval a ona zostala bývať v našom spoločnom byte. Po dvoch rokoch ju žiadam o vysporiadanie majetku, s čím ona nesúhlasí. Ako mám postupovať ďalej? Ďakujem.

Odpoveď: Vysporiadanie majetku po rozvode

Dobrý deň,
rozvodom zaniká bezpodielové spoluvlastníctvo manželov (BSM), a tým vzniká potreba majetkového vysporiadania. Ak sa s bývalou manželkou neviete dohodnúť, môžete podať návrh na súdne vysporiadanie BSM. Odporúčam v prvom rade skúsiť mimosúdnu dohodu, keďže súdne konanie môže byť časovo aj finančne náročné. Na súd je potrebné podať návrh na vysporiadanie BSM do troch rokov od rozvodu, inak platí zákonná domnienka, že hnuteľné veci užívajú bývalí manželia podľa potreby a nehnuteľné veci zostávajú v podielovom spoluvlastníctve.

Dôležité je uvedomiť si, že súd skúma deliteľnosť nehnuteľnosti a môže priznať nehnuteľnosť jednému z manželov s povinnosťou vyplatiť druhému vyrovnanie. Ak sa nedohodnete, dom môže byť prikázaný jednému z vás za náhradu.

Ak sa nebude chcieť dohodnúť vôbec, môže to skončiť tak, že zaplatí všetky trovy súdneho konania. 

Trápi vás "Vysporiadanie majetku po rozvode" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Vysporiadanie majetku po rozvode

Dobrý deň, prosím o radu. Kamarátka sa rozvádza a dom, v ktorom bývajú, dostal manžel do daru pred tým, ako sa vzali. Len prerábka sa spravila počas manželstva. Vzala sa k tomu aj menšia pôžička. Väčšinu prác vykonal manžel svojpomocne. Manžel má firmu s.r.o. a leasing na dve autá. Manžel podal žiadosť o rozvod aj pred 10 rokmi, ale manželka odmietla sa rozviesť, a doteraz žili ako manželia len na papieri, v oddelených izbách. Načo má manželka nárok pri vysporiadaní po rozvode? Ďakujem.

Odpoveď: Vysporiadanie majetku po rozvode

(odpoveď odoslaná: 26.09.2024)

Dobrý deň,

vo Vašom prípade je potrebné rozlišovať medzi majetkom, ktorý patrí do bezpodielového spoluvlastníctva manželov (BSM), a tým, ktorý nepatrí. Dom, ktorý manžel získal darom pred manželstvom, nepatrí do BSM, takže manželke naň nevzniká žiaden nárok. Na druhej strane, investície do domu počas manželstva, napríklad prerábky alebo pôžička na ne, a to aj práca, môžu byť považované za spoločné náklady.

Podnikateľská činnosť manžela a leasing na autá sú tiež dôvody na zváženie. Firma S.R.O. založená počas manželstva a jej majetok môžu patriť do BSM, pokiaľ na ňu boli použité spoločné prostriedky. Autá v leasingu môžu byť považované za spoločný majetok, ak boli platené z prostriedkov BSM.

Manželka by tiež mala nárok na vysporiadanie vkladu investovaného zo spoločných prostriedkov do výlučného majetku manžela, a to podľa § 150 Občianskeho zákonníka.

Pre presné určenie majetkových nárokov by som odporúčal konzultáciu s advokátom, ktorý zohľadní všetky podrobnosti a konkrétne okolnosti Vašej situácie.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Vysporiadanie majetku po rozvode

Dobrý deň, počas manželstva som nadobudla nehnuteľnosť. Na liste vlastníctva manžel nefiguruje, rovnako ani na hypotekárnej zmluve. Splátky hypotéky odchádzajú z môjho účtu pravidelne, už 11 rokov. Manžel má v dome trvalý pobyt. Moja otázka je, či má nárok na delenie tejto časti majetku v prípade rozvodu. Alebo akú mám možnosť dosiahnuť, aby sa odsťahoval. Ďakujem.

Odpoveď: Vysporiadanie majetku po rozvode

(odpoveď odoslaná: 21.09.2024)

Dobrý deň,

vaša situácia vyžaduje zváženie niekoľkých právnych aspektov. Poďme si to rozobrať krok po kroku:

Majetok
Podľa slovenského práva, konkrétne § 143 Občianskeho zákonníka, všetok majetok nadobudnutý počas manželstva je spoločným vlastníctvom manželov, pokiaľ nie je výslovne uvedené inak. Keďže ste nadobudli nehnuteľnosť počas manželstva, predpokladá sa, že je súčasťou bezpodielového spoluvlastníctva manželov (BSM), aj keď manžel nefiguruje na liste vlastníctva ani na hypotekárnej zmluve. Dôležitý je čas nadobudnutia majetku: ak ste nehnuteľnosť kúpili počas manželstva a z peňazí ktoré patria do BSM, patrí do BSM.

Dlh
Rovnako, aj záväzky nadobudnuté počas manželstva spadajú do BSM. Splácanie hypotéky teda môže byť tiež považované za spoločný záväzok, bez ohľadu na to, že splátky odchádzajú z vášho účtu.

Trvalý pobyt a vysťahovanie
Trvalý pobyt v nehnuteľnosti neznamená vlastnícke právo. V prípade rozvodu by ste museli podať návrh na vysporiadanie BSM. V situácii, že by ste chceli zabezpečiť jeho odstahovanie, môžete podať návrh na súd o vypratanie bytu alebo domu. Okrem toho, ak sú medzi vami nezrovnalosti, ktoré ovplyvňujú súžitie, môžete podať žiadosť na súd o predbežné opatrenie na vykázanie násilnej osoby z domu.

Doporučujem vám konzultovať s advokátom, aby posúdil vašu konkrétnu situáciu a navrhol najvhodnejší postup.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Vysporiadanie majetku po rozvode" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.