Máte
otázku?

Vymáhanie dlhu od dlžníka, ktorý vyhlási osobný bankrot


Online právna poradňa
Oblasť práva: Vymáhanie pohľadávok, Žilina

Otázka: Vymáhanie dlhu od dlžníka, ktorý vyhlási osobný bankrot

Dobrý deň, prosím o informáciu ohľadom vymáhania dlhu, keď dlžník vyhlási osobný bankrot. Tiež by som chcela vedieť, či sú podpísané čestné prehlásenia, ktoré nie sú overené u notára, právoplatné. Zaujímá ma tiež doba premlčania od poskytnutia pôžičky. K dispozícii mám podpísané, no neoverené čestné prehlásenie o pôžičke, listy o upozornení, že doba, na ktorú sme sa dohodli, uplynula, a maily, v ktorých opakovane žiadam o splácanie dlhu. Dlh mal byť splatený do konca roku 2014. Prosím, je ešte možné v tejto veci niečo urobiť? Ak áno, prosím, ozvite sa mi. Za informácie vopred veľmi pekne ďakujem.

Odpoveď: Vymáhanie dlhu od dlžníka, ktorý vyhlási osobný bankrot

Dobrý deň,

v prípade, ak bol vyhlásený konkurz na majetok dlžníka - fyzickej osoby (v praxi označovaný ako osobný bankrot) a chcete si uplatňovať voči takémuto dlžníkovi svoju pohľadávku, je potrebné prihlásiť ju do konkurzu u správcu, ktorého súd ustanovil do funkcie v uznesení o vyhlásení konkurzu - všetky takéto uznesenia sa uverejňujú v Obchodnom vestníku, ktorého elektronická verzia je voľne dostupná na internetovej stránke Ministerstva spravodlivosti SR.

Na základe výšky majetku dlžníka, resp. jeho speňaženia správca určí na konci konkurzného konania rozvrh výťažku, v ktorom sa určí, ktorý veriteľ bude v akej miere uspokojený. Miera uspokojenia bude závisieť napr. od toho, či je jeho pohľadávka zabezpečená (napr. záložným právom) alebo zabazpečená nie je. V prípade nemajetných dlžníkov nebude miera uspokojenia pohľadávky (najmä ak nie je zabezpečená) vysoká.

Akékoľvek listiny, hoci neoverené, no riadne podpísané sú platné, pokým by sa samozrejme v prípadnom súdnom či inom konaní nepreukázal opak. Na platnosť zmluvy o pôžičke a pod. sa ale úradné osvedčenie podpisov nevyžaduje.

Čo sa týka premlčacej doby, tá je v prípade zmlúv o pôžičke trojročná a začína plynúť dňom nasledujúcim po dohodnutom dni splatnosti. Ak ste si napr. dohodli ako deň splatnosti 31.12.2014, premlčacia doba začala plynúť 01.01.2015 a premlčí sa 01.01.2018.

 

Trápi vás "Vymáhanie dlhu od dlžníka, ktorý vyhlási osobný bankrot" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Vymáhanie dlhu od dlžníka, ktorý vyhlási osobný bankrot (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň, chcem sa opýtať. Vyhlásila som osobný bankrot, ktorý mi bol schválený a už nadobudol aj právoplatnosť. Dnes ma po dlhej dobe a po niekoľkých rokoch kontaktovala spoločnosť Pohotovosť s tým, že mám voči nim pohľadávku, ktorú musím uhradiť. Čo s tým mám robiť ďalej? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Vymáhanie dlhu od dlžníka, ktorý vyhlási osobný bankrot

(odpoveď odoslaná: 10.12.2022)

Dobrý deň, ak ste vyhlásili bankrot, potom je veriteľ povinný prihlásiť si svoju pohľadávku do konkurzu. Mal sledovať obchodný vestník a kontaktovať správcu konkurznej podstaty, pretože ste vyhlásili osobný bankrot. Vy nemáte teraz už povinnosť pohľadávku veriteľovi uhradiť. Táto by mala byť uspokojená v konkurznom konaní. Ak veriteľ chce dosiahnuť aspoň nejaké uspokojenie svojej pohľadávky, túto si musí prihlásiť do konkurzu.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Vymáhanie dlhu od dlžníka, ktorý vyhlási osobný bankrot (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň,
mám otázku, že pokiaľ som absolvoval OB, konkurz aj na majetok a môj správca dostal všetky moje zmluvy, pôžičky a dlhy, resp dlžné sumy, ktoré si mohli prihlásiť ako iné banky, ktorým som splácal dohodnuté sumy až do odlzenia a ukončenia toho celého ako mi povedal advokát. No POHOTOVOSŤ, QUATRO myslím ešte kde boli menšie sumy ako iné úvery v bankách pokiaľ sa pamätám si na súde nič neprihlásilo počas vyhlásenia konkurzu a od vtedy ani žiadna pošta, vôbec nič až po 3 rokoch od toho už bude, neustále obťažovanie, telefonáty, sms, kontaktoval som ich raz, aby s tým prestali, že mali možnosť vtedy a vymazali si ma zregistra, tak vraveli, že to aj urobia, keď som mal OB, a po týždni opäť. Majú vôbec nárok na niečo žiadať alebo to vyriešim iba podaním tre. Oznámenia na súde ako ste spomínali ? A 2 otázka ak smiem ešte môže ma táto spoločnosť držať v úverovom registry ako neplatiča aj po 5rokoch, a ak áno ako dlho po osobnom bankrote sa dá vymazať taký register ak vôbec? Môj správca myslím spomínal max. 5 rokov, ja mám stále problém aj po splatení starých dlhov požiadať o čokoľvek. Je tam nejaké to maximálne obdobie, aby som ešte niekedy mohol požiadať a hypotéku na bývanie, napr. ak som riadne a stabilné pracujúci aj zabezpečený. Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

Odpoveď: Vymáhanie dlhu od dlžníka, ktorý vyhlási osobný bankrot

(odpoveď odoslaná: 11.05.2021)

Dobrý deň, pokiaľ ide o nebankové a splátkové spoločnosti, ktoré si svoje pohľadávky neprihlásili do  konkurzu, k tomuto uvádzame, že týmto spoločnostiam nič neuhradzujte, nepodpisujte žiadne uznanie dlhu, dohodu o splátkach alebo dohodu o zrážkach zo mzdy. Uvedeným spoločnostiam, ktoré svoje pohľadávky neprihlásili, nič neuhradzujte.Uvádzame ďalej, že v zmysle zákona o bankách prevádzkovateľom  Spoločného registra bankových informácií je spoločnosť Slovak Banking Credit Bureau, s.r.o., na ktorú je potrebné sa obrátiť so žiadosťou o výmaz v zmysle ust.  zákona o bankách.

Pokiaľ ide o zápis v registroch úverov, treba kontaktovať prísl. banku resp. nebank. spoločnosť, a zrušiť súhlas na spracovanie osobných údajov a súčasne požiadať o výmaz z registrov dlžníkov. Uvádzame, že správca vám podal správnu informáciu, keďže zápisy v úverovom registri sú evidované až dobu 5 rokov po úhrade dlhu.


Podotázka: Vymáhanie dlhu od dlžníka, ktorý vyhlási osobný bankrot (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň, Ak živnostník vyhlásil osobný bankrot a nevlastní žiaden majetok, je možné vymáhať neuhradený dlh prostredníctvom splátkového kalendára, alebo ho zákon úplne oslobodzuje od dlhov? Ďakujem.

Odpoveď: Vymáhanie dlhu od dlžníka, ktorý vyhlási osobný bankrot

(odpoveď odoslaná: 18.12.2020)

Dobrý deň,

 

dôležité je to, akú formu osobného bankrotu zvolil. Tzn. či je to formou konkurzu alebo cez splátkový kalendár. Ak je dlžník nemajetný, oplatí sa mu viac konkurz a v takom prípade sa zbaví dlhov bez nejaké určenia splátkového kalendára.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Vymáhanie dlhu od dlžníka, ktorý vyhlási osobný bankrot" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.