Máte
otázku?

Vyhodenie matky s neplnoletými deťmi z bytu


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Žilina

Otázka: Vyhodenie matky s neplnoletými deťmi z bytu

Dobrý deň. Moji rodičia sú rozvedení a ja spolu s bratom a mamou bývame u deda. Problém spočíva v tom, že dedo, ktorý je otec mojej mamy, sa s ňou už dávnejšie často hádal a teraz už ani nerozprávajú a robia si rôzne naprieky. Dôsledkom toho je, že dedo sa často vyhráža, že nás vyhodí z domu. Chcem sa teda spýtať, či je to možné. Moja mama síce ten byt nevlastní, keďže sa vzdala dedičstva po jej mame vo prospech deda, ale musí sa starať o dve neplnoleté deti vo veku 14 a 13 rokov. Za odpoveď ďakujem.

Odpoveď: Vyhodenie matky s neplnoletými deťmi z bytu

Dobrý deň,

Vášmu starému otcovi ako vlastníkovi bytu vyplývajú z vlastníckeho práva viaceré oprávnenie - najmä môže bytom voľne disponovať, užívať ho a držať. Váš starý otec je teda oprávnený sám ako vlastník užívať celý byt - v tomto smere sa jeho obývanie inými osobami v prípade, ak s tým vlastník bytu nesúhlasí, považuje za neoprávnený zásah do vlastníckeho práva. Proti tomuto zásahu sa môže v prípade, ak by chcel, aby sa Vaša matka spolu so svojimi deťmi odsťahovala a ona by tak neurobila, brániť na súde žalobou na vypratanie nehnuteľnosti.

Je potrebné ale uviesť, že ak je Vaša matka spolu s Vami v určitej výnimočnej situácii (ktorá ale nemôže spočívať len v tom, že sama byt nevlastní, ale museli by byť u nej výnimočné dôvody, pre ktoré si nie je ani objektívne schopná zabezpečiť iné bývanie - a to vrátane prenájmu iného bytu a pod.) mohol by súd žalobu na vypratanie nehnuteľnosti zamietnuť pre výkon (vlastníckeho) práva Vaším starým otcom v rozpore s dobrými mravmi (§ 126 v spojení s § 3 ods. 1 Občianskeho zákonníka).

Ak teda napr. Vaša matka pracuje, má stabilný príjem a bola by teda schopná zabezpečiť si iné bývanie - napr. prenájom, spravidla nie sú len za takýchto okolností naplnené dôvody na to, aby súd žalobu o vypratanie nehnuteľnosti, ktorou sa môže Váš starý otec domáhať Vášho vysťahovania v prípade ak tak dobrovoľne neurobíte na základe prejavu jeho vôle, zamietol.

Trápi vás "Vyhodenie matky s neplnoletými deťmi z bytu" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Vyhodenie matky s neplnoletými deťmi z bytu (Občianske právo)

Dobrý deň, Som v 38. týždni tehotenstva a spolu s manželom bývame v podnájme. Majiteľka bytu nás chce vyhodiť na ulicu len kvôli tomu, že sme deň meškali s platbou. Čo mám robiť?

Odpoveď: Vyhodenie matky s neplnoletými deťmi z bytu

(odpoveď odoslaná: 17.09.2022)

Dobrý deň,
deň omeškania s platbou takmer určite nie je v zmluve upravené ako dôvod na vypovedanie nájomnej zmluvy. Rovnako to nie je ani zákonným dôvodom. Osobne si myslím, že len využíva situáciu a snaží sa toto omeškanie využiť ako odôvodnenie výpovede. Ak by Vám takú výpoveď podala, bola by zrejme neplatná, čo viete zažalovať na súde. Nájomná zmluva potom neskončí skôr, než súd rozhodne o platnosti/neplatnosti výpovede.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Vyhodenie matky s neplnoletými deťmi z bytu (Občianske právo)

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, či môj manžel môže ma vyhodiť z bytu, ktorý nie je kompletný vo jeho vlastníctve, ale zdedil ho so súrodencami po rodičoch. Mám trvalý pobyt na inej adrese. Máme spolu deti a ak by ma vyhodil, deti určite idú so mnou. Chcem vedieť, či má právo ma vyhnať aj s deťmi. Ďakujem za odpoveď. S pozdravom, Lenka

Odpoveď: Vyhodenie matky s neplnoletými deťmi z bytu

(odpoveď odoslaná: 07.02.2022)

Dobrý deň, z otázky vyplýva, že Váš manžel je podielovým spoluvlastníkom bytu, ktorý nadobudol dedením. V byte bývajú aj Vaše deti.

Uvádzame, že aj keď nemáte na adrese prihlásený trvalý pobyt, toto nie je podstatné, keďže prihlásenie trvalý pobyt má len evidenčný charakter v zmysle ust.  § 3 ods. 3 zákona o hlásení pobytu občanov SR. Vám ako manželke vzniklo odvodené právo bývania v uvedenom byte, keďže v zmysle ust. §  18 zákona o rodine je povinnosťou manželov žiť spolu :

"Manželia sú si v manželstve rovní v právach a povinnostiach. Sú povinní žiť spolu, byť si verní, vzájomne rešpektovať svoju dôstojnosť, pomáhať si, starať sa spoločne o deti a vytvárať zdravé rodinné prostredie."
 
Manžel  Vás a ani Vaše deti z bytu vyhodiť nemôže.
V prípade problémov kontaktujte políciu.

Podotázka: Vyhodenie matky s neplnoletými deťmi z bytu (Občianske právo)

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, či ma môžu deložovať s dieťaťom z nájomného obecného bytu, keď mi už prišla od exekútora výzva na vypratanie. Môj syn je žiak základnej školy. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Vyhodenie matky s neplnoletými deťmi z bytu

(odpoveď odoslaná: 25.06.2021)

Dobrý deň,
ak je to už v štádiu exekučného konania tak áno. Zrejme súd, ktorý rozhodoval o vyprataní neprihliadol k tomu, že máte maloleté dieťa, resp. že vyprataním budú ohrozené jeho bytové potreby.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Vyhodenie matky s neplnoletými deťmi z bytu" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.