Máte
otázku?

Vodičský preukaz zadržaný v Nemecku


Online právna poradňa
Oblasť práva: Nezaradené, Nitra

Otázka: Vodičský preukaz zadržaný v Nemecku

Dobrý deň. Pracujem v Nemecku a za jazdu pod vplyvom alkoholu mi bol na jeden mesiac odobraný vodičský preukaz. Na Slovensku som už bol za to dvakrát potrestaný... Je možné, že mi nemeckí policajti vodičský preukaz nevrátia, ak sa o tom dozvedia? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Vodičský preukaz zadržaný v Nemecku

Dobrý deň, odpoveď na Vašu otázku sa nachádza v právnom poriadku Nemecka. Je potrebné uviesť, že krajina, v ktorej nebol Váš vodičský preukaz vydaný (t.j. vo Vašom prípade Slovenská republika) môže uložiť trest zákazu viesť motorové vozidlo iba na území svojej krajiny. Celoplošne pre celú EÚ Vám zákaz viesť motorové vozidlo môže uložiť iba krajina pôvodu vodičského preukazu. Rovnako je však upozorniť na to, že bez ohľadu na to, aký trest Vám bol uložený alebo na ako dlho odobratý vodičský preukaz, bez neho nemôžete nikde viesť motorové vozidlo. Podľa dostupných informácií je postup nemeckých úradov v takýchto veciach taký, že zadržaný (odobratý) vodičský preukaz zašlú späť príslušnému slovenskému úradu. Ohľadom bližších informácii Vám odporúčam kontaktovať advokáta (právnika) v Nemecku. 

Trápi vás "Vodičský preukaz zadržaný v Nemecku" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Vodičský preukaz zadržaný v Nemecku (Nezaradené)

Dobrý deň, rada by som sa opýtala na situáciu týkajúcu sa odobratia vodičského preukazu v Nemecku. Situácia sa týka môjho priateľa. Cestovali sme po nemeckých diaľniciach a kvôli prekročeniu rýchlosti sme dostali pokutu. Bola to vtedy pre nás pomerne ťažká situácia, pretože sme mali veľmi obmedzené finančné prostriedky v dôsledku pandémie koronavírusu a náročnej pracovnej situácie. Skúsili sme situáciu vyriešiť tým, že sme poslali list nemeckej polícii s dotazom, či by sme mohli nájsť nejaké riešenie. O niekoľko týždňov neskôr priateľ dostal list, v ktorom ho žiadajú o odovzdanie vodičského preukazu na jeden mesiac. Hoci to nie je dlhá doba, môj priateľ potrebuje pri práci vodičský preukaz, a preto rada by som zistila, či existuje iná možnosť riešenia tejto situácie okrem odobratia preukazu. Veľmi pekne ďakujem.

Odpoveď: Vodičský preukaz zadržaný v Nemecku

(odpoveď odoslaná: 28.05.2022)

Dobrý deň,
žiaľ toto je otázka na nemecké právo. Pretože ak sa jedná o takýto priestupok a sankciu, riadi sa výlučne nemeckým právom. Odporúčam Vám kontaktovať konzulárny úrad v Nemecku, prípadne advokáta v Nemecku. Treba najmä zistiť to, že keď neodovzdá vodičský preukaz, či nemôže spáchať svojim konaním trestný čin, marenie úradného rozhodnutia. Na to si treba dať pozor.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Vodičský preukaz zadržaný v Nemecku (Nezaradené)

Dobrý deň. Pred mesiacom som na križovatke dostal šmyk a poškodil som dopravné značenie so smerovým ukazovateľom. Policajti mi namerali v krvi 1, 14 promile alkoholu a odobrali mi vodičský preukaz. Mohli by ste mi poradiť, čo môžem v takomto prípade očakávať? Ďakujem.

Odpoveď: Vodičský preukaz zadržaný v Nemecku

(odpoveď odoslaná: 19.08.2019)

Dobrý deň,

svoju otázku ste vložili do podkategórie ,,vodičský preukaz zadržaný v Nemecku", a preto vám týmto oznamujem, že ak vám bol vodičský preukaz odobratý na území iného štátu ako v SR, tak príslušné orgány tohto štátu ho zašlú následne slovenským orgánom. Sankciu za priestupok v inom štáte ako v SR ukladá orgán tohto štátu. 

Na základe našej právnej úpravy vám môže byť, pokiaľ ide o alkohol za volantom uložený trest, pretože obyčajne tento trestný čin neskončí v prípravnom konaní, ale v súdnom. Pokiaľ to je prvýkrát čo došlo k alkoholu za volantom, môže vám byť uložený peňažný trest (pokuta) alebo podmienečný trest so skúšobnou dobou. Súd zároveň môže uložiť ako trest za alkohol za volantom aj trest zákazu činnosti

Podľa ust. zákona o cestnej premávke § 91 musíte po uplynutí doby trestu následne podať  žiadosť o vrátenie vodičského preukazu a preukázať splnenie podmienok (napr. odborné preskúšanie, preskúmanie zdravotnej spôsobilosti, psychickej spôsobilosti, prípadne skúška z predpisov o cestnej premávke) na jeho vydanie, vrátane vyplnenia príslušných tlačív, ktoré  sú na tento účel zavedené.


Podotázka: Vodičský preukaz zadržaný v Nemecku (Nezaradené)

Dobrý deň, v Českej republike mi zadržali vodičský preukaz, pretože som ťahal príves, na ktorý bolo potrebné mať vodičský preukaz skupiny E, ktorý som nemal. Chcem sa opýtať, za ako dlho mi zašlú vodičský preukaz na Slovensko?

Odpoveď: Vodičský preukaz zadržaný v Nemecku

(odpoveď odoslaná: 06.08.2019)

Dobrý deň,

ak zadržaný vodičský preukaz vydal cudzí štát, nemecké orgány ho zašlú štátu jeho vydania, avšak nie je presne určená lehota. Náš právny poriadok, a teda zákon o cestnej premávke rovnako tak neurčuje dĺžku lehoty na zaslanie vodičského oprávnenia do krajiny vydania. 

Porušili ste právne predpisy Českej republiky a túto úpravu bohužiaľ nepoznáme, a preto vám vieme na vašu otázku odpovedať na základe slovenskej právnej úpravy. Avšak ťahanie vozíka bez oprávnenia je porušením pravidiel cestnej premávky i u nás. Vodičský preukaz zašlú spolu s rozhodnutím českých orgánov  našim orgánom a nie priamo vám, kde bude stanovená doba zadržania prípadne iba zákaz na ich území alebo pokuta, ktorú budete musieť uhradiť.

Vzhľadom na to, že vodičským preukazom nateraz nedisponujete, nemôžete v súčasnosti viesť vozidlo na území SR. Informácie o vydaní alebo obdržaní vodičského preukazu vám poskytnú naše slovenské orgány, ktoré vám zašlú oznámenie o tom, že im bol vodičský preukaz doručený a aký je ďalší postup, či aké podmienky musíte splniť na jeho vydanie.


Trápi vás "Vodičský preukaz zadržaný v Nemecku" a chcete pomôcť?

Podotázka: Vodičský preukaz zadržaný v Nemecku (Nezaradené)

Dobrý deň, chcel by som sa spýtať, čo môžem očakávať od polície a prípadne súdu, keďže som zišiel s autom z cesty na pole a auto bolo nepojazdné. Samozrejme prišla sanitka a policajti, u ktorých mi bol zistený alkohol nad 1,8 promile v krvi. Bol som na polícii asi dva krát a vypísal som nejaký formulár, ktorý bol preložený do slovenčiny. Opísal som, čo a ako sa stalo, no nevyrozumel som, či budem musieť ísť aj pred súd alebo nie a kto to rozhodne. Boli by ste mi schopní poradiť? Ďakujem. Povedali mi, že mi vraj vrátia vodičský preukaz s nejakou nálepkou, kde bude zákaz viesť vozidlo v Nemecku po dobu 6-12 mesiacov. Na súde som doteraz nebol, riešil to len jeden komisár. Viete mi poradiť, čo bude ďalej a aký bude postup? Bude ma čakať súd? Príde mi všetko dokumentáciu poštou domov? A je možné, že dostanem aj zákaz vstupu do Nemecka?

Odpoveď: Vodičský preukaz zadržaný v Nemecku

(odpoveď odoslaná: 16.06.2018)

Dobrý deň,

vzhľadom na to, že ide o dopravný priestupok, ktorý sa stal mimo SR, na území Nemecka, na jeho posúdenie je potrebné uplatniť nemecké predpisy. Keďže sa naša advokátska kancelária nevenuje nemeckému právu, dovoľujem si Vás odporučiť na advokáta priamo v Nemecku, ktorého požiadate o radu a pomoc.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Vodičský preukaz zadržaný v Nemecku" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.