Máte
otázku?

Užívanie automobilu v BSM


Online právna poradňa
Oblasť práva: Spoluvlastníctvo, Košice

Otázka: Užívanie automobilu v BSM

Prosím Vás o radu. Momentálne sa s manželom pripravujeme na rozvod. Žijeme oddelene a deti mám na starosti ja. Majetok sme si už rozdelili, no problém nastal v súvislosti s autom a jeho užívaním. Auto je napísané na mňa, aj keď na jeho kúpu prispel aj manžel nejakou čiastkou. Moja otázka je nasledovná: Som povinná mu požičiavať auto striedavo týždeň on a týždeň ja až do rozvodu? Ďakujem krásne za odpoveď. Prajem vám pekný deň.

Odpoveď: Užívanie automobilu v BSM

Dobrý deň, ďakujeme za Vašu otázku ku ktorej si dovoľujeme zaujať nasledovný právny názor.

Podľa ustanovenia § 143 Občianskeho zákonníka V bezpodielovom spoluvlastníctve manželov je všetko, čo môže byť predmetom vlastníctva a čo nadobudol niektorý z manželov za trvania manželstva, s výnimkou vecí získaných dedičstvom alebo darom, ako aj vecí, ktoré podľa svojej povahy slúžia osobnej potrebe alebo výkonu povolania len jedného z manželov, a vecí vydaných v rámci predpisov o reštitúcii majetku jednému z manželov, ktorý mal vydanú vec vo vlastníctve pred uzavretím manželstva alebo ktorému bola vec vydaná ako právnemu nástupcovi pôvodného vlastníka.

Ak bol automobil nadobudnutý počas trvania manželstva za prostriedky aspoň s časti patriace do BSM, potom aj automobil patrí do Vášho spoločného majetku. To, na koho je auto evidované v tomto prípade nehrá rolu.

K užívaniu automobilu sa vyjadrovali aj súdy. Podľa judikátu R42/1964 "Počas trvania manželstva spoločné veci v bezpodielovom spoluvlastníctve užívajú obidvaja manželia (§ 144 OZ). Ak je predmetom tohto spoluvlastníctva osobné vozidlo, jeden z manželov sa nemôže domáhať od druhého manžela, aby mu vydal doklady k vozidlu, a tak vylúčiť druhého manžela z možnosti spoločného užívania vozidla."

Vlastníkom majetku patriaceho do BSM sú obaja manželia. Manželia sú ako keby výlučnými vlastníkmi celého majetku, avšak pri dispozícii s ním sa musia dohodnúť. Nemajú teda určené podiely. 

V prípade, ak vznikne nezhoda pri užívaní majetku, môžu sa manželia obrátiť na súd, aby rozhodol o jeho užívaní. Skutočnosť, že doklady sú vystavené na Vás ešte neznamená, že ho môžete užívať sama.

Ak by som to mal zhrnúť, podľa môjho právneho názoru ak auto patrí do BSM mali by ste manželovi umožniť ho užívať. To, v akom intervale, záleží na Vašej dohode. Je lepšie a najmä lacnejšie dohodnúť sa mimosúdne.

Trápi vás "Užívanie automobilu v BSM" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Užívanie automobilu v BSM" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.