Máte
otázku?

Bránenie v užívaní auta v BSM


Online právna poradňa
Oblasť práva: Spoluvlastníctvo, Bratislava

Otázka: Bránenie v užívaní auta v BSM

Mám štyri deti vo veku 20, 18, 13 a 9 rokov. Môj manžel nás opustil a vzal si auto, ktoré sme si zakúpili počas manželstva. Auto je zapísané na manžela, keďže ho nie je možné zapísať na oboch manželov. Toto auto som využívala na prepravu na krúžky, veľké nákupy a návštevy môjho otca, ktorý býva 70 km od nášho bydliska. Má právo si ho vziať, aj keď je v bezpodielovom vlastníctve? Ďalšia otázka sa týka toho, ako riešiť situáciu, keď muž nemá absolútne záujem o svoje deti. Neposkytol adresu svojho aktuálneho bydliska a neberie telefónne hovory. Ďakujem za vaše rady.

Odpoveď: Bránenie v užívaní auta v BSM

Dobrý deň,

zmysel bezpodielového spoluvlastníctva manželov spočíva v tom, že obaja manželia sú ako keby výlučnými vlastníkmi (obrazne povedané) celej veci patriacej do BSM. Keďže aj Vy ste vlastníkom daného auta, tým že ho manžel vezme, vylúči Vás z možnosti jeho užívania.

Súdna prax zastáva názor, že manžel nemôže vylúčiť druhého manžela z užívania určitej veci patriacej do BSM, resp. brániť mu v užívaní veci, pretože obaja môžu vec užívať spoločne. Pokiaľ dôjde k nezhode o výkone práv a povinností súvisiacich s vecou v BSM, má každý z manželov právo podať na súd návrh, aby upravil tento výkon. Nemôžete však žiadať, aby Vám vydal vec, pretože aj on je vlastníkom veci. Môžete navrhnúť, aby súd určil, že sa pri užívaní budete napr. striedať

Trápi vás "Bránenie v užívaní auta v BSM" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Bránenie v užívaní auta v BSM" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.