Máte
otázku?

Trestne oznámenie alebo priestupok


Online právna poradňa
Oblasť práva: Iné oblasti práva, Bratislava

Otázka: Trestne oznámenie alebo priestupok

Dobrý večer, chcela by som sa spýtať, aké dôsledky mi hrozia z situácie, keď som fyzicky napadla (2 facky) a slovne urazila partnerovu milenku. K incidentu došlo v kaviarni plnej ľudí, takže svedkov je viac než dosť. Som v období niekoľkých týždňov po pôrode a táto žena ma celé obdobie tehotenstva a 600 dní po pôrode podvádzala s partnerom. Počas tehotenstva som ju kontaktovala, veci sme si vyrozprávali a ubezpečila ma, že medzi nimi je koniec a že neudržiavajú žiadny kontakt. Partner tvrdil to isté, no obaja klamali. Keď som to zistila, slovne som sa jej vyhrážala (rozrušené hormóny po pôrode ma premohli). Pár týždňov na to som ju stretla a tento incident sa stal. Jednoducho som stratila nad sebou kontrolu. Teraz by som chcela vedieť, aké následky mi môžu hroziť, pokiaľ by podala trestné oznámenie? K incidentu došlo pred pár dňami a zatiaľ ma nekontaktovala a ani ja som jej nepísala. Ďakujem za Vašu odpoveď.

Odpoveď: Trestne oznámenie alebo priestupok

Dobrý deň,

dotyčná pani by mohla podať oznámenie o spáchaní priestupku na príslušnú obec - priestupky proti občianskemu spolunažívaniu podľa  § 49  zákona o priestupkoch (citujeme) : 

"Priestupky proti občianskemu spolunažívaniu

(1) Priestupku sa dopustí ten, kto

a) inému ublíži na cti tým, že ho urazí alebo vydá na posmech,

b) inému z nedbanlivosti ublíži na zdraví,

c) úmyselne uvedie nesprávny alebo neúplný údaj pred štátnym orgánom, pred orgánom obce alebo pred organizáciou za účelom získania neoprávnenej výhody,

d) úmyselne naruší občianske spolunažívanie vyhrážaním ujmou na zdraví, drobným ublížením na zdraví, nepravdivým obvinením z priestupku, schválnosťami alebo iným hrubým správaním,

e) sa dopustí konania podľa písmena a) alebo písmena d) na blízkej osobe alebo osobe, ktorá mu bola zverená do starostlivosti alebo výchovy,

f) od iného násilím sám alebo za pomoci ďalších osôb vymáha majetkové práva alebo práva z nich vyplývajúce, o ktorých sa domnieva, že mu patria bez vykonateľného rozhodnutia príslušného orgánu,

g) napomáha osobnou účasťou násilnému vymáhaniu majetkových práv alebo práv z nich vyplývajúcich, hoci na ich vymáhanie niet vykonateľného rozhodnutia príslušného orgánu.

(2) Za priestupok podľa odseku 1 písm. a) možno uložiť pokutu do 33 eur, za priestupok podľa odseku 1 písm. b) až d) a písm. g) pokutu do 99 eur, za priestupok podľa odseku 1 písm. e) pokutu do 200 eur a za priestupok podľa odseku 1 písm. f) pokutu do 331 eur."

Otázkou je či kaviareň má nejaký kamerový systém, kde by bol zaznamenaný predmetný incident.

Sprístupnenie kamer. záznamu by bolo možné len správnemu orgánu na účely priestupku. Po 15 dňoch musí byť záznam vymazaný.

Zrejme sa v otázke chcete opýtať aj na to, čo robiť teraz.

Odporúčame  konať len v prípade, že bude podané oznámenie na obec o spáchaní priestupku.

Podľa zákona o priestupkoch sankcia - fin. pokuta byť uložená nemusí alebo sa od jej uloženia upustí, ak k náprave páchateľa priestupku postačí samotné prejednanie priestupku.

 

 

 

 

Trápi vás "Trestne oznámenie alebo priestupok" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Trestne oznámenie alebo priestupok (Iné oblasti práva)

Dobrý deň. Bol som obvinený z drobného priestupku - krádeže. Som plnoletý, 18 rokov. Bola mi uložená pokuta 30 €. Chcel by som sa opýtať, či sa škola o tomto priestupku dozvie. Ďakujem.

Odpoveď: Trestne oznámenie alebo priestupok

(odpoveď odoslaná: 22.03.2016)

Dobrý deň. Nie je vylúčené, že sa škola o Vašom priestupku dozvie, avšak nevidím dôvod, prečo by mal napríklad orgán prejednávajúci priestupok o tejto skutočnosti školu informovať.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Trestne oznámenie alebo priestupok" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.