POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Je možné pôžičku prepísať na iného?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Trnava

Otázka: Je možné pôžičku prepísať na iného?

Dobrý deň, môj priateľ poskytol pôžičku kamarátovi v núdzi. Je možné túto pôžičku teraz prepísať na jeho meno? Ďakujem.

Odpoveď: Je možné pôžičku prepísať na iného?

Dobrý deň. Vaša otázka smeruje k inštitútu prevzatia dlhu, ktorý je upravený v § 531 § 532 Občianskeho zákonníka. V zmysle zákonnej úpravy platí, že kto sa dohodne s dlžníkom, že preberá jeho dlh, nastúpi ako dlžník na jeho miesto. Podmienkou je však súhlas veriteľa, ktorý možno dať buď pôvodnému dlžníkovi, alebo tomu, kto dlh prevzal. Zmluva o prevzatí dlhu si pre svoju platnosť vyžaduje písomnú formu.

Trápi vás "Je možné pôžičku prepísať na iného?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Je možné pôžičku prepísať na iného? (Občianske právo)

Dobrý deň, požičala som svojmu priateľovi peniaze a chcem sa opýtať, akou právnou cestou môžem tento dlh prepísať na neho?

Odpoveď: Je možné pôžičku prepísať na iného?

(odpoveď odoslaná: 22.05.2023)

Dobrý deň,
zmenu v osobe dlžníka je možné dosiahnuť inštitútom tzv. prevzatia dlhu upraveného v ust. § 531 Občianskeho zákonníka:

(1) Kto sa dohodne s dlžníkom, že preberá jeho dlh, nastúpi ako dlžník na jeho miesto, ak na to dá veriteľ súhlas. Súhlas veriteľa možno dať buď pôvodnému dlžníkovi, alebo tomu, kto dlh prevzal.    (2) Kto bez dohody s dlžníkom prevezme dlh zmluvou s veriteľom, stane sa dlžníkom popri pôvodnom dlžníkovi.    (3) Zmluva o prevzatí dlhu vyžaduje, aby sa uzavrela písomnou formou.   (4) Námietky, ktoré má voči veriteľovi pôvodný dlžník, môže uplatniť aj osoba, ktorá dlh prevzala.   Nato však, aby bol novým dlžníkom iba Váš priateľ bude potrebné, aby sa s Vami písomne dohodol, a aby s touto dohodou vyslovil súhlas veriteľ. Ak by sa Váš priateľ dohodol výlučne s veriteľom, tak potom by ste boli dlžníkmi obaja. Banka s tým nemusí súhlasiť a neprepíše to na neho. Ideálne by bolo, aby Vás z úveru vyčiarkli ako dlžníčku. Ak s tým banka nebude súhlasiť, tak si s priateľom aspoň spíšte dohodu o tom, že tie peniaze dostal on a že ich má vrátiť, pretože v budúcnosti s tým môžu vzniknúť problémy, keď prestane platiť.
4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Je možné pôžičku prepísať na iného? (Občianske právo)

Dobrý deň, vzala som si pôžičku na svoje meno pre človeka, ktorý ju mal platiť. Už sa však stalo približne 7-krát, že splátku oneskorenú zaplatil. Existuje možnosť, že sa pôžička prepíše na danú osobu a ja by som s tým už nemala nič spoločné? Ďalej sa chcem informovať o tom, že ak by som si chcela v budúcnosti vziať pôžičku, predstavuje problém, že niektoré splátky boli oneskorené? Čítala som, že v takomto prípade sa môžem ocitnúť na zozname neplatičov a ďalšia pôžička nemusí prejsť. Ďakujem za odpoveď. Sára

Odpoveď: Je možné pôžičku prepísať na iného?

(odpoveď odoslaná: 21.07.2021)

Dobrý deň,
vo Vami uvedenom prípade platí ust. § 531 Obč. zákonníka :

"(1) Kto sa dohodne s dlžníkom, že preberá jeho dlh, nastúpi ako dlžník na jeho miesto, ak na to dá veriteľ súhlas. Súhlas veriteľa možno dať buď pôvodnému dlžníkovi, alebo tomu, kto dlh prevzal.

(2) Kto bez dohody s dlžníkom prevezme dlh zmluvou s veriteľom, stane sa dlžníkom popri pôvodnom dlžníkovi.
(3) Zmluva o prevzatí dlhu vyžaduje, aby sa uzavrela písomnou formou.
(4) Námietky, ktoré má voči veriteľovi pôvodný dlžník, môže uplatniť aj osoba, ktorá dlh prevzala."

Z vyššie uvedeného zák. ustanovenia vyplýva, že na to, aby dlh prevzala iná osoba, najlepšie tá, v prospech ktorej ste zobrali pôžičku, je potrebná písomná zmluva o prevzatí dlhu  a súhlas veriteľa, teda banky prípadne nebankovej spoločnosti. Predmetom zmluvy by mali byť vyporiadané všetky prípadné nedoplatky, prípadné úroky z omeškania a budúce splátky pôžičky so samozrejmým písomným súhlasom veriteľa.

Banku resp. nebankovú spoločnosť na základe uvedeného požiadate o výmaz zo  Spoločného registra bankových informácií , ktorý predstavuje oficiálny register dlžníkov.

 

 


Podotázka: Je možné pôžičku prepísať na iného? (Občianske právo)

Dobrý deň, zobrala som úver na svoje meno s cieľom pomôcť svojmu priateľovi. Neskôr sme sa rozišli a dohodli sa, že ho bude splácať on. Je možné tento úver prepísať na jeho meno? A aké dokumenty je treba predložiť banke, aby sa úver prepísal na neho?

Odpoveď: Je možné pôžičku prepísať na iného?

(odpoveď odoslaná: 22.02.2021)

Dobrý deň,
v tomto prípade by išlo o prevzatie dlhu. Podľa § 531 Občianskeho zákonníka 

Kto sa dohodne s dlžníkom, že preberá jeho dlh, nastúpi ako dlžník na jeho miesto, ak na to dá veriteľ súhlas. Súhlas veriteľa možno dať buď pôvodnému dlžníkovi, alebo tomu, kto dlh prevzal. Kto bez dohody s dlžníkom prevezme dlh zmluvou s veriteľom, stane sa dlžníkom popri pôvodnom dlžníkovi. Zmluva o prevzatí dlhu vyžaduje, aby sa uzavrela písomnou formou.

Priateľ by tak musel byť ochotný prevziať aj Vašu časť a musela by s tým súhlasiť banka. Ak to chce urobiť, potom sa informujte v banke, že to chcete zrealizovať. Banka bude musieť posúdiť jeho bonitu, či bude schopný splácať úver.

Ak by to v banke nevyšlo, potom medzi sebou uzavrite dohodu, podľa ktorej zaplatí namiesto Vás všetky splátky.


Trápi vás "Je možné pôžičku prepísať na iného?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Je možné pôžičku prepísať na iného? (Občianske právo)

Dobrý deň, mám otázku. Jeden známy ma oklamal s prosbou o pomoc. Bez môjho vedomia na mňa zobral úver s dohodou, že ho bude splácať. Už tri roky ho však nespláca. Môžete mi poradiť, či proti tomu môžem bojovať? Ak áno, ako? A existuje možnosť úver prepísať na neho so súhlasom oboch strán? Ďakujem.

Odpoveď: Je možné pôžičku prepísať na iného?

(odpoveď odoslaná: 20.05.2020)

Dobrý deň,

 

rozhodujúce je to, ako ste mali upravené vzťahy medzi sebou navzájom (Vy a Váš známi). Ak máte zmluvu, na jej podklade by sa dala vec pravdepodobne riešiť.

 

Ak zmluvu nemáte, tak viete sa minimálne domáhať toho, čo ste mu poskytli bez akéhokoľvek právneho dôvodu titulom bezdôvodného obohatenia. Tu ale treba dávať pozor na premlčanie, pretože pri bezdôvodnom obohatení je všeobecná subjektívna premlčacia lehota 2 roky.

 

Pokiaľ ide o prevod úveru na danú osobu, primárne by s tým musela súhlasiť aj banka, ktorá je veriteľom.


Podotázka: Je možné pôžičku prepísať na iného? (Občianske právo)

Dobrý deň, môj brat si na moje meno vzal úver, kde on figuruje ako ručiteľ. Chcel by som sa opýtať, či je možné prepísať dlh na neho.

Odpoveď: Je možné pôžičku prepísať na iného?

(odpoveď odoslaná: 13.09.2019)

Dobrý deň,

podľa § 531 ods. 1 Občianskeho zákonníka Kto sa dohodne s dlžníkom, že preberá jeho dlh, nastúpi ako dlžník na jeho miesto, ak na to dá veriteľ súhlas. Súhlas veriteľa možno dať buď pôvodnému dlžníkovi, alebo tomu, kto dlh prevzal.

Možné to teda je, ale musíte mať súhlas veriteľa (banky), že brat môže prevziať dlh namiesto Vás a nastúpiť na Vaše miesto dlžníka.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Je možné pôžičku prepísať na iného? (Občianske právo)

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať: Ak niekto vzal pôžičku na moje meno z nebankovej spoločnosti, je možné následne vymáhať splatenie od tejto osoby, keď ju uhradím ja? Ďakujem pekne.

Odpoveď: Je možné pôžičku prepísať na iného?

(odpoveď odoslaná: 16.08.2019)

Dobrý deň,

pokiaľ ste zmluvu nepodpísali a ani ste neprevzali peniaze od nebankovej spoločnosti nie je právny dôvod, aby ste peniaze uhradzovali.

Ak niekto zneužil Vaše osobné údaje, keďže aj s týmto sa stretávame, je treba podať trestné oznámenie.

Ak je situácia tá, že Vy ste podpísali zmluvu o pôžičke a aj ste peniaze prevzali, ale boli následne dané inej osobe, je treba od dotyčnej osoby žiadať uznanie dlhu čo do dôvodu a výšky podľa našej stránky https://uznanie-dlhu.sk/, ak ste dlh alebo jeho časť uhradili.

V otázke neuvádzate žiadne informácie o tom, kedy dlh vznikol, aká je požičaná suma, kedy bola uhradená posledná splátka, ktoré informácie sú podstatné pre zodpovedanie otázky, vzhľadom na tom, že pohľadávka môže byť premlčaná. Všeobecná premlčacia doba je tri roky.

Praktiky nebankových spoločností sú Vám známe (nezákonné úroky a poplatky, vymáhanie premlčaných pohľadávok,  súhlas s vykonávaním zrážok zo mzdy bez súdneho rozhodnutia len na základe zaslania dohody o zrážkach priamo zamestnávateľovi a pod.). Ak Vás kontaktovala nebanková spoločnosť s tým aby ste podpísali uznanie dlhu alebo dohodu o splátkach a podobne, nič im nepodpisujte, keďže by ste mohli uznať premlčaný dlh.

Bez kontroly Vašich dokumentov neodporúčame uhradzovať dlh pre nebankovú spoločnosť.

 

 


Trápi vás "Je možné pôžičku prepísať na iného?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Je možné pôžičku prepísať na iného? (Občianske právo)

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať. Pred troma rokmi sme s bývalým partnerom požiadali o spotrebný úver z banky na sumu 12 000 eur. V tom čase som bola na materskej dovolenke a figurujem ako dlžník, pričom môj bývalý partner je ručiteľ. Po získaní úveru sme sa následne rozišli. Úver splácam sama, a to napriek tomu, že sľúbil, že bude splácať polovicu. Chcem sa opýtať, či v prípade, že sa blížim k polovici splatenia úveru a výlučne ho hradím ja, je možné podať návrh na súd, aby druhú polovicu splatil ako rovnaký dlžník bývalý partner? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Je možné pôžičku prepísať na iného?

(odpoveď odoslaná: 18.09.2018)

Dobrý deň. Vychádzajúc z Vami opísanej situácie, kedy Vy ste dlžníkom na úvere a Váš bývalý partner je ručiteľom, je potrebné uviesť, že postup, aký spomínate v zadanej otázke, nepovažujem za možný.

Je potrebné uvedomiť si, že Váš partner nie je spoludlžníkom, ale ručiteľom. On ako ručiteľ zabezpečuje splatenie úveru z pohľadu banky, nakoľko ak by ste prestali platiť úver Vy (dlžník), banka by sa mohla domáhať splatenia úveru aj od ručiteľa.

Ručiteľ však nie je v postavení spoludlžníka a dlžník nie je voči ručiteľovi oprávnený domáhať sa toho, aby za neho ručiteľ splatil polovicu dlhu. Dokonca aj ak by ste prestali platiť úver Vy (dlžník) a zvyšok by splatil ručiteľ, tento ručiteľ by mal následne od Vás nárok vymáhať to, čo za Vás (za dlžníka) musel titulom ručenia uhradiť veriteľovi.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Je možné pôžičku prepísať na iného?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.