Máte
otázku?

Rozvod s Egypťanom-postup


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Trenčín

Otázka: Rozvod s Egypťanom-postup

Prajem pekný deň. Rada by som Vás požiadala o radu týkajúcu sa rozvodu s Egypťanom. Mám manžela - Egypťana a máme spolu 2-mesačnú dcérku. Jeho správanie sa zmenilo po jej narodení a odišiel do Egypta. Je povinný mi posielať peniaze na dieťa, a ak áno, v akej výške? Ďalšia vec je, že sme uzavreli manželstvo v Egypte na polícii. Ako mám postupovať pri rozvode, aby som nemusela vycestovať do Egypta? Ďakujem veľmi pekne.

Odpoveď: Rozvod s Egypťanom-postup

Dobrý deň. Pokiaľ ide o rozvod s Egypťanom a Vaše otázky ohľadom rozvodu manželstva, tak v zmysle platnej právnej úpravy má právomoc rozhodovať v konaní o rozvod manželstva slovenský súd, ak aspoň jeden z manželov je slovenským občanom. Takže, ak ste Slovenka, náš súd o rozvode rozhodne. Pokiaľ ide o otázku týkajúcu sa výživného, otec dieťaťa je povinný prispievať na výživu svojho dieťaťa podľa svojich objektívnych schopností, možností a majetkových pomerov a tiež podľa odôvodnených potrieb dieťaťa tak, aby bola zabezpečená rovnaká životná úroveň dieťaťa s jeho rodičmi. Konkrétnu výšku výživného preto nemožno odhadnúť. Zákon však určuje aj minimálne výživné (vo výške 27,13 €), ktoré je povinný prispievať každý, bez ohľadu na vyššie uvedené kritériá. Súd ho však vyzve, aby preukázal svoje príjmové pomery. Na súde je však potrebné žiadať, súd, aby preveril jeho situáciu. Pokiaľ však ide o mimoeurópske krajiny, často sa stretávame s neochotou úradov v zahraničí sa žiadosťami súdov zaoberať. 

Určite by bolo vhodné, ak by ste mali nejaké dôkazy o jeho príjmoch alebo majetku.

Pokiaľ ide o postup pri rozvode, potrebujete doklad o sobáši, ktorý zápíšete do osobitnej matriky v SR. Tento doklad poslúži k rozvodu.

Trápi vás "Rozvod s Egypťanom-postup" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Rozvod s Egypťanom-postup (Rodinné právo)

Dobrý deň, chcela by som sa od vás poradiť. Mám manžela Egypťana - sobáš sme mali len na Slovensku - a spolu máme 2-ročnú dcéru. Už vyše roka nežijeme v spoločnej domácnosti - on žije tam a my tu. Vôbec sa o malú nezaujíma a nezastaráva sa o ňu finančne, napriek tomu, že má výborný príjem, keďže je podnikateľ. Moja otázka znie: chcela by som sa rozviesť, tak ako mám postupovať? A existuje možnosť nejako zrušiť jeho otcovstvo, keď sa o dcéru nestará a nezaujíma sa o ňu, aby som jej mohla zmeniť meno? Ďakujem vám za vašu odpoveď a prajem pekný deň.

Odpoveď: Rozvod s Egypťanom-postup

(odpoveď odoslaná: 14.10.2015)

Dobrý deň, vo Vašom prípade bude možné sa rozviesť v SR. V rozvode môžete žiadať určiť aj výživné. O rozvode si môžete prečítať tu: rozvod a výživné. Nájdete tam aj vzor návrhu a tiež aj všetky potrebné informácie k rozvodu. 

Zbaviť ho otcovstva nebude možné kvôli tomu, že sa o malú nestará a nezaujíma. Zmeniť meno môžete aj keď bude dcéra stále jeho, avšak ide to len cez súd (ak s tým nebude súhlasiť) a budete musieť preukázať relevantný dôvod na túto zmenu.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Rozvod s Egypťanom-postup" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.