Máte
otázku?

Rozvod a zabezpečenie manželky


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rozvod, Košice

Otázka: Rozvod a zabezpečenie manželky

Dobrý deň, chcel by som Vás poprosiť o radu. Manželka podala žiadosť o rozvod. Z nášho manželstva máme jedno maloleté dieťa. Ja s rozvodom nesúhlasím, pretože ich mám stále rád a hlavne sa obávam o našu dcéru, na ktorú manželka často kričí, nadáva jej a občas ju aj uderie. Pracujem v zahraničí, takže v prípade rozvodu by som mohol svoju dcéru vídať iba minimálne. Rád by som sa informoval, ako v tejto situácii postupovať. Chcem sa Vás takisto opýtať, či budem v prípade rozvodu, ak manželka nepracuje a nemá žiadny príjem, musieť ju finančne zabezpečovať. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Rozvod a zabezpečenie manželky

Dobrý deň, pokiaľ nesúhlasíte s rozvodom, je potrebné nesúhlas na súde prejaviť. Je vysoko pravdepodobné, že rozvodu nezabránite, môžete ho ale oddoaliť. Súd Vás napriek nesúhlasu rozvedie. Súd pri rozvode skúma najmä dôvody rozvratu manželstva. pokiaľ je vaše manželstvo tak rozvrátené, že nie je možná jeho obnova, súd Vaše manželstvo rozvedie. Pokiaľ ide o finančné zabezpečenie manželky, tak v rozvode sa rieši iba otázka výživného na dieťa. Pokiaľ by si chcela manželka požadovať výživné aj na seba musela by podať osobitný návrh na úpravu výživného.  Manželka môže požadovať buď výživné počas manželstva alebo môže požadovať príspevok na  výživu rozvedeného manžela po rozvode.

Keď máte strach o dcéru, tak svoje obavy tiež predneste na súde. je potrebne o tom predložiť dôkaz.

 

Trápi vás "Rozvod a zabezpečenie manželky" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Rozvod a zabezpečenie manželky (Rozvod)

Dobrý deň, keď sa rozvediem s manželkou a ona nepracuje, musím jej platiť alimenty, aj keď nemáme deti? Majetok je už vyrovnaný. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Rozvod a zabezpečenie manželky

(odpoveď odoslaná: 17.03.2024)

Dobrý deň, vo vami uvedenom prípade platí ust. § 72 Zákona o rodine :

"(1) Rozvedený manžel, ktorý nie je schopný sám sa živiť, môže žiadať od bývalého manžela, aby mu prispieval na primeranú výživu podľa svojich schopností, možností a majetkových pomerov.

(2) Ak sa bývalí manželia nedohodnú, určí rozsah príspevku na výživu na návrh niektorého z nich súd. Prihliadne pritom aj na príčiny, ktoré viedli k rozvratu vzťahov medzi manželmi.
(3) Príspevok na výživu rozvedeného manžela možno priznať najdlhšie na dobu piatich rokov odo dňa právoplatnosti rozhodnutia o rozvode. Súd môže výnimočne túto dobu predĺžiť, ak rozvedený manžel, ktorému súd príspevok priznal, nie je z objektívnych dôvodov schopný sám sa živiť ani po uplynutí tejto doby, najmä ak ide o toho manžela, ktorému bolo v konaní o rozvod manželstva zverené do osobnej starostlivosti dieťa s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom, alebo o manžela, ktorý má sám dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav vyžadujúci sústavnú opateru."

 

Podstatné pre zodpovedanie otázky je, z akého dôvodu manželka nepracuje /napr. nechce/, alebo ste sa na tom dohodli, prípadne jej to jej zdravitný stav vôbec nedovoľuje.  Základným predpokladom na priznanie tohto príspevku je nedostatočná schopnosť rozvedeného manžela sám sa živiť a s tým súvisiaca odkázanosť na pomoc bývalého manžela.

 

 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Rozvod a zabezpečenie manželky (Rozvod)

Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, či nás môžu rozviesť. Máme dvojičky, a to dvakrát, a ešte 13-ročného chlapca. Môj manžel mi vyčíta, že ho okrádam o peniaze. Ja som doma a starám sa o deti. Rozviesť sa nechcem, sme spolu už 14 rokov.

Odpoveď: Rozvod a zabezpečenie manželky

(odpoveď odoslaná: 30.10.2018)

Dobrý deň. Konanie o rozvod manželstva je návrhovým konaním, a preto začína len vtedy, ak jeden z manželov podá na súd návrh na rozvod. Zo zadanej otázky je zrejmé, že z Vášho vzťahu pochádzajú maloleté deti. V praxi sa pritom súdy primárne snažia doviesť manželov k zmieru a manželstvo zachovať, čo platí o to viac, ak z manželstva pochádzajú maloleté deti a jeden z manželom má záujem na zachovaní manželstva. V takom prípade sa možno v praxi stretnúť napr. s odkázaním manželov na tzv. manželskú poradňu. Nezriedka sa však stáva, že ani napriek tejto snahe sa manželstvo nepodarí zachrániť, a tak súd rozhodne o rozvode.

To, či konkrétne Vaše manželstvo súd rozvedie, ak teda Váš manžel podal/podá návrh na rozvod, sa s určitosťou predpovedať nedá. Každé súdne konanie je totiž individuálne, a to, ako súd rozhodne, závisí od konkrétnych skutkových okolností danej právnej veci.

Záverom však možno uviesť, že výlučne problémy finančného charakteru by nemali byť dôvodom na rozvod. Zákon o rodine totiž pre prípad rozvodu predpokladá, že sú vzťahy medzi manželmi tak vážne narušené a trvalo rozvrátené, že manželstvo nemôže plniť svoj účel a od manželov nemožno očakávať obnovenie manželského spolužitia (§ 23 ods. 1 zákona o rodine).



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Rozvod a zabezpečenie manželky" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.