POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Rozdelenie nájmu


Online právna poradňa
Oblasť práva: Spoluvlastníctvo, Trnava

Otázka: Rozdelenie nájmu

Dobrý deň, mám otázku týkajúcu sa rodinného domu. V pivničných priestoroch tohto domu máme už dlhé roky pohostinstvo, ktoré využíva nájomca. Po smrti mojej mamy prebehlo dedičské konanie, v rámci ktorého sme s mojim otcom a dvoma súrodencami zdedili majetok v podiele 1/4. Otec sa s nájomcom pohostinstva dohodol na platení mesačného nájmu za využívanie priestorov. Chcela by som sa opýtať: Máme ako súrodenci nárok žiadať rozdelenie finančnej sumy z nájmu, alebo je to len na našom otcovi, či si celú sumu ponechá? Ďakujem Vám za odpoveď.

Odpoveď: Rozdelenie nájmu

Dobrý deň, v zmysle ustanovenia § 139 ods. 1 Z právnych úkonov týkajúcich sa spoločnej veci sú oprávnení a povinní všetci spoluvlastníci spoločne a nerozdielne. Tzn. že nájomné za časť alebo celú spoločnú nehnuteľnosť môže od nájomcu prevziať i jeden z podielových spoluvlastníkov. Týmto zaplatením nájomného nájomca splní svoju povinnosť zaplatiť nájomné. Nakoľko však nehnuteľnosť vlastníte štyria, toto nájomné sa má deliť medzi Vás štyroch. Toto platí, kým nie je medzi podielovými spoluvlastníkmi dohodnuté inak. Ak medzi Vami neexistuje žiadna dohoda, tak by po prevzatí nájomného od nájomcu mal otec túto sumu rozdeliť na 4 a vyplatiť Vám adekvátnu časť.

Trápi vás "Rozdelenie nájmu" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Rozdelenie nájmu (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, rád by som sa informoval, do akého časového obdobia po rozvode musí byť vysporiadaný byt, t.j. bezpodielové spoluvlastníctvo, bez akejkoľvek viazanosti alebo zadlženia. Ďakujem.

Odpoveď: Rozdelenie nájmu

(odpoveď odoslaná: 27.01.2019)

Dobrý deň, 

podľa ust. § 150 Občianskeho zákonníka platí :

"Pri vyporiadaní sa vychádza z toho, že podiely oboch manželov sú rovnaké. Každý z manželov je oprávnený požadovať, aby sa mu uhradilo, čo zo svojho vynaložil na spoločný majetok, a je povinný nahradiť, čo sa zo spoločného majetku vynaložilo na jeho ostatný majetok. Ďalej sa prihliadne predovšetkým na potreby maloletých detí, na to, ako sa každý z manželov staral o rodinu, a na to, ako sa zaslúžil o nadobudnutie a udržanie spoločných vecí. Pri určení miery pričinenia treba vziať tiež zreteľ na starostlivosť o deti a na obstarávanie spoločnej domácnosti."

Z uvedeného zák. ustanovenia vyplýva, že  manželia po rozvode pokiaľ sa nedohodnú na vyporiadaní, v lehote do 3 rokov môžu podať návrh na súd, aby vyporiadal ich bezpodielové spoluvlastníctvo, pričom súd vychádza pri vyporiadaní z uvedeného ustanovenia  § 150 Obč. zákonníka.

Ak v lehote do 3 rokov od rozvodu nedôjde  k vyporiadaniu dohodou alebo nedôjde k podaniu návrhu na súd v tejto lehote , potom zo zákona platí ust. § 149 ods. 4  Občianskeho zákonníka (citujeme) : 

"Ak do troch rokov od zániku bezpodielového spoluvlastníctva manželov nedošlo k jeho vyporiadaniu dohodou alebo ak bezpodielové spoluvlastníctvo manželov nebolo na návrh podaný do troch rokov od jeho zániku vyporiadané rozhodnutím súdu, platí, pokiaľ ide o hnuteľné veci, že sa manželia vyporiadali podľa stavu, v akom každý z nich veci z bezpodielového spoluvlastníctva pre potrebu svoju, svojej rodiny a domácnosti výlučne ako vlastník užíva. O ostatných hnuteľných veciach a o nehnuteľných veciach platí, že sú v podielovom spoluvlastníctve a že podiely oboch spoluvlastníkov sú rovnaké. To isté platí primerane o ostatných majetkových právach, ktoré sú pre manželov spoločné."

T.j. : Po uplynutí lehoty 3 rokov zo zákona platí, že hnuteľné veci sú vlastníctve toho z manželov, ktorý ich užíva pre svoju potrebu, svojej rodiny a domácnosti a ohľadom nehnuteľností, že sú v podielovom spoluvlastníctve oboch manželov.

To, že na byte viaznu nejaké podlžnosti /úver, pôžička/ nie je podstatné. Právne vzťahy z úveru alebo pôžičky sa riadia predpismi, na základe ktorých boli poskytnuté.

 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Rozdelenie nájmu" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.