Máte
otázku?

Predal som auto a kupujúci odo mňa chce úhradu za opravu


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Košice

Otázka: Predal som auto a kupujúci odo mňa chce úhradu za opravu

Dobrý deň! Dňa 2.9.2016 som predal svoje auto, podpísali sme kúpno-predajnú zmluvu, kúpca zaplatil za auto a odniesol si so sebou len malý technický preukaz. Dotiaľ mi neposlal späť ani malý technický preukaz, ani splnomocnenie, ktoré by mi umožnilo auto odhlásiť. Dnes mi napísal, že si dal auto skontrolovať a našli tam chyby, ktoré treba opraviť za sumu 750€. Žiada odo mňa, aby som zaplatil polovicu opravy, alebo aby som si vzal späť auto a vrátil mu peniaze. Avšak auto som nevidel tri týždne, takže je to riskantné - čo keby tam niečo vymenil alebo poškodil? Čo mám robiť?

Odpoveď: Predal som auto a kupujúci odo mňa chce úhradu za opravu

Dobry den, ak ste spisali zmluvu o prevode vlastnictva k autu, najskor by ste mali postupovat podla zmluvy. 

Ak v zmluve nemate ziadne ustanovenia o vadach, potom sa bude postupovat podla obcianskeho zakonnika. 

Tu je dolezite, ci auto malo alebo nemalo skutocne nejake vady. Ak malo vady v case prevodu vlastnickeho prava, kupujuci si moze u Vas ako predavaiuceho uplatnit zlavu z kupnej ceny.

 

Spytajte sa ho na to, o ake vady slo a nech  Vam predlozi doklad zo servisu. Ak sa Vam to nebude zdat v poriadku, urcite mu nic neplatte.

 

Vyzvite ho na prepis vozidla na dopravnom inspektorate. Vlastnicke pravo prechadza nie prepisom na inspektorate ale dohodou, t.j. casom uvedenym v zmluve (najcastejsie odovzdanim vozidla)

 

 

Trápi vás "Predal som auto a kupujúci odo mňa chce úhradu za opravu" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Predal som auto a kupujúci odo mňa chce úhradu za opravu (Občianske právo)

Dobrý deň, chcela by som sa spýtať na situáciu, ktorá vznikla po predaji nášho vozidla. Pred týždňom sme auto predali, pričom sme riadne vypísali a podpísali kúpnu zmluvu. Kupujúci bol dôkladne oboznámený so stavom vozidla a sumu za auto uhradil. Dnes sa nám však ozval s tým, že by vozidlo chcel vrátiť, pretože mu niečo nefunguje. Poznamenala by som, že kupujúci v medzičase na aute menil svetlá a iné estetické prvky, ktoré nebolo nutné vymieňať. Rovnako chcem poukázať na to, že auto použil na ťahanie ďalšieho vozidla, a až po tomto vznikol uvedený problém. Tvrdí, že bol s vozidlom v servise a podľa jeho názoru za vzniknutú závadu môžeme my, avšak počas našeho používania auta sa nič podobné nikdy nestalo. Teraz od nás chce vyplatenie pôvodnej sumy a ešte k tomu požaduje, aby sme uhradili všetky náklady spojené s úpravami, ktoré na aute vykonal. My však odmietame platiť za čokoľvek, čo sme si neobjednali. Môžem sa preto opýtať, či má kupujúci právo odstúpiť od kúpnej zmluvy a či má právo požadovať od nás úhradu úprav, ktoré na vozidle urobil? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Predal som auto a kupujúci odo mňa chce úhradu za opravu

(odpoveď odoslaná: 27.02.2024)

Dobrý deň,
postup kupujúceho sa nám nejaví ako správny. Vy ako predávajúci zodpovedáte iba za vady, ktoré existovali v čase prevodu vlastníckeho práva. Keď kupujúci tvrdí, že vady vyšli najavo neskôr, ale existovali už v čase prevodu a domáha sa toho, aby ste náklady na opravu znášali Vy, tak ho vyzvite nech Vám to preukáže, väčšinou nato slúži znalecký posudok. Vy totiž nemusíte platiť rôzne úpravy, ktoré si vymyslel kupujúci, zodpovedáte iba za tie vady, ktoré existovali v čase prevodu a vyšli najavo neskôr. Taktiež v prípade, ak vada vznikla v súvislosti s počínaním kupujúceho, keď sa pokúšal ťahať iné auto, v takom prípade by ste taktiež nezodpovedali. Nenechajte sa ním zastrašiť. Ak si je vedomý svojho pochybenia, nebude to ďalej riešiť. Ak má vozidlo napísané na seba, tak na ňom je, aby začal prvý konať. Vám stačí čakať.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Predal som auto a kupujúci odo mňa chce úhradu za opravu (Občianske právo)

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať, ako postupovať pri mojom probléme. Predal som auto a o všetkých chybách som dotyčnému povedal, dokonca som mu ukázal aj webovú stránku s celkovou históriou auta. Auto prevzal, uhradil a už je aj prepísané na kupujúceho. Po troch dňoch mi kupujúci oznámil, že auto má nejakú poruchu. Viete mi prosím poradiť, ako v danej situácii postupovať ako predávajúcemu?

Odpoveď: Predal som auto a kupujúci odo mňa chce úhradu za opravu

(odpoveď odoslaná: 16.05.2022)

Dobrý deň,
v tomto prípade je potrebné ako prvé zistiť o akú poruchu sa jedná. Či sa jedná o odstrániteľnú alebo neodstrániteľnú, prípadne či porucha nebola spôsobená ním. Až následne je možné po právnej stránke uvažovať nad tým, aké nároky mu môžu vzniknúť z týchto vád. Či by mohol mať právo odstúpiť od kúpnej zmluvy alebo iba na primeranú zľavu z kúpnej ceny, prípadne žiadny nárok.


Podotázka: Predal som auto a kupujúci odo mňa chce úhradu za opravu (Občianske právo)

Predal som auto s vedomím, že motor má čiastočnú chybu, čo bolo jasne uvedené v kúpno-predajnej zmluve (podľa vyjadrenia servisu bol motor potrebný opraviť, aby nedošlo k jeho poškodeniu). Tento fakt bol zapísaný aj v zmluve, v ktorej bola explicitne uvedená informácia, že na vozidlo sa neposkytuje žiadna záruka. Kupujúci si vozidlo po odskúšaní a obhliadke prevzal a podpísal zmluvu. Dodám, že auto fungovalo bez závad a nebola zamlčaná žiadna skrytá vada. Teraz sa kupujúci ozval, približne po mesiaci, s tým, že mu pokazila prevodovka a žiada ma o peniaze na jej opravu, inak ma hodlá žalovať. S prevodovkou nikdy predtým problém nebol. Nemám informáciu, ako bol automobil kupujúcim používaný. Čo mám teraz robiť?

Odpoveď: Predal som auto a kupujúci odo mňa chce úhradu za opravu

(odpoveď odoslaná: 08.06.2020)

Dobrý deň,
nárok na úhradu nákladov na opravu motorového vozidla má kupujúci iba v tom prípade, ak dodatočne vyjde vada na predanej veci. Táto vada však musela existovať už v čase odovzdania vozidla (prechodu vlastníckeho práva k veci) a nemohla vzniknúť samostatne po predaji veci (nemôžete totiž zodpovedať za také vady, ktoré vznikli napríklad spôsobom užívania veci kupujúcim).

Vzhľadom na to, že auto bolo vyskúšané a dokonca prešlo obhliadkou je skôr otázka technického charakteru, či problém s prevodovkou mohol existovať už v čase predaja vozidla alebo vznikol až neskôr.

Ak obhliadku robil technik, ktorého poznáte, požiadajte ho o vyjadrenie. Ak povie, že prevodovka bola v poriadku, zrejme k vade došlo bez toho, aby vznikla Vaša povinnosť poskytnúť zľavu z ceny predaného auta.


Trápi vás "Predal som auto a kupujúci odo mňa chce úhradu za opravu" a chcete pomôcť?

Podotázka: Predal som auto a kupujúci odo mňa chce úhradu za opravu (Občianske právo)

Kúpil som ojazdené auto, avšak na vozidle sa objavili také závady, ktoré zabraňujú prechodu STK ani emisiou. Snažil som sa dohodnúť s predávajúcim, ale ten odmieta. Nehorázne sa pýtam, ako mám postupovať a kde mám situáciu nahlásiť, pretože na polícii to odmietajú riešiť s odôvodnením, že ide o občianskoprávny spor. Ku ktorému orgánu by som sa mal obrátiť?

Odpoveď: Predal som auto a kupujúci odo mňa chce úhradu za opravu

(odpoveď odoslaná: 22.02.2019)

Dobrý deň, v tomto prípade sa naozaj jedná o občianskoprávny spor. Podľa § 597 ods. 1 Občianskeho zákonníka: "Ak dodatočne vyjde najavo vada, na ktorú predávajúci kupujúceho neupozornil, má kupujúci právo na primeranú zľavu z dojednanej ceny zodpovedajúcu povahe a rozsahu vady; ak ide o vadu, ktorá robí vec neupotrebiteľnou, má tiež právo od zmluvy odstúpiť.". Z Vašej otázky usudzujeme, že Vás predávajúci na vady neupozornil a preto máte podľa zákona nárok na primeranú zľavu z ceny.

V prvom rade odporúčame vyzvať predávajúceho písomne na poskytnutie primeranej zľavy. Ideálne zaslať výzvu aj doporučene poštou, aby ste mali dôkaz, že mu výzva bola doručená. Ak predávajúci neposkytne primeranú zľavu z ceny, môžete podať žalobu na súd. Súd posúdi stav veci a ak by sa preukázalo, že sa naozaj jedná o skryté vady, na ktoré Vás predávajúci neupozornil, môže ho zaviazať, aby Vám primeranú zľavu z ceny poskytol.

Ak by bolo motorové vozidlo bolo neupotrebiteľné, tak máte právo odstúpiť od zmluvy a ziadat vrátenie peňazí. 


Podotázka: Predal som auto a kupujúci odo mňa chce úhradu za opravu (Občianske právo)

Dobrý deň, predával som ojazdené auto a v kúpnej zmluve sme neuvedené žiadne vady. Kupujúceho som oboznámil s tým, že klimatizácia funguje, ale je potrebné ju doplniť. Dohodli sme sa, že si ju doplní sám. Kupujúci mi o dva dni volal s tým, že sa vo vozidle vyskytuje nejaký problém s nápravou za zhruba 260 eur. Ugovorili sme sa, že mu vrátim sumu 70 eur, s požiadavkou, aby mi už nevolal ohľadom možných ďalších závad. Stvrdil, že auto je v servise a všetko je v poriadku. No po štyroch dňoch mi opäť volal, že bol v servise a dopĺňal klimatizáciu. Tam mu údajne povedali, že je pokazený kompresor a jeho oprava by stála približne 400 eur. Išiel som sa pozrieť na cenu toho kompresora a našiel som, že stojí len 185 eur. Kvôli tomuto vznikol konflikt, pričom mi hrozí trestným oznámením. Potreboval by som nejakú radu, ako sa mám v tejto situácii zachovať.

Odpoveď: Predal som auto a kupujúci odo mňa chce úhradu za opravu

(odpoveď odoslaná: 28.07.2018)

Dobrý deň,

v takýchto prípadoch je predávajúci povinný upozorniť kupujúceho na vady, o ktorých vie. Ak dodatočne výjde najavo vada, na ktorú predávajúci kupujúceho neupozornil, zodpovedá predávajúci za tieto vady. Kupujúci má podľa povahy vady právo na preplatenie opravy, zľavu z ceny, prípadne ak sa vec nedá používať aj na odstúpenie od zmluvy. Predávajúci zodpovedá za vady, ktoré má predaná vec pri prevzatí kupujúcim. Pri použitých veciach nezodpovedá za vady vzniknuté ich použitím alebo opotrebením. Pri veciach predávaných za nižšiu cenu nezodpovedá za vadu, pre ktorú bola dojednaná nižšia cena.

Problematické je to, že ste v zmluve presne neuviedli, na čo ste ho upozornili a na čo nie. Zastávam však názor, že pokiaľ napr. vada nápravy, alebo vada kompresora bola spôsobená opotrebením (čo môže stanoviť servis) nemali by ste za vady zodpovedať. Pokiaľ ide o trestné oznámenie, do úvahy prichádza podvod, avšak na to, aby boli naplnené skutkové znaky tohto trestného činu, museli by ste už pred samotnou kúpou o vadách vedieť zároveň by ste pred ním tieto vady museli úmyselne zamlčať (uviesť ho do omylu) a spôsobiť mu škodu (že Vám zaplatil viac než mal). Ak sa toto nepreukáže, nejde o trestný čin. Osobne si však myslím, že takýto spor by sa mal riešiť v civilnom konaní a nie v trestnom, nakoľko v trestnom práve sa uplatňuje zásada ultima ratio, teda že trestné právo sa použije až keď nemožno vec riešiť v občianskoprávnej rovine, čo sa vo Vašom prípade dá.

Odporúčam sa s ním dohodnúť na nejakom kompromise, najlepšie dať auto na generálnu prehliadku, kde budete obaja prítomní a budete sa vedieť priamo dohodnúť na určitej zľave (ak by vyšlo najavo, že vada nie je spôsobená opotrebením).


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Predal som auto a kupujúci odo mňa chce úhradu za opravu (Občianske právo)

Dobrý deň. Predal som ojazdené auto. Kupec si ho prehliadol a vyskúšal. Spísali sme jednoduchú kúpno-predajnú zmluvu, v ktorej sme uvedli základné informácie. Informoval som ho o všetkých vadách auta, nič som nezamlčal. Na druhý deň mi volal s tým, že na aute odišla spojka a že to nie je malá položka. Požadoval, aby som mu vrátil peniaze, inak ma chce dať na súd. Povedal som mu, že kúpil ojazdené auto a to, že sa mu pokazilo, nie je môj problém. Napriek tomu hrozí, že to dá na súd. Hoci mám čisté svedomie, obávam sa. Prosím Vás o radu, čo mám robiť. Ďakujem.

Odpoveď: Predal som auto a kupujúci odo mňa chce úhradu za opravu

(odpoveď odoslaná: 03.11.2017)

Dobrý deň,

pokiaľ ste kupujúceho na vady upozornili vrátanie opotrebovania spojky a v cene vozidla boli tieto vady a opotrebenie zohľadnené, potom nie ste za vady zodpovedný, pretože ste ho na vady (aj spojku) upozornil. Ak by ste ho na vadu spojky neupozornil, mohol by od Vás žiadať zľavu z ceny, a to aj súdnou cestou. Vyplýva to z § 597 Občianskeho zákonníka 

§ 597

(1) Ak dodatočne vyjde najavo vada, na ktorú predávajúci kupujúceho neupozornil, má kupujúci právo na primeranú zľavu z dojednanej ceny zodpovedajúcu povahe a rozsahu vady; ak ide o vadu, ktorá robí vec neupotrebiteľnou, má tiež právo od zmluvy odstúpiť.

(2) Právo odstúpiť od zmluvy má kupujúci aj vtedy, ak ho predávajúci ubezpečil, že vec má určité vlastnosti, najmä vlastnosti vymienené kupujúcim, alebo že nemá žiadne vady, a toto ubezpečenie sa ukáže nepravdivým.


Trápi vás "Predal som auto a kupujúci odo mňa chce úhradu za opravu" a chcete pomôcť?

Podotázka: Predal som auto a kupujúci odo mňa chce úhradu za opravu (Občianske právo)

Chcel by som sa opýtať, či je možné nejako vymáhať peniaze za opravu auta. Mám faktúru, ktorú som vystavil zákazníkovi a tiež technický preukaz od auta. Na aute končila technická kontrola (STK), preto som predpokladal, že si to príde vyplatiť. Následne som zistil, že technickú kontrolu si spravil aj bez technického preukazu. Je možné tieto peniaze vymáhať? Ďakujem.

Odpoveď: Predal som auto a kupujúci odo mňa chce úhradu za opravu

(odpoveď odoslaná: 19.03.2017)

Dobrý deň,  neuvádzate  v otázke, či máte so zákazníkom spísanú nejakú zmluvu, resp. aspoň objednávku podľa ust. Obč. zákonníka a ust. zákona o ochrane spotrebiteľa. Predpokladáme, že oprava auta bola vykonaná na základe objednávky, dojednaná cena za vykonanú prácu a následne vystavená faktúra.  Technický preukaz od auta ste mal len z uvedeného dôvodu, že budete vykonávať opravu auta. Nepíšete, či zákazník pri prevzatí auta podpísal nejaký preberací protokol o  vykonanej službe, to by bolo dobré upresniť.  Vami uvedená faktúra určite obsahuje špecifikáciu vykonaných prác na konkrétnom aute, ktoré nevieme či bude v prípade sporú možné preukázať, nakoľko nevieme o akú službu sa jednalo,  resp. či opravu auta vykonávali Vaši zamestnanci /ako dôkaz montážny resp. denník opráv a podobne/.   Je potrebné zákazníka vyzvať k úhrade /neviem, prečo ste peniaze za službu nepýtal pri  prevzatí auta, resp. aká bola medzi Vami dohoda/ , poskytnúť termín  na úhradu a následne  vymáhanie dlžnej sumy  postúpiť na súd. Najlepšie by bolo, keby došlo k písomnému uznaniu dlhu zo strany zákazníka čo do dôvodu a rozsahu.

Bez poznania konkrétnych okolností sme Vám mohli poskytnúť len túto krátku stručnú odpoveď.

 

 



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Predal som auto a kupujúci odo mňa chce úhradu za opravu" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.