Máte
otázku?

Predaj auta a odhlásenie


Online právna poradňa
Oblasť práva: Správne právo, Nitra

Otázka: Predaj auta a odhlásenie

Dobrý deň, potrebujem poradiť. Môj manžel predal auto a má kúpnu zmluvu a veľký technický preukaz. Peniaze už dostal, ale s kupcom sa dohodli, že mu malý technický preukaz a splnomocnenie na odhlásenie auta pošle poštou, čo sa však nestalo, a kupca sa nijako nedá zastihnúť. Táto situácia trvá takmer mesiac, ale nevieme, čo by sme mali robiť. Môžete prosím poradiť, ako by sme mali ďalej postupovať?

Odpoveď: Predaj auta a odhlásenie

Dobrý deň, v zmysle zákona o cestnej premávke ste povinný ohlásiť príslušnému policajnému orgánu, dopravnému inšpektorátu podľa miesta Vášho trvalého pobytu, každú zmenu týkajúcu sa motorového vozidla. Vo Vašom prípade je potrebné čo najskôr zájsť na príslušný úrad a motorové vozidlo odhlásiť. Vzhľadom na to, že v súčasnosti platí objektívna zodpovednosť za priestupky na úseku cestnej premávky, mohlo by sa stať, že ak nový držiteľ vozidla prekročí rýchlosť pokuta príde Vášmu manželovi. Budete musieť následne policajtom preukazovať, že už nie ste majiteľom ani držiteľom vozidla. Problém nastáva v tom, že pri odhlásení motorového vozidla je potrebné dopravnému inšpektorátu predložiť aj tzv. malý technický preukaz (ktorým bohužiaľ nedisponujete). Takéto konkrétne prípady už zákon nerieši a ani nepredpokladá, preto Vám odporúčam informovať sa priamo na dopravnom inšpektoráte. Myslím si, že nejde o ojedinelý prípad a oni Vám budú vedieť poradiť najlepší spôsob vybavenia Vášho problému.

Trápi vás "Predaj auta a odhlásenie" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Predaj auta a odhlásenie (Správne právo)

Dobrý deň, 13. júla som predal auto v nemenovanej predajni. Ohodnotili mi auto a odkúpili ho s tým, že si môžeme vybrať iné auto. Nakoniec nás presvedčili kúpiť auto za 13 500 na lízing a vypočítali nám splátky, ktoré sú pre nás príliš vysoké. Povedali sme im, že je to pre nás príliš drahé. Informovali nás, že do desiatich dní si môžme auto vymeniť za iné, no keď sme sa 16. júla vrátili do predajne, manažér nám povedal, že si môžeme vybrať len drahšie auto, nie lacnejšie. My sme chceli auto lacnejšie, za 8 500. Zostali sme sklamaní a máme pocit, že nás klamú. Profesionálny prístup tu chýba. Rád by som sa opýtal, čo by sme mali v takejto situácii robiť. Vopred ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Predaj auta a odhlásenie

(odpoveď odoslaná: 17.07.2023)

Dobrý deň, na vami položenú otázku uvádzame, že ak ste sa dohodli s predávajúcim na odkúpení auta a napriek tomu, že ste prípadne chceli kúpiť iné auto v tej istej hodnote ako auto predané, predávajúci nie je oprávnený vás žiadnym spôsobom nútiť, aby ste kúpili drahšie auto či už v hotovosti alebo na leasing. To je tak ako keby ste si reklamovali letné dámske topánky, reklamácia by bola z strany predávajúce uznaná, ale nútil by vás kúpiť čižmy v tej istej hodnote. Na toto nie ste povinná.  Išlo by zo strany predávajúceho o neprijateľnú podmienku. Poukazujeme na ust. § 53 ods. 5 Občianskeho zákonníka, v zmysle ktorého za neprijateľné podmienky upravené v spotrebiteľských zmluvách sú neplatné.

Ak obchod nemá auto, aké by vám vyhovovalo, potom žiadajte písomne minimálne emailom vyplatenie kúpnej ceny na váš bankový účet a to v celosti predajnej ceny pôvodného auta, ktoré ste už predali. Uvedené vyplýva aj zo samotnej internetovej stránky predávajúceho, že všetky formality po vykonaní kontrol predávaného auta bude vybavená zhruba za jednu hodiny.

V prípade problémov kontaktujte našu advokátsku kanceláriu.

 

 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Predaj auta a odhlásenie (Správne právo)

Dobrý deň, Práve mi prišla pokuta z Nemecka, no tam som ani nebol. Predal som auto, no jeho nový majiteľ ho neprehlásil. Čo by som mal v tomto prípade robiť? S pozdravom, Stanislav

Odpoveď: Predaj auta a odhlásenie

(odpoveď odoslaná: 15.10.2021)

Dobrý deň, pokutu žiaľ budete musieť uhradiť a následne vymáhať od nového vlastníka motor. vozidla.

V danom prípade ide o objektívnu zodpovednosť a teda prísl. orgány v Nemecku nezisťujú kto motorové vozidlo na jej území viedol, ale vychádzajú z evidencie majiteľov MV, ktorá im je k dispozícii v zmysle zákona o cestnej premávke /EUCARIS/.

Vo veci prepisu MV spolu s dokladmi, ktoré máte k dispozícii odporúčame kontaktovať priamo dopravný inšpektorát.


Podotázka: Predaj auta a odhlásenie (Správne právo)

Dobrý deň. Predali sme 14 rokov staré auto a kupnopredajná zmluva bola dohodnutá ústne. Kupujúci trvá na vrátení auta a peňazí v plnej výške, pretože tvrdí, že vo vozidle sa vyskytujú skryté závady, o ktorých sme skutočne nevedeli. Sú však vážnejšieho charakteru. Auto využíva už týždeň. Chceme toto vozidlo vziať späť, pretože nechceme, aby to za nás stálo viac a nechceme sa zaoberať súdnym konaním. Na čo si musíme dávať pozor pri vrátení auta po jeho predaji? Môžem od kupujúceho požadovať vyhlásenie, že na vozidle neboli vykonané žiadne servisné zásahy? Existuje niečo také? Auto si nechal preveriť vo dvoch rôznych servisoch. Mám právo trvať na tom, že chcem pôvodné správy aj ja? Ako sa môžem chrániť, keď chcem auto vziať späť? Nechceme sa hádať, ale chceme byť chránení. Ďakujem.

Odpoveď: Predaj auta a odhlásenie

(odpoveď odoslaná: 13.05.2017)

Dobrý deň,

rozumiem Vašej situácii a máte ohľadom ochrany máte pravdu. Odporúčam Vám dohodnúť sa s ním, aby Vám písomne potvrdil a doložil doklad zo servisov, aké zásahy boli na aute realizované. Ak sa tam vymenili nejaké nové súčiastky, je možné, že od Vás bude žiadať ich úhradu, ktorú bude chcieť odrátať z kúpnej ceny. Ak k takej výmene došlo budete nútení mu cenu súčiastok odpočítať z kúpnej ceny, ktorú Vám zaplatil. Donútiť ho k doloženiu správ zo servisov, prípadne podpisu vyhlásenia však nie je možné. Pokúste sa teda o dohodu.


Trápi vás "Predaj auta a odhlásenie" a chcete pomôcť?

Podotázka: Predaj auta a odhlásenie (Správne právo)

Dobrý deň. Predali sme auto ako fyzická osoba, ktoré nakúpila tiež fyzická osoba. Nebola spísaná kupnopredajná zmluva. Nový majiteľ je nespokojný a hľadá závady, ktoré dokonca neexistujú (jedná sa o 14 ročné auto). Prosím o radu, aké povinnosti máme voči kupujúcej, keď sme auto predali bez zmluvy. Chcem vedieť, či sme povinní jej hradiť opravy v plnej výške, ako tvrdí, a akú dlhú záruku sme povinní poskytnúť. Toto auto bolo plne funkčné pri predaji a na existujúce závady, o ktorých sme vedeli, bola ústne upozornená. Ďakujem.

Odpoveď: Predaj auta a odhlásenie

(odpoveď odoslaná: 01.05.2017)

Dobrý deň. Pokiaľ ste kupujúceho v čase uzavretia kúpnej zmluvy upovedomili aj keď len ústne o vadách tovaru a kupujúci takto tovar (vozidlo) prevzal s tým, že si bol vedomý toho, že tovar (vozidlo) kupuje v stave v akom stojí a leží, t.j. poznal technický stav vozidla, tak voči kupujúcemu nemáte žiadnu povinnosť. V prípade súdneho konania budete musieť preukázať, že ste ho upovedmili o všetkých vadách, ktoré vozidlo v čase uzavretia kúpnej zmluvy malo. Kupujúci bol povinný si vozidlo riadne prezrieť, prípadne ho dať skontrolovať pred uzavretím kúpnej zmluvy. Kúpna zmluva na predaj vozida nemusí mať písomnú formu. 



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Predaj auta a odhlásenie" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.