POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Kupujuci odmieta prihlásiť vozidlo


Online právna poradňa
Oblasť práva: Iné oblasti práva, Banská Bystrica

Otázka: Kupujuci odmieta prihlásiť vozidlo

Dobrý deň. Predal som auto a spísali sme zmluvu, ktorá nebola notársky overená. V zmluve je uvedené, že kupec musí auto prepísať do 10 dní. Za auto mi riadne zaplatil a všetky doklady od auta má kupec, avšak prepis do 10 dní nevykonal a neustále sa vyhovára, prečo tak urobiť nemôže. Akým spôsobom ho "donútiť", aby sa auto prepísalo? Za krádež ho udávať nemôžem, pretože by to bolo klamstvo. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Kupujuci odmieta prihlásiť vozidlo

Dobrý deň. V prípade predaja vozidla je Vašou povinnosťou vozidlo odhlásiť z evidencie (do 15 dní od zmeny vlastníckeho práva) a povinnosťou kupujúceho je vozidlo prihlásiť. Neuviedli ste, či ste si svoju povinnosť splnili. Ak nie odporúčam Vám ísť na dopravný inšpektorát a vozidlo odhlásiť. Ak nedisponujete dokladmi o vozidle, vyžiadajte si odpisy napríklad z dôvodu straty priamo na polícii a následne s kúpnou zmluvou požiadajte o odhlásenie vozidla na nového majiteľa uvedeného v kúpnej zmluve. Nový majiteľ si vozidlo musí prihlásiť v zákonnej lehote 15 dní od odhlásenia vozidla, ak tak neurobí tak bude niesť následky priamo on. Vy ste si svoju povinnosť (odhlásenie vozidla) splnili.

Trápi vás "Kupujuci odmieta prihlásiť vozidlo" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Kupujuci odmieta prihlásiť vozidlo (Iné oblasti práva)

Dobrý deň, predal som ojazdené auto a dal som novému majiteľovi splnomocnenie na prihlásenie vozidla. Kúpno-predajnú zmluvu sme spísali a podpísali. Peniaze mi zaplatil a povedal, že auto pôjde odhlásiť a potom mi pošle nový technický preukaz, aby som mohol zrušiť poistku. Žiaľ, to sa nestalo. Najskôr to stále oddiaľoval a vyhováral sa, že nemá na to čas atď., a tvrdil, že sa nemusím báť, že to určite odhlási. Teraz už ani nedvíha telefón. V zmluve bolo napísané, že musí auto prihlásiť do 10 dní od dňa podpisu. Už sú tomu však 3 týždne a kontaktovať ho už neviem, keďže nedvíha telefón. Na dopravnom inšpektoráte mi ho neodhlásia, keďže nový majiteľ má všetky doklady. Prosím Vás o radu, ako mám postupovať. Ďakujem.

Odpoveď: Kupujuci odmieta prihlásiť vozidlo

(odpoveď odoslaná: 26.03.2023)

Dobrý deň,
jedna vec je zrušenie poistky na čo vôbec nie je potrebný nový Technický preukaz, ale stačí Vám číslo poistnej zmluvy a vedieť o akú poisťovňu išlo. Stačí na poisťovňu napísať mail, že rušíte svoju poistku z dôvodu zmeny majiteľa odo dňa, kedy bola podpísaná kúpna zmluva. Prílohou mailu by mohla byť naskenovaná podpísaná kúpna zmluva. 

Čo sa týka odhlásenia vozidla, je potrebné si poriadne overiť, či nový vlastník vozidla bol na inšpektoráte na prehlásenie vozidla. Z právneho pohľadu je podstatné, kto je držiteľom vozidla. Zákon č. 8/2009 Z. z. o cestnej premávke a o zmene a doplnení niektorých zákonov upravuje v § 116 povinnosti držiteľa oznámiť zmenu držiteľa vozidla Policajnému zboru a zároveň aj upravuje príslušné sankcie za porušenie tejto oznamovacej povinnosti, ktorá je vlastne správnym deliktom v zmysle znenia tohto zákona. 

Odporúčam zrušiť poistenie PZP.  Ak máte jedno vyhotovenie kúpnej zmluvy, potom budete mať aj potvrdenie o zániku poistenia PZP, čo sú pre Vás momentálne dostačujúce doklady, s ktorými by ste potom išli na policajný zbor nahlásiť tento správny delikt, kde poviete to, čo ste tu napísali a oni to už budú riešiť s novým majiteľom vozidla v priestupkovom konaní. 

Pri motorových vozidlách, ktoré sú ojazdené je ich dlhá životnosť málo pravdepodobná. Je možné, že nový majiteľ vozidla hneď po jeho prevzatí od Vás mal s týmto vozidlom  autonehodu, ktorá vozidlo zničila úplne (totálna škoda) a preto ho neprehlásil. Z tohto pohľadu je dobré mať čo najskôr zrušené PZP, aby si poisťovňa regresné nároky poistného plnenia z PZP neuplatňovala u Vás.

Ďalšia možnosť je podať žalobu o určenie vlastníckeho práva a potom rozsudok súdu bude podkladom pre zmenu zápisu na dopravnom inšpektoráte. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Kupujuci odmieta prihlásiť vozidlo (Iné oblasti práva)

Dobrý deň, poprosil by som o radu, ako postupovať, keď sme sa dohodli na zaslaní splnomocnenia na prepis vozidla v prípade predaja auta, a kupujúci mi o tri týždne neskôr telefonicky oznámil, že mi ho nepošle.

Odpoveď: Kupujuci odmieta prihlásiť vozidlo

(odpoveď odoslaná: 21.08.2019)

Dobrý deň,

podľa ust. § 72 zákona o cestnej premávke platí, že policajt je oprávnený zadržať osvedčenie o evidencii časť I alebo časť II alebo evidenčný doklad od vozidla vydaný v cudzine, ak okrem iných vodič nepredloží potvrdenie o poistení zodpovednosti. Policajt je oprávnený z tohto dôvodu zadržať aj tabuľku s evidenčným číslom.

Preto odporúčame nahlásiť Vašej poisťovni, kde máte uzatvorené povinné zmluvné poistenie, že došlo k predaju motorového vozidla. 

Vo veci odporúčame súčasne ak nedisponujete už dokladmi o vozidle, vyžiadať si odpisy napríklad z dôvodu straty priamo na polícii a následne s kúpnou zmluvou požiadajte o odhlásenie vozidla na nového majiteľa uvedeného v kúpnej zmluve. 

 

 



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Kupujuci odmieta prihlásiť vozidlo" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.