POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Postavenie stavby na pozemku priateľa


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Trnava

Otázka: Postavenie stavby na pozemku priateľa

Dobrý deň. Som matkou štvormesačného dievčatka. Žijem s partnerom; momentálne nevlastníme manželskú licenciu, ale svadbu plánujeme do budúcnosti. Partner vlastní časť pozemku, ktorá bola pôvodne v vlastníctve jeho rodičov (nadobudnutá kúpno-predajnou zmluvou). Plánuje vznik nášho domova práve na tomto kúsku zeme. Jeho rodičia však od mňa očakávajú podpísanie čestného prehlásenia, v ktorom sa zaväzujem, že nikdy nebudem na daný pozemok nárokovať. Na stavbu domu budeme prispievať oboje s partnerom. Údajne by som sa nemala obávať, pretože v prípade, že by sa narušili naše vzťahy, budem mať nárok na dom. Neviem, či mám túto situáciu vnímať s humorom alebo s hoďkou slzy, ale každopádne sa cítim v tejto v situácií nepohodlne. Nevym poraďte, či by som mala podpísať toto čestné prehlásenie alebo ako by som mala pristupovať k riešeniu tohto problému. Veľmi pekne Vám ďakujem za všetky rady.

Odpoveď: Postavenie stavby na pozemku priateľa

Dobrý deň, pokiaľ ide o postavenie stavby na pozemku priateľa, vo Vašej situácii je nutné zdôrazniť, že podľa nášho právneho poriadku sú stavba a pozemok dve samostatné nehnuteľné veci. Zriadením stavby na predmetnom pozemku Vám nevzniká nárok na pozemok. V katastrálnej evidencii bude Vaša situácia riešená tak, že budú dva listy vlastníctva, jeden na pozemok a ďalší na stavbu. Pozemok bude zaťažený vecným bremenom spočívajúcim v práve stavby a k stavbe bude prislúchať právo zodpovedajúce tomuto vecnému bremenu. Opätovne je však potrebné zdôrazniť, že nárok na pozemok ako taký stále nebudete mať (pozemok, ako samostatná vec, totiž aj po zriadení stavby zostane naďalej vo vlastníctve Vášho partnera a jeho rodičov). Vzhľadom na uvedené nie je potrebné, aby ste spisovala čestné vyhlásenie o tom, že sa vzdávate nároku na predmetný pozemok. V budúcnosti by Vám aj tak nárok na pozemok vznikol jedine tak, že by ste dedili po Vašom budúcom manželovi, resp. súčasnom partnerovi. Tiež je potrebné vedieť, že právny úkon, ktorým sa niekto vzdá svojho práva, ktoré vznikne v budúcnosti, je neplatný. 
Pokiaľ ide o Vašu takpovediac rodinnú situáciu, odporúčam Vám celú vec prediskutovať s partnerom a jeho rodičmi. Skúste im vysvetliť to, že nie je namieste, aby ste spisovali čestné vyhlásenie o vzdaní sa nároku. Na druhej strane pokiaľ by ste uvedené vyhlásenie podpísali, je pravda, že tým nebude dotknutý Váš nárok na stavbu.

Tiež je dôležité, aby ste si správne ošetrili zmluvou o výstavbe svoje práva k stavbe, aby sa nestalo, že vlastníkom stavby bude iba Váš priateľ.

Trápi vás "Postavenie stavby na pozemku priateľa" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Postavenie stavby na pozemku priateľa" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.