Máte
otázku?

Obnovenie dedičského konania


Online právna poradňa
Oblasť práva: Dedičské právo, Žilina

Otázka: Obnovenie dedičského konania

Prosím Vás chcela by som sa spýtať, že, či mám právo na vrátenie majetku po otcovi. Mali sme ešte v roku 2004 po otcovi dedičské konanie a ja som tam nebola, lebo som mala malé deti, ale bol môj exmanžel vtedy miesto mňa ma zastupoval. Všetok podiel dal napísať v mojom mene na matku, ja som s tím nesúhlasila ale, že vraj to musel spraviť, lebo po otcovi ostali veľké dlžoby, ktoré som pomáhala im splácať, čo teraz matka zatajuje. Vydala som sa druhý krát, začali sme dom, ktorý matka vlastní, prerábať, všetko sme v ňom prerobili, vodu, kúrenie, steny zateplili, nové komplet zariadenie sme vybavili elektriku proste všetko, ale mojej mamke sa môj exmanžel nepáčil stále, niečo mala proti nemu tak som sa musela na jej naliehanie rozviesť a môj ex to psychicky nevydržal, tak som sa rozviedla po čase prišiel papier od súdu, kde môj druhý exmanžel pýtal vyplatiť peniaze čo do domu dal, mali sme súd pod tlakom som musela svedčiť proti nemu vyhrala ho, ja som na súd predložila papiere o prerábaní, všetky papiere nám zobrala, klame, stále pomáha jej nejaká rodina z Bratislavy, tí jej našli dobrého advokáta, ja keby som vypovedala proti nej, prišla by som o deti, mám päť dcér, ale dve najstaršie deti 20 a 17 sedemnásťročná sú proti mne, dostávajú veľké peniaze od rodiny z Bratislavy, ja som povedala, že pôjdem na súd a poviem ako som musela vypovedať, odvtedy sa začalo peklo, vyháňa ma z domu, rodina z Bratislavy sa mi vyhráža, že ostanem ako bezdomovec bez deti, ak niečo podám na súd, ja sa bojím, ja nemám na advokátov a pritom mám ešte tri deti, mamka rozpráva, že sa nestarám o ne, pritom ich sama živím elektriku platím 112 eur a mamka mi dáva 17eur len na ňu, ja robím od raná do večera a stále je zle, není to môj dom, ale musím platiť všetky poplatky smetie a rozhlas a televíziu a teraz som sa dozvedela, že chce dať dom napísať na moju sestru, ktorá robí len peklo a klamstvá v rodine a chce, aby moja matka založila dom, keď som sa ich na to pýtala, klamali povedali, že o ničom nevedia, ja mám na očiach vyhodené denno denné, že bývam v cudzom, moja mamka robí pre to všetko, aby som opustila dom, prišla o deti, a že ona sa bude starať o ne, a že majú aj otca, ktorý im neplatí dlhé roky výživné, moc dlžôb ma robí všetko preto, aby som vypadla z domu a to ma boli, že moje mozole a všetko čo som mala, úspory mám nechať ľuďom, ktorí nevedia čo to je tvrdá robota len sa prísť každý deň najesť, vypiť kávu a narobiť problémy, ja nemám na advokátov ja i žijem s deťmi skromne, len to boli, že ona sa priživuje na nevinných ľudí, že jej všetko vychádza, lebo ma dobrého advokáta ja Vás prosím moc o pomoc ďakujem.

Odpoveď: Obnovenie dedičského konania

Dobrý deň. 

Z dôvodu toho, že dedičské konanie bolo v roku 2004, nie je možné ho po tak dlhej dobe obnoviť. V tomto dedičskom konaní podľa Vami uvedených skutočností ste bola zastúpená Vaším exmanželom, ktorý vo Vašom mene uzatvoril s ostatnými dedičmi dohodu, na základe ktorej Váš dedičský podiel prešiel na matku. Preto sa už nemôžete ani súdnou cestou domáhať vrátenia majetku po otcovi. 

Vaša mama ako vlastníčka nehnuteľnosti môže s danou nehnuteľnosťou nakladať a preto ju môže previesť na kohokoľvek. V prípade, že by ju darovala len Vašej sestre, v dedičskom konaní po matke by ste mohli žiadať započítať tento dar na jej podiel. 

Máte právo obrátiť sa so svojím problémom na Centrum právnej pomoci, ktoré Vám poskytne bezplatnú právnu pomoc, ak splníte zákonom stanovené podmienky.  

 

Trápi vás "Obnovenie dedičského konania" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Obnovenie dedičského konania (Dedičské právo)

Dobrý deň, zistila som, že nebohý otec má nejaký majetok, ktorý spravuje SPF. Ako mám postupovať pri obnovení dedičského konania? Môžem podať žiadosť na okresný súd aj sama?

Odpoveď: Obnovenie dedičského konania

(odpoveď odoslaná: 23.07.2023)

Dobrý deň, vo veci je potrebné podať návrh na dodatočné konanie o dedičstve  v zmysle ust. § 211 Civilného mimosporového poriadku a to na súd, kde bolo pôvodné dedičské konanie po vašom otcovi ako poručiteľovi skončené.

Zoznam súd nájdete na stránke Ministerstva spravodlivosti SR.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Obnovenie dedičského konania (Dedičské právo)

Dobrý deň, rád by som Vás poprosil o radu. Moji starší rodičia boli vlastníkmi niekoľkých malých častí orných pozemkov. Po ich smrti pravdepodobne neprebehlo dedičské konanie riadne, pretože v listoch vlastníctva je stále zapísaný môj starý otec. Na tieto listy nie je zapísaný ani môj otec, ani jeho súrodenci, ktorí už nežijú. Chcel by som tento stav upraviť, pretože ma v poslednej dobe oslovujú spoluvlastníci s požiadavkou na odpredaj alebo darovanie týchto častí nehnuteľnosti. Keďže však nie som vlastníkom, neviem, ako by som mal postupovať. Budem veľmi vďačný za Vašu radu. Ďakujem. S pozdravom,

Odpoveď: Obnovenie dedičského konania

(odpoveď odoslaná: 06.11.2021)

Dobrý deň,
v tomto prípade budete musieť iniciovať konanie o dodatočné prejednanie dedičstva z dôvodu, že sa objavil nový majetok, ktorý v pôvodnom dedičskom konaní nebol prejednaný. Je to jediný spôsob ako sa dostať k týmto podielom na pozemkoch. Následne keď ich tzv. "prededíte", budete môcť s podielmi slobodne a ľubovoľne nakladať.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Obnovenie dedičského konania" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.