Máte
otázku?

Môže byť výsluch maloletého bez rodiča?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Trestné právo, Banská Bystrica

Otázka: Môže byť výsluch maloletého bez rodiča?

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, či môžu policajti vypočúvať dvanásťročné dieťa bez prítomnosti matky, len s riaditeľkou školy, a na základe výpovedi zo strachu obvinili jeho devätnásťročného brata z maľovania grafitov. Rovnako ma zaujíma, či môže polícia odviesť osobu na výsluch priamo z ulice alebo musí byť oficiálne predvolanie? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Môže byť výsluch maloletého bez rodiča?

Dobrý deň. V zmysle ustanovenia § 135, ods. 1 Trestného poriadku ,, Ak je ako svedok vypočúvaná osoba mladšia ako 18 rokov o veciach, ktorých oživovanie v pamäti by vzhľadom na jej vek mohlo nepriaznivo ovplyvňovať jej duševný a mravný vývoj, treba výsluch vykonávať obzvlášť ohľaduplne a po obsahovej stránke tak, aby sa výsluch v ďalšom konaní už nemusel opakovať. K výsluchu sa priberie psychológ alebo znalec, ktorý so zreteľom na predmet výsluchu a stupeň duševného vývoja vypočúvanej osoby prispeje k správnemu vedeniu výsluchu a zástupca orgánu sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately, ak nie je na výsluchu prítomný opatrovník podľa § 48 ods. 2. Ak to môže prispieť k správnemu vykonaniu výsluchu, prizve sa k výsluchu aj zákonný zástupca alebo pedagóg."

Z vyššie uvedeného ustanovenia vyplýva, že zákonný zástupca nemusí byť pri výsluchu maloletej osoby, ak to policajt nepovažuje za vhodné. V ďalšom konaní by sa už výsluch takejto osoby nemal opakovať, alebo len so súhlasom zákonného zástupcu (ustanovenie § 135, ods. 3 Trestného poriadku").

Svedok je povinný dostaviť sa na výsluch. Predvolanie býva spravidla písomné, ale môže byť aj telefonické. V prípade, ak bol svedok videl páchanie trestného činu, môže byť požiadaný policajtom, aby sa dostavil na políciu a podal svedeckú výpoveď. 

Trápi vás "Môže byť výsluch maloletého bez rodiča?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Môže byť výsluch maloletého bez rodiča? (Trestné právo)

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať, či je možné vypočúvať 11-ročné dieťa bez prítomnosti rodičov alebo ich zástupcov, keď je dieťa svedkom.

Odpoveď: Môže byť výsluch maloletého bez rodiča?

(odpoveď odoslaná: 22.05.2023)

Dobrý deň, áno výsluch dieťaťa môže prebiehať aj bez prítomnosti rodičov, resp. ich zákonných zástupcov. Navyše v niektorých prípadoch je nevyhnutné, aby prebiehal bez ich prítomnosti, aby deti neboli rodičmi ovplyvňované, cítili sa v pohode a slobodne povedať všetko tak ako to cítia (toto platí najmä v rodinnom práve). 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Môže byť výsluch maloletého bez rodiča? (Trestné právo)

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, či ako 15-ročná osoba musím ísť na výsluch s rodičom.

Odpoveď: Môže byť výsluch maloletého bez rodiča?

(odpoveď odoslaná: 21.08.2022)

Dobrý deň,

na uvedenú otázku nám poskytuje odpoveď Trestný poriadok v § 135 ods. 1, ktorý hovorí o výsluchu maloletej osoby:

"Ak je ako svedok vypočúvaná osoba mladšia ako 18 rokov o veciach, ktorých oživovanie v pamäti by vzhľadom na jej vek, vzťah k páchateľovi alebo závislosť od páchateľa, povahu a okolnosti spáchania trestného činu mohlo nepriaznivo ovplyvňovať jej duševný a mravný vývoj alebo vystaviť ju riziku druhotnej viktimizácie alebo ak ide o trestný čin proti ľudskej dôstojnosti, treba výsluch vykonávať obzvlášť ohľaduplne a po obsahovej stránke tak, aby sa výsluch v ďalšom konaní už nemusel opakovať. K výsluchu sa priberie psychológ alebo znalec, ktorý so zreteľom na predmet výsluchu a stupeň duševného vývoja vypočúvanej osoby prispeje k správnemu vedeniu výsluchu a zástupca orgánu sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately, ak nie je na výsluchu prítomný opatrovník podľa § 48 ods. 2. Ak to môže prispieť k správnemu vykonaniu výsluchu, prizve sa k výsluchu aj zákonný zástupca alebo pedagóg. "

Teda v zmysle uvedeného ustanovenia sa zákonný zástupca, resp. rodič prizve k výsluchu iba vtedy, ak to môže prispieť k správnemu vykonaniu výsluchu a teda nemusí to tak byť vždy. Môže teda nastať aj situácia, že pôjdete na výsluch sama, avšak uvedené ustanovenie existuje z dôvodu, aby Vám ako maloletej daný výsluch uľahčilo.

Taktiež treba poznamenať, že výsluch maloletej osoby treba viesť obzvlášť ohľaduplne, pričom ďalší výsluch maloletého už môže byť v konaní realizovaný len so súhlasom zákonného zástupcu.


Podotázka: Môže byť výsluch maloletého bez rodiča? (Trestné právo)

Dobrý deň, k dcérke som sa dostala tak, že som odmietla ísť na potrat, ako mi navrhoval bývalý priateľ. Po troch rokoch sa nechal zapísať na rodný list a v súčasnosti je to pán podnikateľ, ktorý je egoista. Súd mu určil, kedy má za dcérou chodiť, no on si chodí, ako sa mu zachce. Svoju dcéru si kupuje a kazí výchovu mne aj môjmu priateľovi, ktorého dcéra volá tatinkom, a biologického otca volá tatim, ale aj tak sa s tým nevysporiadal. Následne si podal návrh na súd o zmenu rodičovských práv, zaplatil si právničku a snaží sa tam vytvárať dojem chudáčika otca, ktorému ja odopieram jeho práva. V stredu má byť dcéra vypočutá bez prítomnosti rodičov. Dcéra je stará 5 rokov. Okrem toho sme dnes boli u lekára a momentálne som na OČR, tak dúfam, že to budú rešpektovať ako ospravedlnenie. Vôbec nerozumiem sudkyni, keď mi tvrdí, po celom predošlom pojednávaní, kde som prekonala náročnú emotívnu skúšku, že dieťa má právo na otca. Ale to, že nám to totálne rozvracia harmóniu v rodine, jej asi nevadí. Mam nejakú šancu, aby striedavá starostlivosť, ktorú on žiada, bola zamietnutá? Ďakujem veľmi pekne s pozdravom.

Odpoveď: Môže byť výsluch maloletého bez rodiča?

(odpoveď odoslaná: 17.04.2018)

Dobrý deň, na striedavú starostlivosť musia byť splnené zákonné podmienky, ale najmä musí byť v záujme maloletého dieťaťa. Pri skúmaní podmienok na striedavú starostlivosť sa skúma i to, či sa rodičia o dieťa takouto formou už v minulosti starali, prípadne starajú v súčasnosti i bez ingerencie súdu. To, či je striedavá starostlivosť v súlade s požiadavkami na zdravý a všestranný vývoj maloletého dieťaťa bude súd skúmať prostredníctvom znaleckého dokazovania. Súdny znalec bude skúmať komplexne vzájomné vzťahy v rodine, schopnosť rodičov komunikovať a dodržiavať dohody... Z pohľadu súdu sa práve pri skúmaní podmienok striedavej osobnej starostlivosti vykonáva najširšie dokazovanie (súd skúma aj vzdialenosť bydlísk jednotlivých rodičov...). Bez bližšej znalosti Vašich pomerov nie je možné odpovedať na otázku, či máte nejakú šancu, aby nebola nariadená striedavá osobná starostlivosť. Môžete sa ale brániť voči tomu. Dcéra už môže byť vypočutá aj znalcom a aj na jej výsluchu bude závisieť rozhodnutie súdu.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Môže byť výsluch maloletého bez rodiča?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.