Máte
otázku?

Exekučná vymožiteľnosť dlhu


Online právna poradňa
Oblasť práva: Vymáhanie pohľadávok, Nitra

Otázka: Exekučná vymožiteľnosť dlhu

Dobrý deň, rada by som sa informovala, či sa mi oplatí podávať návrh na vykonanie exekúcie na náhradu škody vo výške 334 eur, ktorá mi bola spôsobená krádežou. Mám informáciu, že povinní, konkrétne mladiství, sú v súčasnosti vo výkone trestu a je možné, že nemajú žiadny majetok. Podľa novely Exekučného poriadku som sa dozvedela, že by som mala platiť súdny poplatok za podanie návrhu vo výške 16,50 eur. Ďalej by som mala zaplatiť náklady pre exekútora za spísanie návrhu do elektronického systému, tiež vo výške 16,50 eur. Tým sa dostávam na sumu 33 eur, čo je už 10% zo škody, ktorú mi spôsobili, a teda predstavuje ďalší mínus na mojom účte. Vymoženie mojej pohľadávky je otázne. Podľa novely je možné, že exekúcia má byť zastavená, ak sa pohľadávka nevymôže do 5 rokov. To znamená, že aj keby sa povinní zamestnali o 10 rokov a začali zarábať, ja už svoju škodu, ktorá sa mi stala v roku 2008 (t.j. pred 9 rokmi), nevymôžem. Moje priznané právo sa premlčí po 10 rokoch od právoplatnosti trestného rozkazu. Odporučili by ste mi počkať a podať návrh na výkon exekúcie neskôr, keď je možnosť, že sa mladiství zamestnajú? Viete mi povedať, aké ďalšie náklady mi ako oprávnenému ešte môžu vzniknúť? Čítala som aj o paušálnych nákladoch za administratívne úkony vo výške 60 eur, avšak, ak by bola pohľadávka nevymožená, nemusela by som ich platiť? V tých nákladoch sa neviem zorientovať. Ďakujem za informácie a rady. S pozdravom,

Odpoveď: Exekučná vymožiteľnosť dlhu

Dobrý deň. Uvažujete veľmi správe, ak sa pred podaním návrhu na vykonanie exekúcie zamýšľate nad reálnou vymožiteľnosťou pohľadávky v rámci exekúcie. Základný princíp exekúcie je taký, že exekútor by mal všetky náklady (súdny poplatok za vydanie poverenia, trovy právneho zastúpenia a pod.) vymôcť od dlžníka. Ak sa však exekúcia zastaví pretože povinní nemajú žiadny majetok, náklady na exekúciu znáša oprávnený. Preto ak viete, že povinní sú nemajetní, prípadné podanie exekučného návrhu nemusí byť rentabilné.

Pokiaľ ide o Vašu otázku týkajúcu sa toho, či čakať alebo nie, v tomto smere nemožno vopred predpokladať, či sa dotyční mladíci zamestnajú alebo nie. Z uvedeného dôvodu nie sú na mieste žiadne odporúčania. Či návrh na vykonanie exekúcie podáte alebo nie musíte rozhodnúť sama.

Trápi vás "Exekučná vymožiteľnosť dlhu" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Exekučná vymožiteľnosť dlhu (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň, Chcem sa opýtať, či motorové vozidlo, na ktoré bol priznaný kompenzačný príspevok pre občana so zdravotným postihnutím, podlieha exekúcii? Ďakujem. Slávo

Odpoveď: Exekučná vymožiteľnosť dlhu

(odpoveď odoslaná: 28.02.2022)

Dobrý deň,
v zmysle ust. § 115 exekučného poriadku exekúcii nepodlieha MV, na ktoré bol poskytnutý príspevok z úradu práce.

CiItujeme ust. § 115 ods. 2 písm. f/ exek. poriadku :

"Z exekúcie sú vylúčené : ...

f/ veci, na ktoré sa poskytli dávky v hmotnej núdzi a príspevky k dávke poskytované podľa osobitného predpisu,11a) peňažné príspevky na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia poskytované podľa osobitného predpisu11aa) a opatrenia sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately finančného charakteru poskytované podľa osobitného predpisu,..."

4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Exekučná vymožiteľnosť dlhu (Vymáhanie pohľadávok)

Mám právoplatný a vykonateľný rozsudok krajského súdu, ktorý však odporca nerešpektoval a nepreplatil mi financie určené rozsudkom. Rozsudok nadobudol právoplatnosť a vykonateľnosť v roku 2010.

Odpoveď: Exekučná vymožiteľnosť dlhu

(odpoveď odoslaná: 07.08.2018)

Dobrý deň,

v takom prípade môžete podať návrh na vykonanie exekúcie u súdneho exekútora. Súdny exekútor, u ktorého podáte návrh však nebude ten istý, ktorý bude vykonávať exekúciu, pretože toho stanoví súd (Okresný súd Banská Bystrica). Súdny exekútor disponuje zákonnými prostriedkami na vymoženie dlžnej sumy. Odporúčam preto obrátiť sa na súdneho exekútora a podať návrh na vykonanie exekúcie.


Podotázka: Exekučná vymožiteľnosť dlhu (Vymáhanie pohľadávok)

Ďakujem pekne za odpoveď. Mohli by ste mi, prosím, povedať, aké budú moje náklady, ak sa rozhodnem pokračovať? Bude to len 16,50 € za podanie návrhu, alebo sa môžem očakávať ďalšie náklady? Ďakujem ešte raz.

Odpoveď: Exekučná vymožiteľnosť dlhu

(odpoveď odoslaná: 23.06.2017)

Dobrý deň. Ak sa dlh podarí od dlžníkov vymôcť, exekúcia by Vás v zásade nemusela stáť nič, pretože účelne vynaložené náklady exekučného konania by mal exekútor vymôcť od dlžníka a nahradiť Vám ich. Oprávnený má totiž voči povinnému nárok na náhradu účelne vynaložených trov, ktoré v exekučnom konaní platil, t.j. aj súdny poplatok vo výške 16,50 €.

Problém nastane, ak sa exekútorovi neporadí vymôcť nič a bude musieť exekúciu zastaviť. V takom prípade je povinný hradiť exekútorovi trovy oprávnený, pričom tieto trovy by boli minimálne 60,- € alebo viac.

Presnú výšku Vašich nákladov s prípadným podaním návrhu na vykonanie exekúcie však nemožno vopred odhadnúť, nakoľko to závisí od procesnej situácie, ktorá v exekúcii nastane a ktorú nemožno vopred s určitosťou predvídať.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Exekučná vymožiteľnosť dlhu" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.