POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Ako postupovať?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Bratislava

Otázka: Ako postupovať?

Dobrý deň, kúpil som byt, v ktorom sa mi po každej zime objavujú plesne. Pri kúpe mi predchádzajúci majiteľ povedal, že s týmto problémom sa už raz stretli, ale že ho dvakrát opravili – raz z fondu spoločenstva vlastníkov a potom ešte raz na vlastné náklady. Preto mi stav bytu nezatajili. Avšak problém sa opäť objavuje. Plesne a vlhkosť mi už zničili nábytok aj parkety. Požiadal som správcu, aby poslal odborne spôsobilú osobu, ktorá by určila pôvod problému. Správca poslal osobu, ktorá realizovala termovízne meranie a v závere sa vyjadrila, že problém vychádza zo spoločnej časti domu. Chcel som to nechať opraviť, no na domovej schôdzi mi bola táto žiadosť zamietnutá z dôvodu nedostatočného súhlasu zo strany ostatných vlastníkov. Myslia si, že chcem opraviť svoj byt, nie spoločnú časť domu. Odôvodnili to tým, že už sa to raz robilo a nechcú do toho znovu investovať peniaze. V čase predchádzajúcich opráv som však na tomto mieste nebýval a nenesiem zodpovednosť za to, že predchádzajúce opravy neboli vykonané kvalitne. Rád by som podal súdnu žalobu, no obávam sa, že by som mohol prehrať a musel by som zaplatiť súdne náklady. Zákonom je jasne stanovené, že sa jedná o spoločnú časť domu a fond opráv je určený na jej opravy. Napriek tomu správca tvrdí, že bez súhlasu ostatných vlastníkov nemôže dochádzať k oprave. Neviete mi prosím poradiť, ako by som mal postupovať? Ďakujem vopred za odpoveď.

Odpoveď: Ako postupovať?

Dobrý deň, plesne v byte sú veľmi vážna vec, ktorá je zdraviu škodlivá a preto v rámci súdneho konania je vysoko pravdepodobné, že by ste uspeli. V súdnom konaní by ste ale museli preukázať, že Vám v dôsledku tejto vady vznikajú v byte plesne.

Je možné konštatovať, že v rámci žaloby prehlasovaného vlastníka bytu je zdravie a život jedna z najdôležitejších záležitosti, ktorú by súd určite chránil.

Potom by ste na súde uspeli. Podľa zákona o vlastníctve bytov a nebytových priestorov platí, že prehlasovaný vlastník bytu alebo nebytového priestoru v dome má právo obrátiť sa do 30 kalendárnych dní od oznámenia o výsledku hlasovania na súd, aby vo veci rozhodol, inak jeho právo zaniká. Ak sa vlastník bytu alebo nebytového priestoru v dome nemohol o výsledku hlasovania dozvedieť, má právo obrátiť sa na súd najneskôr do troch mesiacov od hlasovania, inak jeho právo zaniká.

Takže po schôdzi máte 30 dní na podanie žaloby.

Trápi vás "Ako postupovať?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Ako postupovať? (Občianske právo)

Dobrý deň, mám problém so susedom. Neustále púšťa vo svojom byte voňavé tyčinky a podobné vône, ktoré nám pri vetraní prechádzajú do bytu. Je to už neznesiteľné, hlava nás bolí z týchto pachov. Snažili sme sa tento problém riešiť so susedom niekoľkokrát, no žiaľ bez úspechu. Mohli by ste mi, prosím, poradiť, na koho sa mám obrátiť? Ďakujem pekne za odpoveď.

Odpoveď: Ako postupovať?

(odpoveď odoslaná: 10.07.2023)

Dobrý deň, vaša situácia je zložitá, ale existujú možnosti, ako ju riešiť. Susedia by mali rešpektovať dobré susedské vzťahy, čo znamená, že by nemali svojimi činnosťami spôsobovať vám nepohodlie. Ak váš sused nezareaguje na vaše sťažnosti, prvé kroky by mohli zahŕňať sťažnosť správcovi bytového domu (ten sa stará o spoločné priestory a ak ide dym aj tam, tak je to aj jeho starosť) a následne vytvorenie písomnej sťažnosti susedovi. Správca sa bude vyhovárať, ze do jeho právomoci to nepatrí. Môžete tiež podať sťažnosť na mestský alebo obecný úrad. Ak tieto kroky nepomôžu, môžete sa obrátiť na súd s žalobou na zabezpečenie vášho práva na pokojné užívanie bytu. Často je v týchto prípadoch potrebné preukázať, že vám to spôsobuje nepohodlie alebo zdravotné problémy. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Ako postupovať? (Občianske právo)

Dobrý deň, jedna osoba mi dlhuje peniaze a vie sa brániť obvineniu z "podvodu". Mám k dispozícii iba screenshoty, v ktorých je dokumentované vzniknutie tohto dlhu, jeho navýšenie a rôzne ďalšie návrhy. Dnes mi začal v konverzácii vyhrážať a priať smrť. Prosim Vás, môžete mi poradiť, ako postupovať?

Odpoveď: Ako postupovať?

(odpoveď odoslaná: 10.05.2021)

Dobrý deň,
v takomto prípade by som zvážil podanie trestného oznámenia pre nebezpečné vyhrážanie, kde ako dôkaz priložíte práve výpis konverzácie. Zároveň by som podal žalobu na zaplatenie dlžnej sumy. Musíte preukázať, že ste mu peniaze dali a on ich nevrátil. 


Podotázka: Ako postupovať? (Občianske právo)

Dobrý deň, kúpil som dom, ktorému pripadala predzáhradka. Tú som však zrušil, aby som mohol parkovať. Teraz však nastal problém. Začali totiž s rekonštrukciou cesty a samozrejme, robia aj nový chodník. O tom som pri kúpe nevedel. Po tejto rekonštrukcii už nebudem môcť parkovať tam, kde som si miesto vytvoril z predzáhradky, pretože mi bude v ceste nový chodník. Ako mám postupovať?

Odpoveď: Ako postupovať?

(odpoveď odoslaná: 01.05.2021)

Dobrý deň,
otázka v tomto prípade je, či Vaše parkovacie miesto bolo vytvorené výlučne na Vašom pozemku alebo sčasti aj na pozemku obce, kde bude teraz nový chodník. Ak sa jedná o prvý prípad, do parkovacieho miesta by Vám nemali zasiahnuť a ak vznikne výškový rozdiel, bude ho možné jednoducho odstrániť. Ak sa však jedná o druhú situáciu, že sčasti Vaše parkovacie miesto bolo vytvorené na obecnom pozemku, mohli novým chodníkom (postaveným na obecnom pozemku) zasiahnuť do Vášho parkovacieho miesta (stavba postavená na cudzom pozemku). Ak Vám veľkosť predzáhradky neumožňuje upraviť parkovacie miesto a s ohľadom na právne predpisy na úseku cestnej premávky nebude možné parkovať na tomto mieste, budete to musieť rešpektovať.


Trápi vás "Ako postupovať?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Ako postupovať? (Občianske právo)

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať. Mal som s kamarátom potýčku, pri ktorej som ho udrel. Okrem nás boli tam prítomní ešte jedna žena a jeden muž. O týždeň neskôr žena zomrela. Pitva preukázala, že smrť nastala v dôsledku rany, na základe ktorej jej naskôr opuchol mozog. Tí dvaja vypovedajú, že muž sa vyhol, a že som nechtiac zasiahnuť ženu, čo nie je pravda. Oba sú však v podmienečnom prepustení. Ako sa mám brániť? Zatiaľ som bol vypočutý ako svedok. Mám si už nájsť právnika? Ako by som mal postupovať? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Ako postupovať?

(odpoveď odoslaná: 04.03.2021)

Dobrý deň,
v tejto veci určite odporúčam nájsť si advokáta, ktorý prevezme Vašu obhajobu. To, čo opisujete by mohol byť trestný čin usmrtenia. Neviem, ako to kvalifikoval vyšetrovateľ. Musel by som poznať detaily prípadu a opis danej situácie. Bez toho nie je možné riadne stanoviť možnosti obhajoby. Ak vypovedajú nepravdivo, poukážte na to a uveďte Vašu verziu toho, ako sa udalosti stali. Ak bude pochybnosť o tom, či umrela následkom Vašej rany alebo niekoho iného, tak by sa malo vychádzať zo zásady in dubio pro reo, teda v pochybnostiach v prospech vinníka. Podstatné bude to, či práve Vašim konaním nastala jej smrť. Treba to však prekonzultovať s obhajcom. 


Podotázka: Ako postupovať? (Občianske právo)

Dobrý deň, rád by som sa opýtal, ako postupovať v nasledujúcom prípade. Došlo k stretu motorového vozidla s chodcom na prechode pre chodcov. V uznesení je uvedené, že voči mne bolo začaté trestné stíhanie podľa §199 ods. 1 a súčasne podľa §206 ods. 1 som bol obvinený z prečinu ublíženia na zdraví podľa §158. Spôsobil som poškodenému zranenia, ktoré ho obmedzovali v bežnom živote na 3-4 týždne. Existuje nejaká možnosť, ako zastaviť trestné stíhanie a zrušiť obvinenie? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Ako postupovať?

(odpoveď odoslaná: 26.10.2020)

Dobrý deň,
možností, ako alternatívne ukončiť trestné stíhanie bez toho, aby ste boli obžalovaný je niekoľko. Využitie týchto možností však závisí od Vášho prístupu, trestnej minulosti, okolností prípadu...

Odporúčame Vám vyhľadať advokáta vo Vašom okolí, s ktorým by ste vedeli vec podrobne prekonzultovať s ohľadom na konkrétnosti prípadu a následne zvoliť správnu obhajobu vo veci tak, aby ste neboli obžalovaný.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Ako postupovať? (Občianske právo)

Dobrý deň, chcel by som sa informovať o tom, ako postupovať. Bol som zamestnaný ako taxikár a mal som dopravnú nehodu, avšak vozidlo taxislužby nebolo zákonne poistené. Teraz, po desiatich rokoch, mi prišiel list, v ktorom je uvedené, že mám uhradiť 900 eur do troch dní, inak mi hrozí exekúcia.

Odpoveď: Ako postupovať?

(odpoveď odoslaná: 08.07.2020)

Dobrý deň,
neviem síce, čo presne je uvedené v liste, ale vzhľadom na tak dlhu dobu by som určite skúmal, či náhodou ich nárok nie je premlčaný. Neviem, kto si od Vás škodu uplatňuje. Ak si od Vás uplatňuje škodu zamestnávateľ, má na to teoreticky nárok. Ak škodu vyplatil teraz nedávno, tak jemu škoda vznikla teraz a od toho momentu sa ráta premlčacia doba. Ak však škodu zaplatil napr. pred 10 rokmi a Vy ste nepodpísali uznanie dlhu ani Vás k náhrade škody nezaviazalo súdne rozhodnutie, tak je jeho nárok premlčaný a potom by som odpísal, že uvedené nezaplatíte, nakoľko je to premlčané. Ale ako som uviedol, treba to preskúmať. 


Trápi vás "Ako postupovať?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Ako postupovať? (Občianske právo)

Dobrý deň. Chcel by som požiadať o radu v súvislosti s nedodaním tovaru. Po zaplatení faktúry mi podnikateľ dodal iba časť tovaru (hovoríme o materiáli na drevodom, ktorý navyše nebol v dobrom stave) a napriek telefonickým výzvam doteraz nemám kompletný tovar a ani peniaze. Troufám si povedať, že táto situácia trvá už takmer tri roky. Budem vdačný za radu, ako postupovať ďalej. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Ako postupovať?

(odpoveď odoslaná: 03.07.2020)

Dobrý deň,
ak Vám nedodal dotyčný zaplatený tovar v dohodnutom čase a Vy ste ho kupovali ako súkromná osoba (nie na podnikanie) môžete odstúpiť od zmluvy a žiadať vrátiť peniaze. Problémom môže ale byť plynutie času. Píšete, že sa to ťahá 3 roky. To by znamenalo, že aj keby ste od zmluvy odstúpili, tak by mohla protistrana namietnuť premlčanie Vášho práva na odstúpenie od zmluvy ako aj práva na vrátenie peňazí. Bolo by potrebné analyzovať doklady a skutkový stav podrobnejšie na stanovenie možného postupu. 



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Ako postupovať?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.