Máte
otázku?

Ako napísať alebo oznámiť ospravedlnenie študentky


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Košice

Otázka: Ako napísať alebo oznámiť ospravedlnenie študentky

Dobrý večer, rada by som sa informovala ohľadom výživného na plnoleté deti. Obidve moje dcéry sú plnoleté a podali návrh na určenie výživného, keďže ich otec porušil slovnú dohodu a prestal platiť dohodnutú sumu. Dcéry študujú v Čechách a čaká ich teraz pojednávanie. Staršia dcéra sa bude môcť pojednávania zúčastniť, no mladšia bude mať v tom čase skúškové obdobie a pôjde na skúšku. Akým spôsobom by sa mala ospravedlniť a do kedy najneskôr? Chcela by som tiež vedieť, či je možné, aby jej ospravedlnenie doniesla staršia sestra a či by malo obsahovať nejaké špecifické informácie. Rovnako by ma zaujímalo, či sa môže pojednávanie uskutočniť aj v jej neprítomnosti. Je pre nás dôležité, aby sa toto pojednávanie uskutočnilo, pretože staršia dcéra momentálne má čas sa zúčastniť, avšak v budúcnosti ju čakajú štátnice. Môžete mi prosím v tejto veci poradiť? Ďakujem.

Odpoveď: Ako napísať alebo oznámiť ospravedlnenie študentky

Dobrý deň,

pokiaľ sa Vaša mladšia dcéra nemôže dostaviť na pojednávanie, je nutné, aby sa súdu písomne ospravedlnila z neúčasti na pojednávaní, pričom uviedla aj relevantný dôvod. Podľa môjho názoru je skúška na vysokej škole nachádzajúcej sa v zahraničí dostatočným dôvodom. Záleží to však na posúdení súdu.

 

V ospravedlnení môže zároveň súd požiadať, aby pojednával aj v jej neprítomnosti. Rovnako môže v ospravedlnení uviesť, že na svojom návrhu, tak ako ho formulovala v petite žaloby, trvá aj naďalej a požaduje, aby bolo otcovi určené v požadovanej sume.  Je vhodné priložiť aj nejaký doklad, ktorý preukazuje, že Vaša dcéra má v daný deň skúšku (napr. sken, z ktorej bude zrejmé, že Vaša dcéra je prihlásená na daný termín skúšky) a rovnako aj to, že škola sa nachádza v zahraničí.

 

Uvedené ospravedlnenie je potrebné zaslať súdu v dostatočnom predstihu, tak, aby došlo súdu ešte pred samotným dňom pojednávania. Záleží však na tom, či sudca bude považovať za potrebné Vašu mladšiu dcéru v konaní vypočuť. Pokiaľ áno, bude sa musieť Vaša dcéra aj napriek tomu dostaviť. 

Trápi vás "Ako napísať alebo oznámiť ospravedlnenie študentky" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Ako napísať alebo oznámiť ospravedlnenie študentky" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.