Máte
otázku?

Práca počas sviatkov


Online právna poradňa
Oblasť práva: Pracovné právo, Bratislava

Otázka: Práca počas sviatkov

Môže zamestnávateľ obísť zákon o zákaze maloobchodného predaja tým, že usporiada deň otvorených dverí, kde sa tovar nebude predávať, ale len prezentovať, a následne zmluvy bude uzatvárať živnostník?

Odpoveď: Práca počas sviatkov

Dobrý deň, Zákonník práce v novelizovanom ustanovení § 94 ods. 5 hovorí nielen o zákaze práce, ktorá vedie k predaju tovaru konečnému spotrebiteľovi, ale aj s tým spojených prác. Toto ustanovenie je ešte veľmi čerstvé a takéto špecifické prípady sa vykryštalizujú až praxou. Mám však za to, že konanie Vášho zamestnávateľa obchádza účel tohto zákonného ustanovenia a preto by malo byť podľa môjho právneho názoru posúdené ako protiprávne. Za porušenie týchto zákazov sú pripravené vysoké peňažné pokuty. Ak máte podozrenie, že Váš zamestnávateľ porušil toto zákonné ustanovenie, môžete podať podnet na inšpektoráte práce.

Trápi vás "Práca počas sviatkov" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Práca počas sviatkov (Pracovné právo)

Dobrý deň, je povolené mať na Veľký piatok otvorenú cukráreň a nechať pracovať zamestnancov v cukrárskej výrobe? Ďakujem.

Odpoveď: Práca počas sviatkov

(odpoveď odoslaná: 15.03.2024)

Dobrý deň, Zákonník práce počíta aj s prácou počas sviatku avšak za príplatok a za podmienok uvedených v § 94 ods. 3, 4 a 5 Zákonníka práce. Z týchto ustanovení vyplýva, že to nie je povolené. 

Podľa § 94 ods. 4 Zákonníka práce, "Vo sviatok možno zamestnancovi nariadiť len práce, ktoré možno nariadiť v dňoch nepretržitého odpočinku zamestnanca v týždni, práce v nepretržitej prevádzke a práce potrebné pri strážení objektov zamestnávateľa."

Podľa § 94 ods. 5 Zákonníka práce, "V dňoch 1. januára, 6. januára, vo Veľký piatok, vo Veľkonočnú nedeľu, vo Veľkonočný pondelok, 1. mája, 8. mája, 5. júla, 29. augusta, 15. septembra, 1. novembra, 17. novembra, 24. decembra po 12.00 hodine, 25. decembra a 26. decembra nemožno zamestnancovi nariadiť ani s ním dohodnúť prácu, ktorou je predaj tovaru konečnému spotrebiteľovi vrátane s ním súvisiacich prác (ďalej len „maloobchodný predaj“) okrem maloobchodného predaja podľa prílohy č. 1a; ustanovenia odseku 3 písm. f) a odseku 4 sa v týchto prípadoch nepoužijú."

Príloha č. 1a k zákonu č. 311/2001 Z. z. MALOOBCHODNÝ PREDAJ, PRI KTOROM MOŽNO ZAMESTNANCOVI NARIADIŤ ALEBO S NÍM DOHODNÚŤ PRÁCU V DŇOCH USTANOVENÝCH ZÁKONOM  1. maloobchodný predaj na čerpacích staniciach s palivami a mazivami, 2. maloobchodný predaj a výdaj liekov v lekárňach, 3. maloobchodný predaj na letiskách, v prístavoch, v ostatných zariadeniach verejnej hromadnej dopravy a v nemocniciach, 4. predaj cestovných lístkov, 5. predaj suvenírov, 6. predaj kvetov 8. mája a predaj kvetov a predmetov určených na výzdobu hrobového miesta 1. novembra.

Podľa § 94 ods. 3 písm. f) Zákonníka práce, "V deň nepretržitého odpočinku zamestnanca v týždni možno zamestnancovi nariadiť len tieto nevyhnutné práce, ktoré sa nemôžu vykonať v pracovných dňoch: práce nevyhnutné so zreteľom na uspokojovanie životných, zdravotných a kultúrnych potrieb obyvateľstva."


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Práca počas sviatkov (Pracovné právo)

Dobrý deň, chcel by som sa informovať, či je Veľkonočná nedeľa od zamestnávateľa platená ako sviatok. Moja kolegyňa tento deň dostala zaplatený ako sviatok, ja však nie. Vopred ďakujem.

Odpoveď: Práca počas sviatkov

(odpoveď odoslaná: 28.05.2022)

Dobrý deň,
samozrejme. Veľkonočná nedeľa je sviatok, dokonca sú aj obchody v ten deň zatvorené. V takom prípade Vám zle spravili mzdu za mesiac apríl.


Podotázka: Práca počas sviatkov (Pracovné právo)

Dobrý deň, chcela by som získať informáciu. Ak máme nepretržitú prevádzku v reštaurácii, ktoré sviatky sa na nás počas celého roka vzťahujú? Mám informáciu, že ide o sviatky 1. januára, Veľkonočnú nedeľu, 24. decembra po 12. hodine a 25. decembra. Ďakujem.

Odpoveď: Práca počas sviatkov

(odpoveď odoslaná: 09.05.2021)

Dobrý deň,

dni pracovného pokoja ustanovuje § 94 Zákonníka práce, a ide o dni, na ktoré pripadá nepretržitý odpočinok zamestnanca v týždni a sviatky. Zákon o štátnych sviatkoch, dňoch pracovného pokoja a pamätných dňoch ustanovuje v §1 a § 2 štátne sviatky a dni pracovného pokoja. Nadväzujúc na túto úpravu sa za sviatok na účely Zákonníka práce považujú tieto dni: 1. január, 6. január, Veľký piatok,  Veľkonočná nedeľa a Veľkonočný pondelok, 1. máj, 8. máj, 5. júl, 29. august, 1. september, 15. september, 1. november, 17. november, 24. december po 12.00 hodine, 25. december a 26. december. Počas týchto dní totiž nemožno zamestnancovi nariadiť alebo s ním dohodnúť prácu, ktorou je predaj tovaru konečnému spotrebiteľovi vrátane s ním súvisiacich prác s výnimkou maloobchodného predaja podľa prílohy č. 1a a  zákonom stanovených prípadov. Takouto výnimkou, kedy zamestnancovi možno nariadiť práce aj vo sviatok, je aj práca v nepretržitej prevádzke.


Trápi vás "Práca počas sviatkov" a chcete pomôcť?

Podotázka: Práca počas sviatkov (Pracovné právo)

Dobrý deň, rada by som sa opýtala, ako to je, keď som živnostníčka a pracujem ako predavačka, no obchod mi nepatrí. Je dovolené pracovať cez štátny sviatok? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Práca počas sviatkov

(odpoveď odoslaná: 11.08.2020)

Dobrý deň,

zákon v tomto prípade zakazuje nariadiť výkon práce počas štátnych sviatkov zamestnancom. Nezakazuje, aby ste prácu vykonávali Vy, ako živnostník. Vychádza sa aj zo slobody podnikania. Štát Vám nemôže ako podnikateľovi zakázať, aby ste pracovali, keď je sviatok. Ak obchod nie je Váš a budete tam pracovať ako živnostník, je tu riziko, že v prípade kontroly by inšpekcia posúdila daný pomer ako zamestnanecký a "zamestnávateľ" by musel zaplatiť pokutu.


Podotázka: Práca počas sviatkov (Pracovné právo)

Dobrý deň, mám otázku. Ak som konateľom a zároveň zamestnancom v s.r.o., ktorá sa zaoberá maloobchodným predajom, je možné, aby som mohol v dňoch štátnych sviatkov mať otvorenú predajňu a predávať tovar konečnému spotrebiteľovi, podobne ako to môžu robiť živnostníci? Vopred ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Práca počas sviatkov

(odpoveď odoslaná: 05.06.2018)

Dobrý deň,

v zmysle ustálenej súdnej praxe nemôže byť totožná činnosť vykonávaná z pozície konateľa aj z pozície zamestnanca. Ako konateľ by ste mohli túto činnosť počas sviatku vykonávať, nakoľko by ste ju robili z pozície štatutárneho zástupcu obchodnej spoločnosti a teda nie ako zamestnanec. Situácia sa však skomplikuje v prípade, ak samotný predaj v obchode máte vymedzený ako druh práce (pokiaľ hovoríme o Vás ako zamestnancovi). Vami popísaná situácia je značne skomplikovaná tým, že vystupujete ako konateľ a zamestnanec zároveň. Odporúčal by som tento situáciu vyriešiť a rozhodnúť sa, z akej pozície budete činnosť vykonávať. 

Dovolím si citovať ustálený právny názor súdnej praxe: 

"K dovolenému súbehu výkonu funkcie konateľa a pracovného pomeru by mohlo prísť len v tom prípade, ak by osoba vykonávala na základe pracovnej zmluvy, uzavretej so všetkými náležitosťami, v prospech spoločnosti práce tak, aby sa pracovné zadelenie a náplň práce zamestnanca a zároveň konateľa nezamieňali a aby bolo zrejmé, že tieto činnosti si vzájomne nekonkurujú. Ak nie je splnená táto podmienka, pracovný pomer nemôže vzniknúť. Právna úprava síce nebráni tomu, aby iné činnosti pre obchodnú spoločnosť vykonávala fyzická osoba - zamestnanec, ktorý je  štatutárnym orgánom, na základe pracovnoprávnych vzťahov, pokiaľ druhom práce nie je výkon činnosti štatutárneho orgánu, ale iná pracovná činnosť spĺňajúca všetky právne charakteristiky závislej práce."


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Práca počas sviatkov (Pracovné právo)

Chcem sa opýtať, či ako riadny zamestnanec môžem počas sviatkov pracovať v pohostinstve. Prosím, odpovedzte mi jednoducho, bez odvolávania sa na paragrafy. Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

Odpoveď: Práca počas sviatkov

(odpoveď odoslaná: 06.07.2017)

Dobrý deň. Vaša otázka zrejme súvisí s aktuálnym zákazom predaja počas sviatkov. Tento zákaz pritom spočíva v tom, že zamestnávatelia počas zákonom stanovených dní (sviatkov) nemôžu svojim zamestnancom nariadiť ani si s nimi dohodnúť prácu, ktorou je predaj tovaru konečnému spotrebiteľovi vrátane s ním súvisiacich prác.

Prácu v reštaurácii, či pohostinstve však považujem skôr za poskytovanie služby, než za predaj tovaru, a preto mám za to, že reštaurácie a pohostinstvá nemusia byť počas zákonom vybraných sviatkov zatvorené, a teda ich prevádzkovatelia si môžu ako zamestnávatelia dohodnúť so svojimi zamestnancami, príp. im nariadiť prácu aj počas spomínaných sviatkov.


Trápi vás "Práca počas sviatkov" a chcete pomôcť?

Podotázka: Práca počas sviatkov (Pracovné právo)

Dobrý deň. V robote sme sa pýtali, či máme nárok na príplatok za prácu počas sviatku. Odpovedali nám, že vraj nie. Ako to je, prosím?

Odpoveď: Práca počas sviatkov

(odpoveď odoslaná: 01.11.2014)

Dobrý deň. Zákonník práce upravuje v ustanovení § 122 mzdu a náhradu mzdy za sviatok. V zmysle ods. 1 tohto ustanovenia: "Za prácu vo sviatok zamestnancovi patrí dosiahnutá mzda a mzdové zvýhodnenie najmenej 50% jeho priemerného zárobku. Mzdové zvýhodnenie patrí aj za prácu vykonávanú vo sviatok, ktorý pripadne na deň nepretržitého odpočinku zamestnanca v týždni." Podľa ods. 2 uvedeného ustanovenia sa môže zamestnávateľ so zamestnancom dohodnúť na čerpaní náhradného voľna za prácu vo sviatok, v takom prípade patrí zamestnancovi za hodinu práce vo sviatok hodina náhradného voľna. Pri čerpaní náhradného voľna zamestnancovi mzdové zvýhodnenie nepatrí, ale patrí mu náhrada mzdy v sume jeho priemerného zárobku.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Práca počas sviatkov" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.