Máte
otázku?

Postup orgánov činných v trestnom konaní


Online právna poradňa
Oblasť práva: Trestné právo, Trnava

Otázka: Postup orgánov činných v trestnom konaní

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať: pred tromi týždňami ma môj priateľ fyzicky napadol u mňa doma. Bol podané trestné oznámenie na neho. Bola som aj na pohotovosti, kde u mňa zistili perforáciu v ľavom uchu. Toto doklady môžem predložiť aj na polícii. Rada by som vedela, v akom časovom horizonte sa musí polícia vyjadriť a či bude prípad riešiť aj súd.

Odpoveď: Postup orgánov činných v trestnom konaní

Dobrý deň. Postup polície po prijatí trestného oznámenia je upravený predovšetkým v ustanovení § 199 ods. 1 Trestného poriadku. V zmysle tohto ustanovenia ak nie je dôvod na postup podľa § 197 ods. 1 alebo 2 Trestného poriadku (t.j. odloženie veci, odmietnutie veci a pod.), policajt začne trestné stíhanie bez meškania, najneskôr však do 30 dní od prijatia trestného oznámenia, ak ho treba doplniť. Nezriedka sa však stáva, že uvedený časový rámec nie je dodržaný.

Pokiaľ ide o otázku, či sa bude vec riešiť cez súd, toto nie je možné vopred predvídať. Základný zjednodušený rámec je taký, že ak má policajt dostatočne odôvodnený záver, že trestný čin spáchala určitá osoba, podozrivú osobu obviní (o vznesení obvinenia sa upovedomuje oznamovateľ a poškodený), prípadne začne trestné stíhanie vo veci. Následne ak výsledky vyšetrovania alebo skráteného vyšetrovania dostatočne odôvodňujú postavenie obvineného pred súd, prokurátor podá obžalobu príslušnému súdu. Vec sa teda dostane pred súd až vtedy, ak prokurátor podá proti obvinenému, resp. obžalovanému obžalobu.

Trápi vás "Postup orgánov činných v trestnom konaní" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Postup orgánov činných v trestnom konaní" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.